keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Kymmenen käskyä Wilmasta (Helmistä, Kivahkosta tm...)

Kevätlukukausi on alkamassa ja sitä myöten taas paluu arkeen meikäläisellekin töiden myötä. Melkein kahdeksan kuukautta sitten on viimeksi luokkahuoneessa ollut vastuuhenkilönä, joten kyllä aikakin lienee palata.

Ja jotta ei unohtaisi perusasioita niin piti kaivaa vanha ohjeistus Wilman käytöstä, jottei sitten tarvitse kirota asiasta heti ensimmäisen viikon jälkeen. (Olisi tietysti sijaisena voinut vain olla ihan hiljaa ja toivoa, etteivät edes Wilmatunnuksia tee mulle ;)


1. Minä olen Wilma, sinun viestintäkanavasi. Älä anna puhelinnumeroasi, sähköpostiosoitettasi tai sosiaalisen median profiilejasi vanhemmille tai oppilaille. Käytä minua. 

2. Älä käytä Wilmaa, viestintävälinettäsi turhaan. Mieti minkälaisia merkintöjä kirjaat ja minkälaisia et. Anna armo oppilaalle, itsellesi ja Wilmalle.

3. Muista pyhittää lepopäivät. Wilma on auki kaksikymmentäneljä tuntia vuorokaudessa seitsemän päivää viikossa. Se ei tarkoita, että sinun pitäisi kirjautua sinne kello lauantaina kello 23.13 ihan vaan varmuuden vuoksi.

4. Kunnioita vanhempia ja Wilmaa. Muista, että kaikki viha, katkeruus tai ärtymys, jota voit kokea Wilmaviesteistä ei ole suunnattu sinuun vaan on todennäköisemmin huolta ja murhetta. 

5. Älä tapa viestinviejää. Wilma ei ole syypää tiedonantoihin, viesteihin, tiedotteisiin, kutsuihin, poikkeuksiin, muutoksiin tai mihinkään muuhunkaan. Se on kasa koodattuja käskyjä.

6. Yritä nyt sitten tästä käskystä keksiä jotain järkevää... 

7. Älä varasta omaa aikaasi Wilmalle. Kaksi tai kolme kertaa päivässä riittää ihan kenelle tahansa Wilman tarkistamiseen. Myös arkena Wilma voi olla kiinni virka-ajan jälkeen.

8. Älä kirjoita kiukuspäissäsi Wilmaan. Aivan kuten ihmiset, jotka kiukuspäissään kirjoittavat, niin sinäkin olet todennäköisesti hölmömpi silloin, kun et ole rauhallinen. Anna ajatusten tasaantua, pyyhi kaikki ruudulta ja aloita alusta, jos hiukankaan siltä tuntuu.

9. Älä himoitse lähimmäisesi oppimisympäristöjä tai viestintäkeinoja. Helmi, Oiva, Wilma ja muut ovat lopulta kaikki samaa. Ei niistä yksikään ole niin huono tai niin hyvä, että sen takia kannattaisi jatkuvasti murehtia.

10. Älä himoitse reissuvihkoa, sähköposteja, toimivaa mobiilikäyttöä, mennyttä tai tulevaa. Ole tyytyväinen siitä mitä sinulla on ja käytä Wilmaa järkevästi ja järkevissä määrin. Koukuttua kannattaa mieluummin vaikka henkilökohtaiseen sosiaaliseen mediaan, kuin työssä käytettävään viestijärjestelmään.

Lisäksi vielä Wilman kaksoiskäsky.

Kirjoita Wilmaan kollegoillesi, vanhemmille ja oppilaille niin kuin haluaisit itsellesi ja itsestäsi kirjoitettavan. Arvosta itseäsi ja muita ympärilläsi ja muista se arvostus aina kun Wilman avaat, viestin luet tai viestin kirjoitat.

Mukavaa kevättä kaikille. Lupaan vastailla Wilmassa yhtä aktiivisesti kuin ennenkin.  

0 comments: