tiistai 29. joulukuuta 2015

Disneyn erikoiset perhemallit

Tänään taas katseltiin Frozenia Pyryn kanssa. Huonoa vanhemmuuttahan se on, mutta on silti mukava päiväunien jälkeen istahtaa hetki sohvalla ja vähän ehkä tanssia biisien tahdissa. Sitäpaitsi Tuomas veturi tuli jo korvista ulos viime viikkojen ansiosta. 

Mietinpä asiaa, joka tuli joskus aiemmin mieleen. Nimittäin sitä kuinka hölmöä vanhemmuutta Frozenissa on. Miksi ihmeessä Elsan vanhemmat haluaa sen piilottelevan taitojaan ja sulkevat siskokset täysin ulos toistensa elämästä. Aikamoista psyykkistä pahoinpitelyä jopa noita lapsia kohtaan, etteivät saa olla tekemisissä toistensa kanssa. Toinen kärsii salaisuudestaan, toinen siskonsa menettämisestä. Kätevästi sitten vanhemmat selviää kasvatusvastuustaan hukkumalla.

No sitten tuli mieleen, että onkohan kaikissa Disneyn elokuvissa yhtä huonoja vanhempia. Ei ole, kun suurimmassa osassa ei ole ollenkaan vanhempia tai korkeintaan yksi. Ihan oikeasti niitä on todella vähän niitä elokuvia, jossa on edes hetken aikaa ruudussa kaksi vanhempaa. 

Siksipä piti ihan kasata omien suosikkien ja muutamien tunnettujen klassikkojen perhekuviot. Koska vaan piti. En ottanut tähän sellaisia elokuvia, joissa vanhempia ei juuri käsitellä, kuten Basil Hiiri ja mestarietsivä tai Pelastuspartio Bernard ja Bianca, jossa päähahmojen perhesuhteita ei kuvailla. Voi olla, että muitakin elokuvia jää pois, mutta korjauksia saa toki tehdä.

Tässäpä siis noita elokuvien perheitä kronologisessa järjestyksessä.

Lumikki: Äitipuoli (ilkeä), Lumikki - Vanhemmat kuolleet?

Pinokkio: Ottoisä Gepetto, Pinokkio
Dumbo: Äiti, Dumbo - Isä joku urosnorsuista?

Bambi: Isä (kuolee), Äiti (katoaa), Bambi

Tuhkimo: Äitipuoli, Siskopuolet, Tuhkimo - Vanhemmat kuolleet?

Prinsessa Ruusunen: Kuningasisä, Kuningataräiti, Prinsessa Ruusunen (Harvinainen poikkeus nimittäin tässä listassa).

Miekka Kivessä: Arthur, Ottoisä Merlin - Vanhemmat kuolleet?

Viidakkokirja: Mowgli, kasvattivanhempina miespari Baloo ja Bagheera (Varmaankin ensimmäisiä miespareja elokuvissa ylipäänsä) - Vanhemmat kuolleet?

Hiidenpata: Taran - Vanhemmat kuolleet?

Pieni merenneito: Isä, Ariel  - Äiti kuollut

Kaunotar ja Hirviö: Maurice, Belle - Äiti kuollut

Aladdin: Aladdin - Ei vanhempia; Jasmine, Sulttaani (ei nimeä kai?) - Äiti kuollut

Leijonakuningas: Mufasa (kuolee), Sarabi, Simba, Kasvattivanhempina miespari Timon ja Pumba

Pocahontas: Pocahontas, Powhatan - Äiti kuollut

Toy Story: Andy, Andyn äiti - Isän kohtalo tuntematon

Notre Damen kellonsoittaja - Quasimodo, Äiti (kuolee) - Isän kohtalo tuntematon

Hercules: Hercules, Zeus, Hera, Ottovanhemmat Amphitryon ja Alcmene (Hercules sai kasvaa ihan järkevien vanhempien kanssa, harvinaista)

Mulan: Mulan, Fa Zhou, Fa Li, Isoäiti Fa (Toinen perinteinen ydinperhe tällä listalla)

Tarzan: Isä (Kuolee), Äiti (Kuolee), Tarzan, Kala ja Kerchak ottovanhemmat

Keisarin uudet kuviot: Kuzco - Vanhemmat kuolleet?

Lilo & Stitch: Lilo, Nani - Vanhemmat kuolleet?

Aarreplaneetta: Jim Hawkins, Sarah Hawkins, Isä (Häipyy)

Nemoa Etsimässä: Nemo, Marlin, Coral (Kuolee)

Karhuveljeni Koda: Koda, Äiti (Kuolee)

Ihmeperhe: Herra Ihme, Rouva Ihme, Violet, Dash (Ja taas ihan perinteinen perhe, kolmas jo)

Prinsessa ja sammakko: Tiana, Eudora, James (Kuolee)

________________________________________________________________

Mitä tästä sitten oikein pitäisi päätellä? Inhoaako Disney vanhempia niin paljon, että tappaa niitä melkein jokaisessa elokuvassaan tai ainakin on tappanut jo ennen tarinan alkua ruudun ulkopuolella?

Disneyn tarinoissahan ei ole avioeroja tai muita parisuhteen loppuja. Tämä on sinänsä erikoista, koska äitipuolia on ollut useampiakin. Tokihan voivat olla leskien vaimoja, koska väkivaltaa, kuolemaa ja leskiä sen sijaan on vaikka kuinka paljon. Aarreplaneetan isä taitaa olla ainoa vanhempi koko kahdeksankymmenen vuoden aikana, jonka on näytetty oikeasti lähtevän perheensä luota. Siitäkään ei tietysti tiedetä lähtikö vain pois vai oliko joku muu syy tähän lähtöön.

Mutta siis tarinan opetus. Älä ole Disneyn elokuvissa isä tai äiti. Todennäköisesti kuolet tai olet jo kuollut.

Tämä postaus piilotetaan lapsilta heti kun ne oppii lukemaan ettei tarvitse lapsuutta pilata turhan takia. Tykkään nimittäin noista elokuvista vieläkin, vaikka nyt olenkin iloinen ettei mun tarvitse elää niitä. Tai siis isänä tietysti olla joko yksinhuoltaja tai kuolla niissä.

Vähän liikaa miettimistä tämä nyt selvästi aiheutti. Jotta saadaan loppuun vielä toinen ajatus niin tiesittekös, että Elsan taikavoimat on vain metafora homoseksuaalisuudelle, joka pitää peittää ja pitää piilossa. Saa olla oma itsensä, kunhan sitä ei näytä kenellekään. Hah, siitäs saitte pohdittavaa.

0 comments: