torstai 7. tammikuuta 2016

Jääkiekko on kuin Suomi pienoiskoossa

Jääkiekko on monelle suomalaiselle rakas laji. Sitä seurataan miljoonayleisöin aina kun Suomen maajoukkue pelaa. Tai ainakin silloin kun miesten tai juniorien maajoukkue pelaa. Naisten pelejä ei juuri taideta näyttää televisiosta.

Jääkiekko on monella tapaa kuin Suomi. Se sisältää elementtejä ja asioita, jotka yhdistämme tähän maahan. Voitaisiinkin sanoa jääkiekon olevan kuin koko Suomi pienoiskoossa.

1. Jäähallit ja maaseutuelinkeino

80-luvulla jääkiekkoliiton tukemana ajettiin melkein jokaiseen suomalaiseen kuntaan jäähallin, tai jos sellainen jo oli harjoitushallin, rakennusprojekti. Tätä hallimentaliteettia on sen jälkeen ajettu tasaisesti joka puolella Suomea kuin Keskustan virkamieshallintoa konsanaan. Hallit ovat pyhiä urheilupaikkoja, johon löytyy rahaa, vaikka kaikesta muusta supistettaisiin.

2. Suomi on kallis maa

Suomi on Euroopan kalleimpia maita asua. Jääkiekko on kalleimpia harrastuksia. Ehkä se kuvastaa jotenkin meidän suomalaisten asennetta ja asemaa maailmassa. Me olemme maailman mittakaavassa äärettömän rikkaita ja siksi suosikkiurheilummekin voi maksaa kymmenvuotiaalle tuhansia euroja vuodessa. Rahat menevät tietysti edustusjoukkueiden ja vanhempien juniorien taskuun, mutta suomalaiset ovat tottuneet siihen, että heikompiosaiset maksaa.

3. Viralliset toimijat ovat aina väärässä

On ihan sama onko kyse viranomaisesta, poliitikosta, tuomarista vai erotuomarivalvojasta. Virallisessa toimessa oleva ihminen on suomalaisen mielestä aina oletusarvoisesti tyhmä, väärässä, likinäköinen, idiootti tai mahdollisesti homoseksuaali. Tämä analogia on valitettavan selkeästi nähtävissä minkä tahansa suomalaisen ilmiön omilla keskustelualueilla.

4. Naiset ovat maailman huippua, mutta pitääkö niiden olla mukana

Meillä Suomessa naiset ovat maailman koulutetuimpia, parhaita ja ylipäänsä aika huippuja niin jääkiekossa kuin muillakin aloilla. Naisista ollaan sillai yleisellä tasolla ylpeitä ja on kiva, kun ne on meidän yhteiskunnassa ja jääkiekossa mukana. Silti meillä vähätellään, huoritellaan, haukutaan ja ylipäänsä ollaan kuitenkin monesti vähän sitä mieltä, että miks niitten nyt täytyy muka olla mukana. Että eikö ne vois pelata jotain muuta ja onko niitten nyt pakko tunkea mukaan politiikkaan ja yritysmaailmaankin. Että eikö ne vois olla lastenhoitajia ja sitten ne, jotka ei hoida toisten lapsia vois olla ite äitejä, vaikka kotona.

5. Väkivalta on väärin, paitsi kun se on oikein

Jääkiekon säännöt kieltävät väkivallan. Siellä on ihan erikseen sellainen jäähy kuin väkivaltaisuus. Silti suuri osa vaikuttajista, pelaajista ja erityisesti seuraajista on sitä mieltä, että tappelut ja väkivalta kuuluvat olennaisena osana peliin. Vaikka se siis on siellä ihan erikseen kielletty. Mutta se onkin kielletty vain silloin kun se ei ole oikeutettua. Kun se on rangaistus toisen joukkueen tekemisistä niin se on ihan ok. Korpilain hengessähän exätkin puukotetaan kännipäissään. Nakkikiskallakin se ulkopaikkakuntalainen ihan suorastaan kerjäsi turpaansa, kun yritti maksaa lounassetelillä.

6.  Ristiinvaihdokset

Kun jääkiekkovalmentaja saa potkut joukkueensa huonon menestyksen takia se on kaikkien mielestä ihan ok, jopa sen valmentajan mielestä usein. Hetken päästä sitten samainen valmentaja on uudessa joukkueessa valmentajana, koska ilmeisesti tällä kertaa se osaa hommansa paremmin. Suomalaisten firmojen hallitukset koostuvat yritysmaailman jääkiekkovalmentajista, jotka pyörittävät omaa pikku piiriään, jolloin ei niin haittaa vaikka kenkää tulisi yhdestä paikasta. Jos ei yritysmaailmasta, niin valtion virastosta ainakin löytyy uusi pesti, kunhan jäsenkirja on oikea.

7.  Kännissä ja läpällä

Ei mitään niin suomalaista olekaan kuin Pasi Nurminen ympäripäissään kaatumassa lentokoneesta ulos naamallensa pokaalin kanssa. Suomalainen, alkoholi ja juhlat kuuluvat yhteen kuin... no suomalainen ja alkoholi muutenkin. Kun otetaan niin otetaan kunnolla ja jälkeenpäin voi aina selittää, että läpällä mä vaan tai en tajunnut, että lentokoneessa voi tulla känniin.

8. Vanhat ukot ja vanha maailma

Tami Tamminen aiheutti pienimuotoisen kohun mainitessaan epämääräisesti seksuaalivähemmistöjen asemasta jääkiekossa. Mies on ajatusmaailmaltaan jotain dinosauruksen ja keskiajan paavien välimaastosta, joten annettakoon hölmöt sanat osin anteeksi. Tosiasiahan on, että meillä on ihan varmasti kaikenlaisia ihmisiä myös jääkiekon maailmassa, vaikka suurelta osin se onkin valkoihoisten keskiluokkaisten jääkiekkoperheiden laji. Ehkä pikkuhiljaa olisi aika myös myöntää ne asiat kaikkialla, myös jääkiekossa ja Suomessa.

9. Vanhat ukot ja vanha maailma osa 2

Päätökset tekee vanhat ukot pienissä piireissä. Mikäs sen suomalaisempaa. Uusista päättäjistä päättää vanhat päättäjät ja vanhat päättäjät päättää, koska päättäjät ylipäänsä päättää tai päättää lähteä. Mutta mitään semmosta hyvävelijuttua ei ole, koska ihan avointa ja demokraattista on kaikki. Tai siis ei nyt varsinaisesti demokraattista, mutta sellaista kuitenkin, että kyllä juteltiin kavereiden kanssa, että mitä pitäisi tehdä.

10. Jääkiekko on urheilun Nokia

Nokian romahdus oli aika rankka paikka suomalaisille. Niin paljon oli yhteen asiaan luotettu kaikilla tahoilla. Nokian romahdusta pahempi olisikin vain Suomen maajoukkueen tippuminen MM-kisojen b-sarjaan. Se kansansuru, investointilama, talouden alamäki, demokratian hajoaminen ja sotilasvallankaappauksen uhka, joka sitä seuraisi olisi väistämätön, jos laittaa meidän mestaruusjuhlintoja mittasuhteisiin sen mahdollisuuden kanssa.

Ja jottei ihan vaan loukattaisi jääkiekkoa, joka varmasti on hieno urheilulaji, vaikken itse fani olekaan. 

11. Jääkiekkoilijat = suomalaiset

Jääkiekkoilijat yksilöinä on ihan fiksuja, kivoja tyyppejä. Niin on suomalaisetkin. Sitten kun niitä laittaa ison kasan johonkin, niin niistä saattaa tulla vähän hölmömpiä. Erityisesti tämä on nähty viimeisen parinsadan vuoden aikana Ruotsin ja Venäjän välisellä maa-alueella, jossa suuri suomalaisten joukko on aiheuttanut kummastusta erikoisilla tavoillaan muussa maailmassa. 

Jääkiekkoilijat ammattilaistasolla on kovaa duunia painavia urheilijoita ja itse näistä tyypeistä tasan muutaman tavanneena pitää sanoa, että esimerkiksi Olli Jokinen oli ihan mahtava seuramies, vaikka itse olinkin pöydän toisella puolella töissä. Teemu Selänteestä taas lienee aika vaikea löytää sellaisia huonoja puolia, vaikka ihan tosissaan yrittäisi. 

Jääkiekko lajina on ihan jees. Jääkiekko instituutiona maassa nimeltä Suomi on jotain ihan käsittämätöntä jeesustelua ja pyhää suojelusta nauttiva herrakerho. Eräs tuttu urheiluvaikuttaja aikanaan totesi Jääkiekon ja pesäpallon olevan suomalaisen urheilun syöpä, jotka vievät meiltä kymmeniä olympiatason urheilijoita joka neljävuotiskauden aikana. Tästä lausahduksesta voidaan olla montaa mieltä, mutta kun meillä Espoossakin on matinkylän harjoitushallin homeongelmasta vastaavaa ihmistä haukuttu julkisesti maanpetturiksi niin kyllähän se olisi koomista, jos ei se olisi traagista.

0 comments: