torstai 3. joulukuuta 2015

Mikä oppineisuudessa ahdistaa?

Alexander Stubb 

"Luen mieluummin virkamiesten raportteja kuin päivystävien dosenttien sepustuksia"

Juha Sipilä 

"Kaiken maailman dosentteja"

Herrat Sipilä ja Stubb osaavat halveksia dosentteja. Se on tullut selväksi tässä hallituskauden aikana. Mikä sitten on tämä paljon parjattu dosentti?


DOSENTTI: 

Dosentti on henkilö, jolla on dosentin arvo eli dosentuuri jossakin yliopistossa. Dosentiksi voidaan hakemuksesta nimittää henkilö, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muilla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tieteelliseen tutkimustyöhön sekä hyvä opetustaito. Perinteisesti dosentiksi nimittämisen minimivaatimuksena on pidetty tieteellistä tuotantoa, joka vastaa laajuudeltaan ja laadultaan vähintään kahta hyvää väitöskirjaa. Opetustaidon arviointitavat vaihtelevat eri yliopistoissa.

Esimerkiksi Yliopistosairaalan ylilääkärin tulee olla dosentti. 

Tällaisia sepustajia ja höpöttäjiä siis ovat ihmiset, joihin meidän pääministerimme ja valtiovarainministerimme eivät luota

Tokihan on tullut jo nähdyksi miten vihamielistä meidän hallituksemme asenne tieteen tekemistä kohtaan on. Asiantuntijoita ei kuunnella, mutta sen sijaan ihan toistuvasti heitä voidaan kyllä haukkua. Ei edes viitsitä arvioida kriittisesti vaan kunhan vaan todetaan heidän olevan kaiken maailman mussuttajia. 

En tiedä mistä tämä vihamielisyys ja ylimielisyys tietoa ja tutkimusta ja perusteltua päätöksentekoa kohtaan johtuu. Onko se kiire saada neljän vuoden aikana oman eturyhmän päätökset maaliin perustuslaista ja asiantuntijoista huolimatta vai onko kyseessä jonkinlainen pidempiaikainen katkeruus ja kateus ihmisille, jotka tekevät työtä ihmiskunnan eivätkä yritysmaailman hyväksi.

Olisiko tilanne erilainen, jos Stubbille olisi aikanaan itselleen haettu dosentuuri hänen toimiessaan tutkijana Suomen Akatemiassa?

Olisiko tilanne erilainen, jos kaiken maailman insinöörit eivät luulisi tietävänsä itse kaikesta kaikkea.

En ole itse tohtori eikä minusta koskaan sellaista tule. Silti osaan arvostaa niitä ihmisiä, jotka kouluttautuvat ja tutkivat omaa tieteenalaansa ja pyrkivät edistämään tietoa ja tietämystä maailmassa. Se on ihan äärimmäisen hieno pyrkimys. 

En myöskään voi väittää tietäväni asioista enemmän tai paremmin kuin oman alansa asiantuntijat. Olen jopa monesti joutunut myöntämään ennakkkokäsitykseni tai tietoni virheellisiksi törmätessäni ihmiseen, joka on osannut asioita paremmin. Se on hemmetin rankkaa itsetunnolle, mutta jos ihan tavallinen luokanopettaja ja koti-isä kykenee siihen niin ministerinkin luulisi kykenevän. Itse asiassa ministerin luulisi jopa etukäteen kysyvän asiantuntijoilta, siis sellaisilta joilla on perusteelliset tiedot omista osaamisalueistaan. 

Tietysti Sipilä kuvittelee olevansa kaikkivoipa vaalivoittonsa jälkeen. Se on ihan inhimillistä. Silti valtionhoito ei ole valitettavasti vain vatulointia ja ideologiaa. Se on tosi paljon tietopohjaista tekemistä ja osaamista. Ei se ole noloa, vaikka kysyy apua. Noloa on juosta päin seinää kerta toisensa jälkeen, koska vähättelee niitä, joilta voisi kysyä apua.

Arvoisa kaiken maailman insinööri. Ymmärrän, jos haluatte leikata itse hiuksenne, koska kaiken maailman kampaajat ja parturit. Ymmärrän, jos haluatte valvoa itse lakia ja järjestystä, koska kaiken maailman poliisit ja ymmärrän jopa, jos haluatte opettaa lapsenne kotona, koska kaiken maailman luokanopettajat.

Valtionhoidossa kannattaa silti luottaa asiantuntijoihin ja uskoa tutkittua tietoa. Se olisi kaikille meille hyväksi. Ihan jokaiselle kaiken maailman insinööreistä kaiken maailman koti-isiin.0 comments: