perjantai 13. marraskuuta 2015

Tarvitaanko Suomessa uusia Übereita ja Wolteja?

Tällainen kysymys on näkynyt omassa sosiaalisessa mediassani täysin samassa muodossa jo ainakin kolmesti?

Über ja Wolt ovat kumpikin saaneet startuppeina varsin kyseenalaista mainetta monellakin tavalla. Palkanmaksu on hoidettu vähän miten sattuu ja sen lisäksi ensimmäinen on astunut yhden meidän laillistetun kartellin varpaille. 

Kysymysten perimmäisenä tarkoituksena on kuitenkin ollut hypetyksen ja startu-up "pöhinän" lannistaminen. Miksi me tarvittaisiin mitään uusia malleja, kun vanhoillakin on pärjätty niin pitkään.

Samat tyypit, muuten jotka mutisevat näistä uusista liiketoimintamalleista ja startupeista ovat niitä, jotka haluavat repiä rikki vanhan yhteiskunnan sopimusmallit ja julkisen palvelun vanhat mallit.

Meillä Suomessa on vallalla erityisesti politiikassa ja taloudessa sellainen henki, että vanha perusteollisuus sanelee mikä on hyvää ja hallitus toistaa samaa mantraa. Kaikki siitä poikkeava näkemys on ymmärtämättömyyttä talouden tilasta tai vastarannan kiiskeyttä. 

Silti he muistavat itkeä vähintään kerran viikossa, kuinka uudet ketterät yritykset ei tätä maata pelasta ja kuinka peliala työllistää vain näin ja näin monta ihmistä. Veroja esimerkiksi Supercell ja sen pomot maksoivat enemmän kuin meidän perusteollisuus (johtajineen) moneen vuoteen. Tämä johtuu toki osin siitä, että monesti nämä startupit ja nopean kasvun yhtiöt eivät vielä ole oppineet maan tavoille, joka on liittyminen S- tai K-ketjuun, jos kyseessä on vähittäiskaupan ala, valtion pumppaaminen kaikista mahdollisista tuista ja veroeduista jos kyseessä on vienti- ja tuotantoala, vuokratyövoiman käyttö ja työehtosopimusten kiertäminen palvelualoilla, sekä agressiivinen laillinen verosuunnittelu ihan kaikilla aloilla, ihan vaan varmuuden vuoksi, vaikkei kaupat koskaan toteutuisikaan.

Mutta palataanpa alkukysymykseen, tarvitaanko me uusia Übereita ja Woltteja? Ei tarvita, koska ne on jo keksitty. Me tarvitaan kuitenkin koko ajan uusia ihmisiä, joilla on uskallusta, halua, kykyä ja hulluutta yrittää. Kaikkien ei tarvitse vallata maailmanmarkkinoita. Kaikkien ei tarvitse kerätä seitsemänkymmenen miljoonan euron enkelipottia. Ihan tavallinen yritys tai pieni startup on aivan yhtä ok. 

Ilman näitä mahdollisuuksia me ei kuitenkaan tulla koskaan luomaan uutta Nokiaa, Konetta, Ensoa tai mitään muutakaan. Maailma tarvitsee uutta, koska maailma menee eteenpäin. Vastoin yleistä poliitikkojen ja EK:n käsitystä se ei ollut valmis ennen 90-luvun lamaa tai Nokian huippukauden aikana. Se on liikkunut koko tämän ajan valtavasti eteenpäin se maailma. Ja se tekee niin ilman meitä tai meidän kanssa.

Suomalainen paptic kehitteli uudenlaisen tavan valmistaa sellusta muovinkaltaista materiaalia. Sen pääasiallinen tavoite on lähteä muovikassimarkkinoille. Tämä ei ole uusi markkina-alue, mutta tuote idea ja jalostus ovat täysin uudenlaisia. Tämä on innovaatiota. Tämä on tuote, jolla meidän suurimmasta raaka-aineesta voidaankin luoda jotain täysin uutta. 

Samanlaisia innovaatioita ja kehittelyasteella olevia ideoita on vaikka kuinka paljon. Me emme ehkä tarvitse tänne Suomeen montaa Überia tai Woltia. Papticin kaltaista uutta ajattelua ja kehittelyä me kuitenkin tarvitsemme. Sitä kautta me menemme sen maailman mukana.

Vaihtoehtona on toki luottaa siihen, että leikkaamalla ja luomalla Suomesta matalan koulutuksen, matalan palkkatason ja huonojen sosiaalietujen maa me voimme alkaa kaikki tuottamaan vanhaa kunnon paperisellua ja elää sillä ja palveluilla. 

Me tarvitsemme juuri nyt Papticeja, Enevoja, Ductoreita ja miksei vielä sitä Nokiaakin. Se on aika hieno osoitus siitä, että maailma muuttuu, mutta muutoksesta voi kaiken katastrofaalisuuden jälkeen vielä kasvaa ja nousta. 

Kaikkia näitä me tarvitaan. Über ja Wolt meillä on jo täällä.

0 comments: