perjantai 13. marraskuuta 2015

Ai lisää dialogia? Ai lisää viittauksia? - NaNoWriMo

Tänään tuli aika hyvin kirjoitettua. Tällä tarkoitan tietysti määrällisesti enkä suinkaan laadullisesti. Silti nyt ainakin jotain tapahtuu, vaikka ei mitään jännittävää, tärkeää tai muutenkaan hyödyllistä. Silti edes jotain tapahtuu. Tai siis... ei oikeastaan tapahdu, mutta saattaisi tapahtua. Muttei tapahdu. Huomenna ehkä? Taas kerran?

 Hyvää yötä Max, Linda hymyili sulkiessaan puhelun.

Max käveli takaisin alakertaan eikä tosiaan tunnistanut tunnusmusiikkia, joka oli yhä sama kuin edellisellä kerralla. Max ei tätä asiaa huomannut lainkaan yrittäessään katsoa mihin todisteet oli laitettu. Ne löytyivät oleskeluhuoneen lattialta siististi kategorisoituna. Ennen kuin hän avasi sinetöidyn muovipussin, jossa Fredrikin pyyhe oli, Max päätti ilmoittaa asiasta. Hän otti yhteyden keskukseen ja mietti miten ilmaisi asian vähemmän hullulta kuulostavasti kuin edellisessä puhelussa.

Keskuksesta vastasi yöpäivystyksessä oleva nuori mieskonstaapeli. Max tunnisti tämän Tommy Vidfjal... jotain... Tommy Vidjfer... jotakin. Miehen sukunimi oli niin pitkä ja vaikea jopa skandinaaville, että se oli syöpynyt Maxin mieleen, silloin ikuisiksi ajoiksi hän oli kuvitellut. Nyt hän muisti siitä ensimmäisen tavun ja sekavia kirjaimia.

Hei pomo. Mikä tilanne, Tommy kysyi keskustelunomaisesti. Max ei ollut käyttänyt hätäilmoitusta, joten mitään syytä olettaa vakavasta asiasta olevan kysymys ei ollut.

Hei Tommy. Olen Fredrik Nørupin asunnolla. Ajattelin tutkia yhtä todistetta. Laittaisitko merkinnän, että avasin sinetin ja pyydän Pajusta sulkemaan sen uudelleen.

Asia selvä pomo. Mikä tunniste, Tommy kysyi.

Tunniste Nørup A6, punainen froteepyyhe, Max kertoi. Mikään ei ainakaan toistaiseksi kertonut Tommylle, että hänen pomonsa liiteli jossain galaxin tuolla puolen pangalaktisen kurlauspommin vaikutuksen alaisena. Minä hetkenä hyvänsä Max odotti Ford Prefectin hyppäävän kaapista ulos varoittamaan häntä maailman tuhoutumisesta.

Asia selvä pomo, tarvitsetko muuta?

Ei tällä kertaa. Kiitoksia Tommy, Max totesi ja sulki puhelun. Ainakin tällä kertaa puhelu jätti tulkinnanvaraa siitä oliko pomolla kaikki muumit laaksossa. Samaa ei voinut sanoa edellisestä puhelusta.

Hän otti muovipussin ja mietti hetken millä hän olisi avannut sen. Lopulta hän päätyi etsimään Fredrikin keittiöstä sakset, joilla leikkasi sinetin auki ja avasi pussin sinetin siististi auki.

Siinä se nyt oli. Fredrikin punainen froteepyyhe, johon oli kirjailut otsikot kirjasarjasta, jonka takia Max oli käyttänyt pitkän pätkän yöstänsä; Näkemiin ja kiitos kaloista, Maailmanlopun ravintola, Linnunradan käsikirja liftareille, Enimmäkseen harmiton, Elämä maailmankaikkeus ja kaikki. Max levitti pyyhkeen auki pöydälle ja katseli sitä tietäen tasan tarkkaan, miten turhaa se oli. Fredrik oli faninörtti ja erikoinen sellainen. Miksi asia siis silti kiusasi Maxia.

Hän tuijotti pyyhettä puoliavoimin silmin, pää nuokkuen, kun puhelin taskussa hälytti videopuhelun soittoääntä. Fredrikin asunto otti tilanteen hallintaansa ja videopuhelu ohjautui valtavaan tv-ruutuun. Max mietti, mitä Pajunen olisi mahtanut ajatella, jos olisi nyt tullut sisään ja nähnyt pomonsa tuijottavan valtavaa tv-ruutua hämärässä olohuoneessa murhatun pyyhe edessään. Todennäköisesti hän olisi ajatellut samoin kuin kaikki muutkin Maxin alaiset tällä hetkellä, joten mitään ihmeellistä se ei ollut.

Videopuhelun soittaja oli Milla Altiala. Max vastasi puheluun. Milla Altialan punaiset hiukset täyttivät koko olohuoneen. Silmälasit olivat paksut ja neliskanttiset, sellaiset, jotka olivat muotia tietyn ikäluokan ihmisillä. Max pystyi lukemaan Bossin kultaisen logon mustien lasien reunasta kun Milla käänsi päätään sanoakseen jotain takana oleville ihmisille. Hänen mikrofoninsa ei ollut vielä päällä, eikä Max osannut lukea huulilta, saati sitten sivuprofiilista, joten hän oletti Millan käskevän ihmiset ulos huoneesta, koska näin myös tapahtui. Sen jälkeen Altiala kääntyi takaisin ruutua kohti ja avasi ääniyhteyden kuvan lisäksi.

Hei herra Bergfalk. Olen pahoillani, etten päässyt keskustelemaan kanssanne aiemmin, Millan ääni oli vilpittömän oloinen, mutta se saattoi johtua myös siitä, että Max oli juuri ajattelut Pajusta, joka vaikutti vilpittömyyden ja innokkuuden perikuvalta.

Iltaa rouva Altiala, Max vastasi kohteliaasti, Kuulin, että olitte kiinni muissa tehtävissä.

Niinkin voisi sanoa, mutta kutsukaa minua Millaksi. Rouva Altiala kuulostaa aina liian viralliselta, hän hymyili väsyneesti.

Kiitoksia, voitte kutsua minua Maxiksi, onko teille kerrottu jo soittoni syy, Max kysyi, vaikka tiesi aivan varmasti, että Altialalle oli kerrottu kaikki asiat Maxin pankkitilin saldosta, Fredrikin hahmosta ja luultavimmin Maxin omankin hahmon esineluetteloa myöten. Se oli varmasti yksi syistä siihen, että hän soitti vasta nyt. Asioiden penkominen ja varmistaminen vei aikaa.

Minulle on kerrottu, että asia koskee erään aktiivipelaajamme murhaa ja todistajaa, joka on käyttänyt salanimeä. Tarkemmin vielä Fredrik Nørupia ja Nina Lindströmiä, Milla vastasi ainakin osin rehellisesti.

Aivan. Minulla on muutama kysymys teille koskien erityisesti Nina Lindströmin salanimeä, sekä muutama yleinen kysymys koskien kumpaakin, Max katui, että oli sopinut puhuvansa asiasta yöllä eikä edes hiukan levänneenä aamulla. Eikä hän nyt kehdannut sanoa asiaa.

Antaa tulla. Pyrin vastaamaan parhaani mukaan, Milla vastasi.

Ensimmäiseksi haluaisin kertoa teille, että puhelu nauhoitetaan ja sitä voidaan käyttää tutkinnan edistämiseksi. Kaikki mitä kerrotte on luottamuksellista siltä osin kuin sitä ei tarvita tutkimusten loppuunsaamiseksi.

Ymmärrän, Altiala totesi.

Kuka hyväksyi Nina Lindströmin salanimen käytön, Max aloitti?

Minä, Vinter ja Virtanen kaikki kolme. Emme anna pelaajien käyttää salanimeä, ellemme kaikki kolme hyväksy asiaa.

Teillä on siis muitakin salanimellä pelaavia henkilöitä, Max oli yllättyneempi suorasta vastauksesta, kuin siitä, että näin oli.

Kyllä. Pelaajamme ovat kaikista yhteiskuntaluokista ja kaikilla mahdollisilla portailla valtionhallinnossa, yrityksissä ja yhteisöissä. Silloin tällöin meiltä pyydetään mahdollisuutta pelata peliä anonyymisti ja mikäli olemme kaikki kolme sitä mieltä, että henkilön kohdalla se on järkevää, myönnämme tämän. Ainoa ehtomme on, että me annamme pelaajalle nimen. Muuten hän saa käyttää pseudonyymiään miten haluaa. Luonnollisesti mikäli joku haluaisi tehdä asiasta julkista olemme allekirjoituttaneet melko kattavat salassapitosopimukset.

Ymmärrän, Max vastasi, vaikkei ollutkaan aivan varma ymmärsikö oikeasti, Oletettavasti neiti Lindström on rikkonut sopimusta.

Emme missään tapauksessa pyrkisi estämään poliisin tai muun virkavallan työtä. Emme pidä neiti Lindströmin tapausta sellaisena, jossa hän olisi vastuullinen sopimusrikkomuksesta, Milla Altiala oli vakuuttavuuden ja uskottavuuden perikuva.

Aivan. Tietenkin. Oletteko säännöllisesti yhteydessä henkilöihin, joilla on tällainen pseudonyymi?

Kuten sanoin, he ovat vapaita tekemään sillä mitä haluavat salassapitosopimuksemme puitteissa. Emme ota yhteyttä heihin omana itsenään vaan vain pseudonyymin pelimaailman tapahtumien puitteissa tai muuten pelitiliin, teknisiin asioihin tai muihin sellaisiin liittyen. Kaikki kontakti käydään neiti Lindströmin kanssa Rea Glerupin nimellä oli taso mikä tahansa.

Selvä. Onko Fredrik Nørupin lähipiirissä muita henkilöitä, jotka pelaavat salanimellä?

Valitettavasti teidän täytyy olla tarkempi. Fredrik Nørupin lähipiiri oli suuri enkä voi tietää tarkkaan minkälaista ryhmää tarkoitatte, Altiala olisi aivan yhtä hyvin voinut sanoa kyllä.

Lähetän teille listan nimiä, jotka voitte tarkistaa samantien, odotan sen aikaa.

Max lähetti listan, jossa olivat kaikki nimet, jotka hän oli poiminut foorumeilta sekä pelistä aiempien tutkimusten aikana Gerraraa lukuunottamatta. Hän halusi kysyä tästä erikseen.

Milla Altiala luki listan läpi ja Max pystyi huomaamaan silmien pienen pienestä pysähdyksestä kahdesti, että ainakin joku syy oli saanut Altialan ihmettelemään nimiä, vaikkeivät ne olisi aliaksia olleetkaan.

Listassa on kaksi pseudonyymiä. Ne ovat Lauri Ryti ja Mario Segale, Milla ei pystynyt olemaan hymyilemättä, vaikka kyseessä oli tietenkin erikoinen ja vakava asia. Maxia tämä hämmästytti.

Minun pitää tietää, ketä nämä ihmiset ovat, jotta voin selvittää tunsivatko he Fredrik Nørupin muuten kuin pelissä. Kuten sanoin kaikki on luottamuksellista ja tämä nauhoitetaan myös sitä varten, Max yritti diplomaattisesti... kuten varmaan itsekin nauhoitatte, hän jatkoi pienen tauon jälkeen.

Tietenkin teen näin päällikkö. Ette pahastune, jos kutsun teitä sillä nimityksellä. Se tuntuu luontevammalta kuin Max, Milla hymyili taas kameralle.

Se käy hyvin. Kertoisitteko ketä nuo kaksi ovat.

Lauri Ryti on saksalainen Mathias Rossband. Hän on jalkapalloerotuomari ja opiskelee Kölnin yliopistossa historiaa. Ikää hänellä on 21 vuotta. Laitan hänen profiilinsa yksityistiedot teille kontaktiin.

Kiitoksia. Entä Mario Segale?

Tiedättekö tarinan siitä miten Super Mario sai nimensä, Milla kysyi. Max ei tiennyt miten tämä liittyi mihinkään, mutta ei jaksanut kiistellä asiasta, koska Milla oli toiminut täysin yhteistyössä tähän asti.

En tunne tarinaa. Liittyykö se jotenkin tähän?

Näin voisi sanoa. Mario Segale oli Nintendon yhdysvaltojen varaston vuokraisäntä, joka uhkasi pitää panttina koko Donkey Kong pelin varastoa, jos vuokraa ei maksettaisi. Nintendo maksoi vuokran ja antoi pelihahmolle nimen varaston vuokraisännän mukaan.

Kuulostaa... erikoiselta, mutta oletan sen liittyvän pelaajan nimeen, Max totesi. Pienet rattaa pyörivät hänen päässään ja Millan ilme kertoi rattaiden saavuttaneen lakipisteen ja Maxin silmien suurentuneen, Tarkoitatteko, että Four Seasonsin Mario Segale on...

Shigeru Miyamoto, Super Marion luoja. Kyllä tarkoitan, Milla keskeytti, Ette tarvinne hänen tietojaan sen tarkemmin. Laitan kuitenkin hänen kontaktinsa tulemaan teille. Herra Miyamoto ei puhu mitään skandinaavisia kieliä eikä juuri englantia, joten suositteleen ottamaan häneen yhteyttä tulkin kanssa, jos tarvetta on.

Kiitoksia. En usko, että meillä on tähän tarvetta, Max mietti kuinka maailman tunnetuin pelisuunnittelija pelasi keskitason hahmolla Four Seasonsia. Samalla hän alkoi käsittämään kuinka paljon pseudonyymeja lopulta varmasti oli. Olisipa hän vain ollut tutkiva journalisti poliisin sijaan ja hänen loppuelämänsä olisi ollut turvattu juttujen suhteen.

Teillä oli muitakin kysymyksiä, Milla auttoi Maxin takaisin keskusteluun.

Aivan, Max hyppäsi kärryille, Voisinko saada Fredrik Nørupin tilitiedot kokonaisuudessaan. Haluaisin nähdä hänen pelissä käyttämänsä varat ja omaisuuden. Vertaamme niitä muihin tietoihin.

Tietysti. Lähetän ne välittömästi kontaktiinne.

Kiitoksia. Tunsitteko muuten Fredrikiä, Max heitti kysymyksen ilmaan antaakseen itselleen hetken hengähtää, mutta Millan vastaus pysäytti hänet.

Emme. Emme olleet herra Nørupiin minkäänlaisessa yhteydessä.

Ette minkäänlaisessa? Hän oli kuitenkin käsittääkseni varsin merkittävä pelaaja, joka osallistui aktiivisesti pelimaailman kehittämiseen pelin sisällä. Hän on ollut mukana useassa kampanjassa ja lähetyksessä, muttette ole koskaan olleet häneen missään yhteydessä. Kuulostaa oudolta, Max latoi kysymyksen sitä vauhtia, että ei itsekään ollut varma mitä kaikkea oli lauseeseen ahtanut.

Pahoittelen. Tietenkin yhtiöstämme ollaan oltu yhteydessä herra Nørupiin. Tarkoitin, että minä tai herrat Vinter ja Virtanen emme tunteneet häntä.

Aivan. Niin tietysti, Maxia jäi kaivelemaan tapa, jolla Altiala oli niin suoraan kiistänyt kaiken. Ei hänellä ollut siihen mitään erityistä syytä, paitsi se vanha kunnon poliisin vaisto. Se sama, joka oli saanut hänet katselemaan punaista froteepyyhettä keskellä yötä, jolloin nukkuminen olisi ollut parempi vaihtoehto. Ehkä Maxin pitäisi puhua psykologin kanssa vaiston uudelleenasentamisesta samalla kun selvittäisi hulluutensa astetta, Minulla olisi vielä muutama kysymys, hän jatkoi hetken tuumailtuaan.

Olen käytettävissänne niin kauan kuin tarvitaan tai voimme jatkaa aamulla, Millan ääni oli kohtelias ja ystävällinen, mutta Max nappasi lauseesta kiinni väsyneenäkin.

Ei tarvitse. Sitä vartenhan nauhoitukset ovat. Seuraatteko itse pelin virallisia foorumeita?

Avustajani työntekijät seuraavat foorumeita ja poimivat hänelle ja minulle tärkeitä uutisia tai asioita. Meillä on keskisuuren valtion verran pelaajia, joten kaikkea emme tietenkään ehdi itse tarkkailla, vaikka minä ainakin niin haluaisin tehdä.

Tiesittekö, että foorumeilla julkaistiin uutinen Fredrikin kuolemasta vain hetki sen jälkeen kun surma oli tapahtunut? Uutinen oli yllättävän tarkka ja herätti mielenkiintomme välittömästi, Max yritti katsoa olisiko tämä tieto yllättänyt Altialan ja reaktio ainakin oli sen mukainen.

En tiennyt, Miten ihmeessä? Hänen ilmeensä oli sellainen, joka sisältää suuren määrän epäuskoa ja vielä suuremman määrän potkujen antamista tai muita rangaistusmenettelyjä alaisille, jotka eivät osaa asiaansa. Tässä tapauksessa asia oli hoitaa kaikki oleellinen tieto Millalle, jotta typerä pikkukaupungin poliisipäällikkö ei pääsisi yllättämään. Nyt niin oli käynyt jo ainakin kerran, todennäköisesti useammin.

Uutisen oli kirjoittanut Juan Alberto Gerrara. Ilmeisesti tunnistatte ainakin nimen. Hän on kerännyt melko paljon mainetta pelisisällön ja pelin sisäisten uutisten julkaisuilla ja tietovuotojen esiintuomisilla, Max näki kuinka Milla Altiala oli yhtäkkiä tempaistu täysin pois mukavuusalueeltaan ja hän ei selvästikään ollut improvisoija. Ehkä se liittyi vain hetkeä aiemmin mainittuun mikromanagerointiin ja kontrollifriikkiyteen.

Tunnen kyllä Gerraran ja hänen maineensa. Valitettavasti emme poista pelaajia tai estä heitä pelaamasta peliä, mikäli he eivät riko lakeja, Millan ääni muuttui ystävällisestä jääkylmäksi.

Ette siis hyväksy herra Gerraran tapaa toimia?

Ei ole minun asiani hyväksyä sitä tai olla hyväksymättä. Teemme päätökset yhdessä Matiaksen ja Aleksin kanssa, Max huomasi, että Milla puhui ensimmäistä kertaa kollegoistaan etunimillä. Nyt oli osuttu ainakin pienimuotoiseen hermoon.

Mutta totesitte, että toivoisitte voivanne poistaa hänen pelioikeutensa.

Pahoittelen sitä purkausta. Emme tietenkään halua rajoittaa pelaajien mahdollisuuksia toimia Four Seasonsin maailmassa. Sen tarkoitus on siirtää meidän ihmisyytemme ja meidän yhteiskuntamme ja tapamme erilaiseen maailmaan. Me luomme vain rakenteet, tarinat, maailma ja ihmiset ovat ne asiat, jotka luovat ilmiön, Altialan kyky kerätä itsensä oli ihailtava. Hän olisi aivan hyvin voinut lukea mainokseen tai iltauutisiin viimeisimmän lauseensa.

Tiedättekö miten herra Gerrara saa tietonsa? Max painoi päälle.

Valitettavasti en. Herra Gerrara toimii kaikkien sääntöjen mukaan pelimaailmassa. Pelimaailman ulkopuolisista asioista taas emme voi rangaista, koska emme ole ainakaan koskaan nähneet tai todistaneet hänen tehneen mitään käyttäjäehtojemme tai lakien vastaista, piilotettuna vastaukseen oli vastaus myös siitä, että yrityksen puutteesta se ei ollut Four Seasonsin puolesta ollut kiinni.

Oletteko tutkineet herra Gerraran toimia? Jos näin on voisinko saada mahdollisia kopioita tutkimuksista tai selvityksistä, Max tiesi venyttävänsä mahdollisuuksiaan mutta tiesi omaavansa hyvän pelimerkin, Mikäli hän rikkonut lakia tai ei ole toiminut yhteistyössä kanssamme ja ilmoittanut surmasta saatuaan tietää siitä, on herra Gerrara varmasti syyllistynyt rikokseen tai vähintään käytökseen, jota on vaikea ymmärtää. Meidän pitänee tutkia Gerraran taustoja ja tutkimuksia enemmän yhteistyössä Kalifornian poliisin kanssa, mikäli näin on, Max jatkoi ja näki pienen nyökkäyksen haluamassaan kohdassa Altialalta.

Niin, Milla aloitti ja keskeytti hetkeksi ennen jatkamistaan, Kaikki tiedot, joita olemme keränneet on saatu käyttäjäehtojemme ja pelaajien itsensä hyväksymien ja todentamien sopimusten ja ehtojen mukaisesti. Mitään mitä tutkimme ei tehdä yksittäiseen henkilöön kohdistuvana vaan yleisesti pelin laatua ja kokemusta parantaaksemme. Tarkoituksemme ei ole tietoja kerätessä kerätä yksittäisen pelaajan, klaanin tai yhteisön tietoja, vaikka näin ohjelmisto saattaa toimia. Emme koskaan anna tietoja toisten yhtiöiden käyttöön tai myy tietoja eteenpäin, kun Milla lopetti ja piti pidemmän tauon, Max ajatteli vastuuvapauslausekkeen päättyneen nauhoitukselle. Hän ymmärsi sen tarpeellisuuden, mutta olisi omasta mielestään voinut jättää sen myös kuulematta.

Mikäli teillä on mitään dataa, joka voisi auttaa tutkimuksessamme, olemme siitä kiitollisia, Max antoi siimaa.

Käymme läpi mainitsemianne asioita ja pyrimme toimittamaan teille mahdollisimman käyttökelpoisen datan päällikkö, Milla vastasi. Jos kyseessä ei olisi ollut murha Maxia itseäänkin olisi naurattanut tanssi, jota he Milla Altialan kanssa koko ajan kävivät. 

Sanoja 20933/21666 tänään oli hyvä kirjoituspäivä, movemberpäivä ihan normi, eli aika heikko

 

0 comments: