lauantai 28. marraskuuta 2015

Miten pyydetään anteeksi

Isänä miettii aina jotain sellaisia perusasioita, joita haluaisi lapsensa osaavan. Jostain syystä tänään on tullut mieleen se tilanne, kun joskus on tehnyt jotain tyhmää ja pitää pyytää anteeksi. Mä haluan, että mun lapset osaa pyytää anteeksi ja tekee sen fiksusti. Se on hyvä taito, koska jokainen meistä aina joskus tekee hölmösti. Se on ihan inhimillistä ja tavallista. Siksi on hyvä osata myös hoitaa jälkipyykki järkevästi.

Kun haluat pyytää anteeksi mitä tahansa asiaa, on syytä muistaa muutama perusasia.

Pyydä anteeksi. Älä kiertele, älä syyttele, älä kaartele. Pyydä anteeksi ja käytä sanaa anteeksi. Älä sano sori, tiedän, joojoo tai muita täytesanoja.

Älä pyydä anteeksi niin, että se voidaan tulkita ylimieliseksi tai vähätteleväksi. 

Ota rohkeasti kontakti. Kerro, että juuri sinä pyydät anteeksi. Katso anteeksipyydettävää silmiin ja kerro, että olet myös pahoillasi. Ole henkilökohtainen ja ole läsnä.

Ole vilpitön. Jos et halua pyytää anteeksi on se parempi, kuin että vaikutat vilpilliseltä tai epärehelliseltä. Jos koet olevasi oikeassa niin kerro myös se ja perustele asiasi. Taas kerran älä selittele.

Jos asiassa on monia näkökantoja niin älä tuo niitä anteeksipyynnön aikana esiin. Äläkä pyydä anteeksi, jos heti seuraavan kerran puhuessasi aiot puhua jotain muuta. Anteeksipyyntö on tarkoitettu lopetukseksi. Älä julkaise täysin päinvastaista asiaa, jossa syytät toisia ihmisiä väärinymmärryksestä tai kääntelet asiaa taas ympäri piakkoin anteeksipyynnön jälkeen. 

Anteeksipyynnön jälkeen Rauhoitu ja anna ihmisten rauhoittua.

Kerro selkeästi ja yksinkertaisesti asia, joka tapahtui ja pyydä anteeksi. Älä lisää asioita äläkä poista asioita. Hugh Grant totesi aikanaan "I F***ed up. There is no other way around it". Se oli hyvä tapa aloittaa anteeksipyyntö.

Hyviä anteeksipyyntöjä ovat tehneet mm. Presidentti Clinton, Christian Bale, Plato, Toronto Maple Leafs, Barclay, Kalifornian osavaltio, Kuningas Henry IV, Salemin noitaoikeudenkäyntien osallistujat ja Paavi Johannes Paavali II. Näistä kannattaa ottaa mallia.

Jos anteeksipyyntöäsi ei heti hyväksytä älä loukkaannu. Ihmiset voivat yhä olla tuohtuneita itse asiasta ja anteeksipyyntö jää herkästi sen jalkoihin. Yhtä kaikki se on hyvä tehdä.

Älä pyydä anteeksi siten, että se voidaan vääntää helposti nettimeemiksi. Jos teet näin niin älä ainakaan suutu nettimeemeistä.

Näillä ohjeilla sinäkin voit pyytää anteeksi ystävältä, esimieheltä, liikenteessä kohdatulta törtöltä tai Suomen kansalta niin monesti kuin tarve tulee.

Muista kuitenkin, että jos jatkuvasti joudut pyytelemään anteeksi niin todennäköisesti on syytä tarkastella myös tekemisiään ennen kuin taas joutuu siihen tilanteeseen. Rehellisyys ja oikein toimiminen ovat vaikeita asioita, mutta jatkuva anteeksipyyntely menettää tehoaan ja rasittaa myös itseäsi.

Tsemppiä kaikille, jotka asioita joutuvat pyytämään anteeksi. Se ei ole helppoa kenellekään ja kun kyse on isoista asioista on anteeksipyytäminen aina sitä vaikeampaa. Sen onnistuminen ja osaaminen kuitenkin osoittaa hienoa kykyä toimia ihmisen lailla ja ihmisten kanssa. 

Jos olen jotenkin väärässä niin mun vika, sori siitä.

0 comments: