perjantai 27. marraskuuta 2015

Kuka saa arvostella ja ketä?

Erilaisissa teksteissä ja kannanotoissa on tuomittu kirjailija Laura Lindstedt siitä, että hän käytti Finlandiapalkinnon kiitospuheestaan osan hallituksen toimien kritisoimiseen. Lindstedtiä on pyydetty mm. kertomaan omat varjobudjettinsa, haukuttu stalinistiksi ja epäilty hänen kyvykkyyttään ylipäänsä tuottaa mitään kaunokirjallista tai järkevää hengentuotetta ilman apurahoja. Yleinen kritiikki on siis ollut sitä kohtaan, että miksi kirjailija arvostelee hallituksen toimia.

Näin.

Eiköhän vedetä logiikka kerralla överiksi.

Kukaan muu kuin luokanopettajat ja aineenopettajat ei saa tästedes kommentoida mitään peruskoulusta. Ei mitään. Se on kaikki roskaa. Jos et ole opettaja et omaa oikeutta kommentoida. Poikkeuksena sallitaan yleinen poliittinen kommentointi myös peruskoululaisille niissä tapauksissa, joissa kyseinen koululainen on suorittanut jo yhteiskuntaopin vaadittavan oppimäärän.

Ekonomisteilla on lupa kommentoida vain niitä asioita, joista ovat tehneet väitöskirjansa. Ei muuta. Aki Kangasharju saa kommentoida näkymää kulmaikkunastaan ja kännykkänsä kuorten väriä. Kahdesti vuodessa saa kommentoida Nordean tulosta yleisluontoisesti, esimerkiksi oliko se positiivinen vai negatiivinen. Ei sen enempää.

Vain junankuljettajat ja konduktöörit, sekä raideliikenteen huoltoväki saa kommentoida VR:n myöhästymisiä. Jos olet tavallinen työmatkalainen niin turpa kiinni. Ei ole oikeuksia sanoa mitään. VR:n yksityistämiseen saavat kommentoida vain ja ainoastaan ihmiset, joiden asunnosta on näköyhteys VR:n lakkautettaville reiteille.

Tietoliikenneasioita ja teleurkintaa saavat kommentoida vain anonymous-ryhmittymä ja se yläkoulun luokkakaveri, joka rakensi itse koneensa kun meillä oli suoraan kaupasta ostettu IMB PS/1. Suojelupoliisi saa kommentoida asiaa siltä osin kuin se on urkkinut sitä samaa luokkakaveria.

Maahanmuuttoa saavat kommentoida vain maahanmuuttajat tai maastamuuttaneet. Maastamuuttaneet saavat kommentoida asiaa vain sen maan kielellä, jossa juuri nyt asuvat. Lisäksi kommentointi on sallittua silloin kun on seisomassa kirjaimellisesti rajalla. 

Hallituksen mitä tahansa tointa saa arvioida ja tarkastella vain hallituksen ministerien poliittiset avustajat ja nimettömät virkamiehet. Ministerien tehtävä ei ole arvioida omaa työtänsä. Oppositio voi arvostella toisiaan hallituksen sijasta.

Tupakointia saavat arvostella tai kommentoida vain tupakkayhtiöiden johtajat, ihmiset joiden alunperin valkoinen tapetti on nykyään tupakoinnista johtuen keltainen (muuten olet joku nöösi) ja kamelit.

Alkoholinkäyttöä saa kommentoida vain kännissä. Jos et ole koskaan ollut kännissä niin et varmasti tiedä miten paljon hyvää se tekee. Jos taas olet joskus ollut kännissä niin varmasti tiedät miten ihan parhaat kommentit mihin tahansa tulee juuri silloin. Kokeile ihmeessä. Älä odota huomiseen.

Mediaa saa arvostella vain uusimmalla mahdollisella sosiaalisen median alustalla. Jos kirjoitat blogeja olet muinaismuisto. Väisty uuden median tieltä mummo/pappa. Juuri nyt sallittuja medioita ovat periscope, snapchat ja ask.fm ja noistakin viimeinen vain jos olet aikuinen joka on juuri löytänyt median. Jos olet alle 30 niin et todellakaan halua olla enää ask.fm:ssä.

Sanomalehdet ovat poikkeus. Sanomalehtiä saa arvostella vain jos on ollut niiden tilaaja ensimmäisen numeron ilmestymisestä lähtien tai vaihtoehtoisesti koko elämänsä. Lievennyksenä ensimmäisen viidentoista ikävuoden ajan lehti on voinut tulla myös yhteisenä. Sen jälkeen pitäisi olla jo töissä nettoveronmaksajana senkin loinen.

Feministejä saavat arvostella vain toiset feministit, mutta vain feministit, jotka ovat näkökannoiltaan vähintään yhtä tai radikaalimpia kuin kommentoitava henkilö tai tämän kannanotto. Miesfeministit voivat mennä itseensä. Katsoisitte vähän peiliin.

Miesasialiittoja ja miesasiaa ajavia saavat arvioida vain tyypit Old Spicen mainoksista, Teuvo Hakkarainen, Aleksandr Karelin, appiukot ja kaikki jotka puskevat jalkaprässissä yli 300 kiloa. Lisäksi jokainen, joka tietää mikä on forssalainen salitreeni on oikeutettu kommentoimaan asioita, jotka ovat paikallisia ja erityisesti Forssan miesasioihin liittyviä.

Jääkiekosta saavat ylipäänsä puhua vain ne joiden palkan maksavat jääkiekkoliiton alaiset järjestöt. Ei siis koske Espoon Bluesin pelaajia tai muuta henkilökuntaa.

Eduskunnan toimintaa ja kansanedustajia saavat kommentoida vain ne, jotka ovat koko elämänsä äänestäneet vain yhtä ehdokasta ja tämä ehdokas on mennyt läpi joka kerta ollessaan ehdolla. Tällöin on hyväksyttyä kommentoida oman ehdokkaansa asioita kuitenkaan paljastamatta vaalisalaisuutta.

Matti Putkonen ei saa arvostella ketään eikä kukaan saa puhua Matti Putkosesta. Se on parempi kaikille. Voidaan myös vaihtaa niin, että Matti Putkonen saa arvostella ketä vaan, mutta kukaan ei saa kiinnittää Mattiin mitään huomiota.

Näistä on hyvä lähteä. Lisää ehdotuksia otetaan mielellään vastaan.

0 comments: