torstai 1. lokakuuta 2015

Kehtaattekin valittaa ruoasta.

Tässä on se kohua herättänyt ruoka-annos, joka sai aikaan yli kymmenentuhatta jakoa ja valtavan someraivon.

Ei se turvapaikanhakijoiden annos. Ei se. Se on ihan eri juttu. Tai siis sama juttuhan se on monella tasolla, mutta ei kuitenkaan, koska turvapaikanhakijat.

Suurin osa varmaan kuitenkin muistaa tuon yllä olevan kuvan historian, jos somekritiikki yhtään on koskaan kiinnostanut (eli kuvaa jakaneet ei varmaan muista). Kyseessä oli siis puhtaasti pilana otettu kuva Stockmannin ruokaosaston valmisruokapakkauksesta ja sen väitettiin edustavan Suomalaisen hoivakodin vanhuksen ateriaa. No tästähän luonnollisesti repesi suhteellisen iso kiukku, kuten odottaa sopii. Vanhusten olosuhteet perkele.

Kun asia sitten selvisi uutisoitiin siitäkin aika paljon perinteisemmissä medioissa, mutta tietenkään sosiaalinen media ei vaivautunut mitään oikaisuja juurikaan levittelemään. Sehän olisi ihan tyhmää.

Eilen sitten otsikoitiin ihan koko lööppisivun täyttävästi turvapaikanhakijoista, jotka eivät osaa olla kiitollisia heille tarjotusta ruoasta. Turvapaikanhakijat perkele. Itse uutinen siis käsitteli Oulun vastaanottokeskuksesta lähtenyttä mielenilmausporukkaa, jotka olivat kävelleet poliisiasemalle ja valittaneet ruoan tasosta.

Asiasta ovat "kiitettävästi" olleet huolissaan mm. kansanedustajat Mikko Kärnä Facebookpostauksessaan,

Kasarmeilla on hyvät oltavat. Siellä on lämpöä, on sänky ja on puhtaat lakanat. Ja mikäli sama ruoka, jota muuten myös...
Posted by Mikko Kärnä on Wednesday, 30 September 2015


Simon Elo Twitterissä

ja edustajat Tolppola ja Mäkelä useampaankin otteeseen.






Kaiken tämän ihanan someraivon keskellä sitten vastaanottokeskuksen toiminnanjohtaja yrittää saada selitettyä sitä, että syy oli maitopohjainen ruoka, joka aiheutti vatsaoireita. Tämä yhdistettynä siihen tilanteeseen, jossa turvapaikanhakija yleisesti on poiki sitten mielenilmauksen.

Mielenilmaushan muuten oli marssi poliisiasemalle ja siellä istuminen. Kyseessä ei siis ollut mikään sotaretki, jossa polttopullot lenteli ja autot räjähteli. Siellä ihan tavalliset ihmiset osoitti mieltänsä olosuhteita kohtaan, jossa ovat. Näin se asia onnistuu Suomessa. Aika hieno homma, että meillä on tällaiseen mahdollisuus. Ihan kaikkialla maailmassa näin ei ole. Esimerkiksi niissä paikoissa, joista suuri osa näistä ihmisistä tulee muuten.

Sitä mä en ymmärrä, miksi ihmiset ei anna maahanmuuttoviraston tehdä työtänsä. Heillä on ihan selkeät kriteerit ja toimintatavat, joiden perusteella oleskelulupa myönnetään tai sitä ei myönnetä. Se on ihan koko ajan toiminnassa oleva systeemi. Nyt se tietysti on rankempaa ja hitaampaa, kun hakijoita on niin paljon, mutta siihen hitauteen ei varmasti auta esimerkiksi hallituksen päätös pysäyttää kaikki käsittely Irakista ja Somaliasta saapuvilta.

No toisaalta on aina helpompi raivota. Ja on vielä kivempi raivota, kun asiasta on jo ennakkokäsitys vahvasti olemassa. Ihmisiähän kansanedustajatkin ovat. Ei kai siinä sit mitään. Jotta tällaista analyysia tänään.

Älkää aina uskoko ekaa somekuvaa tai ekaa somejakoa tai edes ekaa Iltalehden uutista. Jos oikeasti alkaa ärsyttää tai ahdistaa niin etsikää ensin lisätietoa. Tai jos vielä senkin jälkeen ärsyttää ja ahdistaa niin antaa mennä vaan. Ei se kyllä mitään mihinkään suuntaan paranna, mutta tuskin henkilökohtaisella tasolla huonontaakaan.

0 comments: