keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Suomi on yrittäjän paratiisi (kommentoitu versio)

Suomi on Yrittäjän paratiisi (revised edition)

Tämä teksti kiertää aina tasaisin väliajoin sosiaalisessa mediassa. Syksyisin siinä kerätään halloweenkarkkipatukoita, keväisin kierretään pääsiäismunien toivossa. Koskapa teksti tänään lävähti taas pitkästä aikaa omaan facevirtaan ajattelin postata blogiin vanhan facessa tekemäni pienen korjatun version tekstistä.

Kursivoidut ovat siis omaa tekstiäni, muu teksti tuhansien ihmisten moneen kertaan julkaisemaa tai levittämää facepäivitystä.

Olkaapa hyvät. Suomi on Yrittäjän Paratiisi (kommentoitu versio)Suomi on yrittäjien paratiisi (LUE TÄMÄ)

Lapsi kävi eilen äitinsä kanssa hakemassa pajunkissoja metsästä ja yhdessä he tekivät virpomisoksia. Tänään lapsi kävi sitten virpomassa naapuritaloissa ja sai kerättyä koriin 20 pääsiäismunaa.

Iloisena hän alkoi nauttia ansaintaansa, mutta minä ilmoitin, että äidille pitää myös maksaa palkkaa, koska hän auttoi oksien tekemisessä. Äiti teki neljäsosan työstä, joten hänen palkkansa on 25 % eli 5 pääsiäismunaa.

Äiti teki neljäsosan työstä ja sai 25% firman kokonaistuloista? Tässä ei nyt ole mitenkään päin mitään järkeä. Oliko äidin myyntiprovisio siis 100%. On muuten tuo isä todennäköisesti hiukan antelias työnantaja selvästi. Sitäpaitsi materiaalikustannukset, kuljetuskustannukset, ruokailut ym. olivat kaikki tämän työntekijän omalla vastuulla. Firman vastuu ja riski oli siis nolla ja kehtaa vielä ruikuttaa kohtuullisesta palkasta. Ja jos maksaa tosiaan yrityksen kokonaismyynnistä suoraan yhdelle työntekijälle neljäsosan ilman työnantajamaksuja niin ihan omaa tyhmyyttä.

Harmistuneena, mutta ymmärtäväisenä lapsi antoi äidille osan. Tämän jälkeen ilmoitin, että hänen pitää maksaa myös työntekijästä pakolliset sivukulut kuten eläke-, työttömyys-, ja tapaturmavakuutus sekä lomarahat ja muut kulut, jotka ovat noin 60 % äidin palkasta, joten otin häneltä vielä 3 pääsiäismunaa. Jäljelle jäi vielä 12 pääsiäismunaa.

Jälleen sama homma kuin edellisessä kappaleessa. Jos firma käyttää kokonaismyynnistään suoraan työntekijöiden palkkoihin 40% eikä typeränä idioottina edes sisällytä siihen summaan vielä omaa palkkaansa niin sanoisin, että ihan oma vika. Kannattaisi varmaan katsoa onko työvoima ihan järkevästi palkattua ja esimerkiksi koulutustasoaan vastaavassa työssä.

Kun hän oli juuri avaamassa ensimmäistä tinakääröä, ilmoitin, että hänen pitää maksaa myös yrittäjän lakisääteiset yrittäjäneläke- sekä sairas- ja tapaturmavakuutusmaksut, joten otin häneltä pois vielä 2 pääsiäismunaa. Itku silmäkulmassa hän tyytyi kohtaloonsa.

Nuo samat pääsiäismunat on sitten toivottavasti isällä odottamassa jossain, kun lapsi sairastuu ja tarvitsee jotain iloa päiväänsä. Yrittäjän maksut taas otetaan hänen itse nostamastaan palkasta eikä yrityksen bruttotuloista. Ja ne ovat muutaman prosentin luokkaa, eivät kymmentä prosenttia.

Nyt kun jäljellä oli enää 10 munaa kerroin, että Suomessa pitää yrittäjän maksaa yhteisöveroa, joka on 20 % voitosta, joten otin häneltä pois 2 pääsiäismunaa.

MINKÄ HELVETIN TAKIA YHDEN IHMISEN OMISTAMA FIRMA ON OSAKEYHTIÖ TAI OSUUSKUNTA? Miksei tämä nuori mies toimi toiminimellä tai kommandiittiyhtiönä, jolloin se ei maksa yhteisöveroa. Vaikuttaa enemmän ja enemmän siltä, että ahne konsulttipaskiainen on verosuunnittelun nimessä kusettamassa nuorta yrittäjää.

Jäljellä oli enää 8 munaa ja kun hän oli ottamassa ensimmäistä haukkua suklaamunasta, sanoin, että ei hän voi syödä munia, sillä ne ovat vielä yrityksen omaisuutta, ei hänen henkilökohtaista suklaata. Neuvoin, että hänen pitää maksaa itselleen palkkaa tai nostaa osinkoja. Jos hän aikoo ottaa kaikki suklaamunat palkkana, pitää hänen maksaa progressiivisen verotuksen mukaan 60 % veroa, koska hän on se, joka saa eniten suklaata. Vaihtoehtoisesti hän voisi nostaa osinkoja, joista tarvitsee maksaa pääomaveroa ”vain” 30 %, joka olisi 3 munaa.

Eniten tienaaminen omassa firmassaan ei tarkoita sitä, että on automaattisesti korkeimmassa veroluokassa. Lisäksi, jos yrittäjä aikoo tosiaan napata palkkana kaiken mikä mahdollista on sijoittamatta lainkaan yrityksen toimintaan, kasvuun ja kehitykseen on jälleen kerran ihan typerää kysellä miksi ylipäänsä tekee koko hommaa. Eli jos maksoi kuvitteellista keskipalkkaa sille työntekijälle (5 munaa, ja oma palkka olisi nyt 8 munaa, aika heikko palkka toimari-työntekijä suhteessa) niin tuo oma veroaste ei todellakaan nousisi 60% paikkeille.

Itkien ja kiukutellen lapsi päätti nostaa osinkoja ja maksaa pääomaveroa, mutta sanoi, että ei ymmärrä miksi häneltä otetaan koko ajan vain lisää ja lisää. Minä lohdutin häntä, että en minäkään ymmärrä, mutta näin suomalainen yhteiskunta vain toimii ja verottomia osinkoja ei enää ole! Suurten krokotiilin kyyneleiden jälkeen lapsi osasi hienosti laskea, että 20 munasta hänellä olisi jäljellä enää 5 suklaamunaa.

Tässä vaiheessa munia olisi järkevällä yrittäjällä vielä 10-15. Tietysti jos kuuntelee typerää ja tietämätöntä konsulttia ja uskoo tämän pelotteluja ja huhupuheita ja vielä maksaa liikaa niin valtio itse asiassa kyllä palauttaa liiat. Eli ei huolta, vaikka isäsi tyhmä onkin.

Sitten lapsi kysyi, saako hän nyt syödä loput 5 suklaamunaa? Sanoin että kyllä saa, mutta kysyin aikooko hän todella olla niin ahne, että ei anna pikkusiskolle yhtään? Pikkusisko on se yhteiskunnan heikko-osainen, joka ei pysty itse hankkimaan elantoansa. On vähintäänkin kohtuullista, että hän antaa pikkusiskolle osan suklaasta.

Mitäs jos vaikka olisi antanut sille pikkusiskolle työtä firmasta ja ottanut mukaan korottamaan tulosta? Ei kun se ei sovi suomalaiseen ajatusmaailmaan, että palkattaisiin sesongiksi lisää väkeä, vaikka voisi tällaisessa tapauksessa hyvällä tuurilla jopa lähes tuplata tuotot. Parempi on valittaa ja itkeä jälkikäteen. Sitäpaitsi on ihan turha syyllistää tällaista pienyrittäjää tai palkansaajaa ylipäänsä kaiken maailman lastensairaaloilla. Se on vaan paskaa kasvatusta huonon yrityskasvatuksen lisäksi.

Lapsi katsoi hölmistyneenä ja ihmetteli miksi pikkusiskolle pitää antaa suklaata, vaikka hän ei ole tehnyt yhtään mitään. Kerroin hänelle, että Suomessa ei välttämättä tarvitse tehdä töitä ja on silti oikeutettu etuisuuksiin. Kerroin hänelle myös, kuinka suomessa ”rikkaat” yrittäjät rahoittavat mm. lastensairaaloita ja lahjoittavat paljon hyväntekeväisyyteen. Lapsi ei voinut käsittää, miksi joku saa suklaata, vaikka ei ole tehnyt yhtään mitään sen eteen, mutta ymmärsi, että hyvää pitää tehdä, joten hän päätti antaa pikkusiskollensa 2 suklaamunaa.
 
Nämä etuudet MAKSAA VALTIO NIISTÄ VEROISTA MITÄ YRITTÄJÄ JA PALKANSAAJA MAKSOIVAT. Yksikään pienyrittäjä tai suurrikas ei ole velvoitettu menemään kelan luukulle antamaan omia tai firman rahojansa verojen jälkeen Mateille ja Maijoille, jotka sitä tarvitsevat.

Lapsi katsoi koriinsa ja laski, että jäljellä oli enää 3 suklaamunaa. Hän totesi, että yrittämisessä ei tunnu olevan mitään järkeä. Vastasin hänelle, että ”Niimpä, mutta näin Suomessa kannustetaan yrittäjyyteen!”

Näin juuri kannustetaan yrittäjyyteen. Väärillä faktoilla, pelottelulla, uhkakuvilla ja marttyrismillä. Isän kannattaisi ottaa selvää ihan perusasioista ennen kuin menee ja varastaa lapsen suklaamunat. Olisi sitten edes rehellinen ja sanoisi, että tulee vatsa kipeäksi tai hampaat menee rikki. Ei tarvi olla kusipää... tyhmä ja virheellinen sellainen.

Isä olisi tietysti myös voinut puhua ilmaisesta koulutuksesta, starttirahoista, yrityslainoituksesta, tuotekehitystuista ja monista muista asioista, jotka Suomessa on tosi hyvin. Toimivasta infrasta ja turvallisesta ja vakaista perusolosuhteista nyt puhumattakaan. On vaan helpompi olla inhottava ja ilkeä, kuin kannustava ja rakentava. Sehän on tämä Suomen tapa niin monesti.

0 comments: