keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Karuselli-iskä on työelämän (teollista)timanttia

Hyvin kirjoitettu teksti "Kuminauha-äiti on työelämän timanttia" herätti mut jotenkin miettimään taas isyyttä. Teksti oli hauska, hyvin kirjoitettu ja ihan asiallinen. Silti huomasin, että se ärsytti mua ihan suunnattomasti, koska ilmeisestikään isistä ei ole mitään hyötyä kotona, josta johtuen piti kirjoittaa tietysti oma teksti. Koska tietty piti.

Eli kymmenen syytä miksi Karuselli-iskät on ihan huippuja työelämässä.

1. Työssäkäyvän isän arki on yhä kaaosta – mutta hän hallitsee sen. Joskus ennen mies saapui töihin treenanneena ja pirteänä, mutta todellisuudesta vieraantuneena. Kun isä saapuu töihin, on hän varautunut kaikkiin maailman kriiseihin. Jo aamulla hän on selättänyt useita pienimuotoisia katastrofeja, joihin liittyy usein sukkahousuja, maitoa tai aamupuuroa.

2. Isä suorittaa hänelle annetun tehtävän, aina. Jos lapsi heittäytyy kiukuttelemaan maahan, otetaan lapsi kainaloon ja mennään eteenpäin. Jos työtehtävä tökkii, otetaan sama asenne käyttöön.

3. Isä on tottunut tekemään työtä tauotta ja syömään ruokansa kylmänä. Jos isä pääsee valmiin lounaspöydän ääreen, on hän ikionnellinen. Erityistä luksusta on myös päästä yksin vessaan. Miksei tätä työnteon huippupuolta markkinoida enemmän?

4. Miehen työpäivät saattavat venyä, mutta isän eivät. Päiväkodin ovien sulkeutuminen on äärimmäinen aikaraja, joka määrittää kaikkea elämistä.Isä  puristaa työnsä valmiiksi ennen määräaikaa, koska tietää, ettei mitään voi jättää huomiselle. Jos jotain jää, on seuraavan päivän häilyvä tasapaino jo ennalta menetetty.

5. Esimiehenä isä osaa olla diplomaattinen ja tasapuolinen. Sitä oppii, kun pilkkoo kotona porkkanoita lapsille, jotka vertaavat palojensa samankokoisuuden henkisellä millimetrimitalla. Myös neuvottelutaidot ovat taatusti huipussaan. Kun on aamulla selvittänyt kriisin, jonka osapuolia ovat maassa karjuva kolmevuotias ja lällättelevä viisivuotias, tuntuvat aikuisten eripurat yksinkertaisilta.

6. Isä tietää, että tavallisenakin päivänä suunnitelmat heittävät kuperkeikkaa noin kymmenen kertaa. Kotona tämä voi tarkoittaa kakkaa housuissa juuri silloin, kun ulkovaatteet on jo puettu päälle. Töissä tilanteet ovat onneksi useammin jotain muuta: muuttuneita työtehtäviä ja aikatauluja.

7. Isillä on lehmän hermot. Jos ei hermostu siitä, että uudessa valkoisessa sohvassa on tussilla piirretty supersankari, ei hermostu mistään.

8. Isä osaa antaa palautetta, myös positiivista. Lapsen tsemppaaminen opettaa tsemppaamaan myös aikuisia.

9. Meluisassakin työpaikassa on hiljaista, kun tilannetta vertaa ympäristöön, jossa joku huutaa
taukoamatta ”Iskä, kato”.

10. Isä joutuu toisinaan olemaan poissa töistä kun lapsi sairastaa. Tavallinen lapsi sairastaa vuodessa noin kymmenen flunssaa, joten toisinaan on pahimmillaan usein. Isä kuitenkin paikkaa tekemättä jääneet työt itse, ettei vain aiheuttaisi toisille harmia.

Tunnistat työssäkäyvän isän takin harmaista kurarannuista. Takki likaantuu, kun nappaa joka iltapäivä päiväkodin pihalta syliinsä kurahousuisen lapsen. Lapsi juoksee iskää vastaan hihkuen.

Isä on onnellinen töissä ja kotona, mutta hänellä on aina vähän huono omatunto. Isä on karuselli: pyörii jatkuvasti joka suuntaan, mutta palaa aina takaisin alkupisteeseen niiden tärkeimpien asioiden äärelle.

Karuselli-isä on myös työnantajan etu. Kun sille antaa välillä vähän huoltoa tai lisää vauhtia, pyörähtää se varmasti takaisin myös työnantajan suuntaan.

See what I did there ;)

Kannattaa lukea siis tuo alkuperäinen teksti.

0 comments: