torstai 15. lokakuuta 2015

Vähän mainostusta marraskuusta - Movember ja NaNoWriMo

Kohta on marraskuu ja se on kahdella tavalla vuoden paras kuukausi.

Miksi?

Koska Movember ja NaNoWriMo tulevat taas.

Movember taitaa jo Suomessa olla suurimmalle osalle tuttu, jos ei ole niin tässä pari lyhyttä videota.Omat tekeleenihän ovat olleet suurimmaksi osaksi melko surkuhupaisia, mutta yritys on silti kova.


Tämä siis ennakkovaroituksena kaikille tutuille somessa, jotka joutuvat mun poliittisten lätinöitten, koulukritiikin ja isyyshehkutusten lisäksi katsomaan myös suhteellisen groteskeja kuvia naamakarvoista.

Toinen marraskuun huippujuttu on NaNoWriMo eli National Novel Writing Month. Se on yksinkertaisesti vuosittain järjestettävä vapaamuotoinen itsensä haastaminen, jossa on tarkoituksena kirjoittaa kuukaudessa kirja. Kirjan minimivaatimus on 50 000 sanaa, joka tarkoittaa noin suurin piirtein 125 sivua Verdanan fonttikoolla 12 Suomeksi kirjoitettuna. Sitä tuskin voi kovin suurena romaanina pitää, mutta se ei olekaan varsinaisesti homman idea.

NaNoWriMon tärkein ajatus on saattaa alusta loppuun joku tarina, joka päässä on mahdollisesti ollut. Unohtaa turha itsekritiikki ja pistää vain näppäimistö (tai joidenkin hullujen kohdalla kynä) sauhuamaan. Editointi voi odottaa, kun joka päivä pitäisi kirjoittaa 1600+ sanaa tarinaa eteenpäin. Kuukauden yksi sloganeita onkin osuvasti "Give me caffeine or the protagonist dies".

Tarinaa saa olla päässä tai suunniteltunakin sääntöjen mukaan vaikka kuinka paljon, kunhan yhtään sanaa itse tarinasta ei vielä ole paperilla. Kielioppisäännöt tai hyvän kirjoittamisen säännöt voi heittää kuukaudeksi romukoppaan. Jos tuntuu, että tarvitsee lisää sanoja tuo kehiin yhden melkein kuuron hahmon, jolle pitää toistaa kaikki dialogi tai laittaa hahmon hyräilemään tuttua balladia kirjoittaen sanat suoraan tarinaan. Tarkoitus on vain kirjoittaa ja nauttia flowsta tai paniikista, kumpi sattuu tulemaan.

NaNoWriMosta lisäinfoa löydät virallisilta sivuilta.  
http://nanowrimo.org/
Sivuilta löytyy myös Suomen oma osio.
http://nanowrimo.org/regions/europe-finland 

Suosittelen kaikkia pöytälaatikkokirjailijoita kokeilemaan ainakin yhden kerran tätä äärimmäisen hauskaa haastetta. Omat onnistumiseni ovat vuodelta 2008 sci-fi tarina dystooppisen maailman orjuudesta pakenevista siitosihmisistä, 2010 kirjoitettu fantasiatarina kelluvasta kaupungista ja 2011 kirjoitettu fantasiaseikkailu lainsuojattomaksi joutuvasta kronomaagista. Epäonnistumisia on sitten enemmän, mutta vuodesta 2008 lähtien tekstiä on tullut yhteensä melkein 800 sivua, joten aika hyvin on saanut aikaa hukattua :)

Blogi menee osin hitaalle marraskuussa, koska aion onnistua pitkästä aikaa. Vaihtoehtoina tällä hetkellä perinteinen dekkari kuvitteelliseen ruotsalaiseen kuntaan sijoitettuna, satiiri suomalaisesta kunnasta, jossa asiat tehdään hiukan toisin, perinteinen avaruusooppera klassisilla juonenkäänteillä tai kuvitteelliseen toiseen maailmansotaan sijoittuva fantasiatarina toisenlaisessa todellisuudessa. Jos joku ehdottomasti haluaa jonkun näistä nähdä niin laittakaa kommenttia.

Onneksi blogi voi myös auttaa siinä, että onnistuisi ekan kerran moneen vuoteen. Aion nimittäin postata päivittäiset kirjoitukset blogiin sanalaskurin kera. Sieltä on sitten helppo ihmisten bongata, jos olen ollut laiska ja mielellään siinä kohtaa laittaa mahdollisimman rankkaa ja hävytöntä kommenttia asiasta.

Tällaista pientä mainostusta tulevasta marraskuusta. Osallistukaa ihmeessä itsekin jompaankumpaan tai vaikka molempiin, jos kiinnostusta yhtään on.


0 comments: