perjantai 3. heinäkuuta 2015

Pohjoisen etuoikeutettu tekopyhyys

Viime aikoina on saanut lukea lehdistä, somesta ja vaikka teksti-tv:stä jos sitä sattuu vielä käyttämään, kuinka pielessä Kreikan tilanne on. Mitään ei ole tehty oikein. Ja jos sosiaalista mediaa on uskominen, ei Kreikassa ole tehty mitään oikein sen jälkeen kun pysäyttivät Persian armeijan Thermopylaiissa ja Salamiissa.

Ylimielisyys ja vahingonilo loistavat suomalaisista, jotka ensin haukuttuaan "välimeren veronkiertäjät" menevät nettiin tekemään perättömiä ilmiantoja uudella palvelulla. Sen jälkeen palataan takaisin keskusteluihin haukkumaan toista poliittista kantaa omaavat suomalaiset ja syyttämään kaikkia muita Suomen ongelmista.

Jos ollaan kokoomuslaisia, keskustaan kuuluvia tai muuten oikealla muistetaan mainita, että nyt ollaan jo sillä Kreikan tiellä, vasempaan reunaan kuuluvat taas huutavat yhteisen vastuun perään ja moittivat toisia kyykyttämisestä tai taloussokeudesta. Ymmärrän hyvin keskustelun siitä miten Suomen taloudellinen tilanne pitäisi hoitaa. Ymmärrän senkin, että siitä on tasan tarkkaan enemmän kuin yksi näkemys tai edes kaksi.

Sitä en ymmärrä millä oikeudella täällä Suomessa huudellaan Kreikan ihmisten aiheuttaneen ihan itse nykyisen tilanteensa. Annetaan niin nohevaa neuvoa ja lällätetään perään kuin paraskin rikkaan perheen kakara sille isoveljensä verkkareita käyttävälle pojalle futiskentällä. "Niin mitäs menitte eläkkeelle niin aikaisin", "Olisi varmaan kannattanut maksaa verot", tyyppistä perustelematonta neuvontaa, "Ouzolla ja siestalla ei sitten pärjännytkään tosielämässä", "Kannattiko vaan yrittää skandinaavinaisia sen sijaan, että olisi tehnyt töitä", kaltaisia älyttömyyksiä tai ihan suoraan mihinkään liittymättömiä henkilökohtaisuuksia "Karvakainalot saa mitä tilaa" näkee ihan päivittäin kun selaa erilaisia blogipalveluita, uutissivustoja tai oikeastaan vaikka vaan omaa pikku kuplaansakin.

Ihmetellään miksi Kreikka ei myy rantojaan, hotellejaan, kultaansa ja vaikka parlamenttitaloaan, jotta saisi lainat maksetuiksi. Samaan syssyyn voisi vuokrata vaikkapa koko niemimaan Venäjän laivastotukikohdaksi. Niin mekin jouduttiin tekemään toisen maailmansodan jälkeen. Ja monen näiden samojen ihmisten mielestä me oltiin silti voittajia siinä sodassa. Ihan tavalliset suomalaiset ihmiset, poliitikot, lehtimiehet ja tietysti aina viisaat somen neropatit tietävät tarkalleen mitä kriisissä pitäisi tehdä.

Kukaan ei tunnu tajuavan sitä asiaa, että kyseisellä maalla on muutama aika tärkeä asia. Ensinnäkin Kreikalla on suvereniteetti omalla alueellaan. Jos Kreikka nyt myisi vaikkapa koko kultavarantonsa ja sen jälkeen potkittaisiin pois Eurosta, ei heillä olisi mitään pohjaa mihin sitoa oma kansallinen valuutta. Enää toki valtioilta ei edellytetä kultaa tai muuta arvopohjaa valtiolliselle valuutalle, mutta Drakma (tai mikä raha käyttöön tulisikaan) olisi silkkaa roskapaperia jo syntyessään, eikä se auttaisi Kreikkaa nousemaan yhtään mihinkään. Ellei Kreikka yhtäkkiä sulkisi rajojaan ja alkaisi omavaraiseksi, joka tässä maailmassa ja ajassa on vain typerä ajatus. Vaikka sekin varmasti näille meidän nestoreille Suomessa maistuisi. Kunhan muistaisivat, että Suomi osti sen Kreetan pohjoisosan, että saadaan nestorit heittelemään Euroja kadulle, kun on niin siistiä olla rikas.

Totta hemmetissä Kreikassa on munattu. Mutta siellä ei ole munannut se tarjoilija, ravintoloitsija, poliisi, parturi, palomies, opettaja, merimies tai taksikuski, joka on elänyt ihan normaalia elämää. Siellä ei ole mokannut se 18-vuotias, joka ei voi tajuta sitä vihaa ja katkeruutta jota vaikkapa omasta säälittävästä historiastaan pikkuvelisyndroomaa yhä kärsivät pohjoisen slaavit heitä kohtaan osoittavat.

Sitten sanotaan, että kyllä niiden pitää kärsiä, kun valtio on tehnyt hommat persiilleen. No tottahan toki, te 80- ja 90-luvulla inflaation kautta asuntonne maksaneet, rahoitus-, it- ja asuntokuplat aiheuttaneet ja bonuseläkkeet keränneet sukupolvet tiedätte kaiken siitä miten maata pitää johtaa. On se hyvä, että jaatte sen viisauden meidän sukupolven lisäksi myös Kreikkalaisille.

Maailmassa tulee aikoja, jolloin asiat menee perseelleen. Ihan kamalasti ja täysin perseelleen. Nyt on käynyt niin monessa asiassa. Se ei muuta sitä, että Kreikan valtiolla on oikeus tehdä kaikkien neuvottelujen, sopimusten ja taisteluiden kautta juuri niin kauan mitä se tekee, kun se taistella pystyy. Totta helvetissä jokainen poliitikko tai kansansa parasta ajatteleva johtaja yrittää repiä jokaisen pennosen, jonka tuhlatut vuodet ovat vieneet, takaisin sille kansalle jota palvelee. Se on siinä kohtaa ihan sama kenen varpaille talloo tai ketä suututtaa.

Kreikasta on tullut jo päähänpotkitun symboli mulle itselleni. Kiusattu ja haukuttu. Ketään ei kiinnosta se oikea tilanne siellä, jossa yli kolmasosa nuorista on vailla työtä, ääriliikkeet saavat jatkuvasti lisäkannatusta ja koko Euroopan tärkeimpiin kuuluva kulttuuriperintö halutaan myydä eniten tarjoavalle tai kovimmin huutavalle.

En ihmettele yhtään sitä mielipidettä, joka tuli Irlantilaiselta lehtimieheltä A-Studion lähetyksessä kuukausi takaperin. Hän kertoi suoraan, kuinka Suomea pidetään ilkeänä pikku kusipäänä, jota ylipäänsä siedetään vain siksi, että sattuu olemaan ison ja mahtavan Saksan kaveri

Jos todella on niin siistiä olla vahingoniloinen tai välinpitämätön sille inhimmilliselle hädälle, jota Kreikassa tällä hetkellä on, niin sitten voi olettaa kuulevansakin niitä vastakommentteja "kukkahattutädeiltä", "vihervasureilta" ja "punikeilta". Mutta nehän on automaattisesti väärässä, koska "Kreikan tie". Ainiin tai voivat olla myös vaikkapa anarkisteja kuten tässä blogissa todetaan.

Sitten voi illan päätteeksi kirota kuinka Olympialaiset (Kreikasta) siirtyivät maksukanaville yleisestä palvelusta, sadatella, valittaa suomen demokraattisesti (Kreikasta) valittu hallitus on niin surkea, pohdiskella ihmisten tyhmyyttä mukafilosofisesti (filosofia... Kreikasta) ja kääntää telkkarista päälle joku surkuhupaisa suomalainen viihteellinen komedia (Kreikasta).

Kyllä taas ärsyttää ihmisten omahyväisyys. Melkein yhtä paljon kuin tuo Kreikan tie -fraasi, joka ei pidä paikkaansa tai kerro oikeasti yhtään mitään. Mutta kiva sillä on pelotella. Ja on kiva olla kerrankin jotain muuta kuin pikkuveli. Nih, ei olla mitään heikkoja ja pieniä täällä pohjoisessa. Ihan osataan kyllä. Te ette osaa. Tyhmiä olette. Tyhmiä niin. Me ei olla. Eihän?

0 comments: