tiistai 23. helmikuuta 2016

Kuinka pelata lautapeliä 2-vuotiaan kanssa.

Me ostettiin pari viikkoa sitten Pyrylle sen ensimmäinen lautapeli. Pelin nimi on Nälkäinen nalle. Siinä on muutama eri peliversio, joilla voi harjoitella pienen lapsen kanssa erilaisia taitoja. Löytyy motoriikan harjoittelua, muistipeliä, kuvion tunnistamista ja vaikka mitä.

Kuva Betterboardgames.co.uk
Peli on oikeasti aika hieno ja siinä on kivoja elementtejä. Siinä on helppoja ja vaikeita asioita ja nappulat ja osat on hyvälaatuisia. Rakentelu on tarpeeksi helppoa, jotta pienetkin lapset saa pelin kasaan. Pelivaihtoehdot on toki lautapelifriikille melko höttöä, mutta kaksivuotiaalle hyvinkin monipuolisia.

Ostettiin peli ja avattiin se kotona. Pyry oli ihan innoissaan paloista ja halusi opetella heti miten peliä pelataan. Näytettiin sille miten noppaa heittämällä piti etsiä nopan osoittamia paloja ja laittaa ne lusikan kanssa nallen suuhun. Liukkaan lusikan päällä pahvipalan kuljettaminen nallen suuhun ei ole nimittäin lainkaan helppoa. Pyryllä kuitenkin riitti intoa aika hyvin. Meikä fiilisteli jo, että tästä jätkästä tulee kova 7 Wonders vastus ennen kuin menee eskariin.

Kuva Betterboardgames.co.uk


No ei se ihan niin mennyt :)

Ekalla kerralla tosiaan halusi kyllä heittää noppaa ja pelata "oikein" kun kaikki oli uutta. Nykyään pelin pelaamiseen kuuluu seuraavat elementit.

Peli otetaan ylähyllyltä. Peliä avataan muutama minuutti, koska aikuinen ei saa auttaa. Jos aikuinen auttaa, palataan alkutilanteeseen.

Palat levitetään pöydälle ja nalle  nostetaan pystyyn. Sen jälkeen hylätään kaikki muut palat paitsi pinaatit. Noppa käännetään osoittamaan pinaatteja ja kumpikin vihreä pinaattipala etsitään käteen. Joskus otetaan kaikki muut palat ja heitetään lattialle.

Pinaatit laitetaan karhun otsasta sisään. Tämä on tärkeää. Niitä ei missään tapauksessa saa laittaa karhun suusta, koska silloin karhu syö ne. Sen sijaan pinaatin tunkeminen karhun otsasta sisään antaa pisteitä. Tosin vain jos pinaatin löytää välittömästi karhun alta. Muussa tapauksessa karhu lentää pois laatikosta ja palataan pelin alkutilanteeseen.

Muut palat kerätään lattialta ja kaikki palat, pinaatit mukaanlukien otetaan kahteen käteen. Palat heitetään lattialle tai pöydälle. Noppa heitetään laatikkoon, jonka jälkeen se nostetaan taas osoittamaan pinaattia. Pinaattipalat etsitään pöydältä ja lattialta. 

Pinaatinpalat tiukasti kädessä, etsitään muita paloja, jotka voidaan syöttää karhulle ohjeiden mukaan. Ensin vaikkapa mansikat, sitten mustikat, porkkanat jne. Karhu syö nätisti kaikki, jos se on laitettu takaisin pinaatinetsinnän jälkeen. 

Jos aikuinen tarjoaa lusikkaa tai lautasta mukaan peliin, heitetään kaikki palat pois ja palataan alkutilanteeseen. Jos lusikka on jäänyt pöydälle, heitetään se lattialle ja käännetään noppa johonkin muuhun asentoon kuin pinaatti.

Pinaatti!

Kun kaikki muut palat on laitettu karhun suuhun otetaan pinaatit ja työnnetään ne karhun otsan läpi. En uskalla ostaa lapselleni pinaattia ruoaksi ennen kuin täyttää vähintäänkin yksitoista. Taitetaan karhu laatikkoon ja pakataan tavarat takaisin.

Suljetaan laatikko.

Avataan laatikko ja etsitään pinaatit. Pinaattien löydyttyä laitetaan laatikko takaisin kiinni. 

Käännetään laatikkoa muutaman kerran kuuluvasti ympäri, jotta varmistetaan myös auditiivisesti pinaattien ja nopan olevan yhä laatikossa. Mikäli pinaatteja ei kuulu, toistetaan edellinen kohta.

Viedään laatikko takaisin hyllylle täysin samaan kohtaan kuin aiemmin. Mikäli laatikko ei mene samaan kohtaan, palataan alkutilanteeseen.

Seuraavalla kerralla säännöistä ovat pysyviä laatikon paikka, otsa ja pinaatti. Kaikki muu toimii erilaisista pelipiireistä tutuilla house rules -mentaliteetilla.

Ehkä se 7 Wonders on hetken vielä kaapissa. Bohnanzaa saa pelata äitinsä kanssa. Sit on ihan sama mulle kumpi niistä voittaa, kunhan mun ei tarvi hävitä.

Mutta hauska peli toi on. Pitää ostaa kyllä lisää pelejä sille. Ja sit jos joku vierailee meillä ja löytää lattialta semmosen sinisen muovihärpäkkeen ni se on ton karhun lippis, jolla vois estää pinaatin tunkemisen otsasta läpi. Se olis tosi kiva löytää.

Vitsi pelaaminen on kivaa :)

0 comments: