maanantai 1. helmikuuta 2016

Hyvä nykynuoret, Hyvä Savon Sanomat


Savon sanomat otsikoi uutisensa seuraavalla tavalla.

Nykynuoret ovat kunnollisempia kuin vanhemmat sukupolvet

 

Itse uutinen kertoo siitä, että nuoret käyttävät nykyisin vähemmän päihteitä, tekevät vähemmän rikoksia ja ovat asenteiltaan ja arvoiltaan melko lähellä vanhempiaan. Ainakin huomattavasti lähempänä kuin vanhemmat olettavat.

Nuuskan käyttö ja huumekokeilut ovat sen sijaan hiukan lisääntyneet viime vuosina.

Mitä tämä sitten kertoo nuorista?

No se kertoo sen, mitä mieltä minä olen aina ollut. Nuoret on ihan fiksuja ja järkeviä tyyppejä, ottaen huomioon että ovat nimenomaan nuoria. He elävät tiettyä vaihetta elämässään. Lapsuus ja nuoruus eivät ole verrattavissa aikuisuuteen. Nuoren ja lapsen aivot eivät toimi samoin.

Huolestuttaviakin asioita on. Nuorten eriarvoisuus on kasvanut ja meillä on olemassa nuorten poikien ryhmä, joilla riskit masennukseen tai syrjäytymiseen ovat huomattavasti korkeammat kuin muilla. Näihin asioihin pitää puuttua myös yhteiskunnan tasolla.

Yleisesti ottaen nuoret pärjäävät kuitenkin nykymaailmassa hyvin ja ymmärtävät paljon maailman asioista ja erilaisista muutoksista ja trendeistä, jota tällä hetkellä on. Mielenkiintoisena pointtina esimerkiksi vain 1% teineistä pitää MV-lehteä millään tavalla luotettavana tiedonlähteenä. Tämä sama prosentti kun saataisiin aikuisväestöön oltaisiin paljon paremmalla tiellä.

Meidän lapsuutemme ja nuoruutemme ei ollut minä tällaisena, mutta fyysisesti pienempänä ja kovakuntoisempana. Meidän lapsuus ja nuoruus oli minusta mustavalkoinen ja paljon mutkattomampi versio. Se että aivomme nyt peittelevät sitä faktaa ei tee siitä totta.

Annetaan lasten ja nuorten olla nuoria ja tuetaan heitä hyvissä valinnoissa. Ei se tarkoita, etteikö me voitaisi olla huolissamme tai joskus ärsyyntyneitä. Muistetaan kuitenkin, että ne ei oo me eikä nyt oo sillon.

Hyvä nuoret. Hyvä lapset. Ootte just hyviä semmosina kun olette.

Ja hyvä Savon Sanomat. Aivan järjettömän hieno otsikko.

0 comments: