sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Pinterest ei ole lähde (ja vähän muustakin someen jakamisesta)

Kirjastosta saa kirjoja. Kirjat ovat usein lähdemateriaalia.

Youtubessa on videoita. Videot voivat olla lähteitä.

Televisiossa on televisio-ohjelmia. Televisio-ohjelmat voivat olla oikein hyviä lähteitä.

Pinterest on netissä toimiva nuppitaulu. Sen nimi tulee nuppitaulusta. Se on paikka mihin voi liittää erilaisia nettilinkkejä. Sieltä nettilinkkien takaa löytyy tosi usein varsinkin kädentaitoihin liittyviä upeita lähteitä.

Kirjasto ei ole lähde.

Youtube ei ole lähde.

Televisio ei ole lähde.

Ja se kaikkein tärkein tässä blogitekstissä. Pinterest ei ole lähde. 
Pinterest on kirjasto, nuppitaulu ja linkkikokoelma.

Tässä on hieno talvinen fysiikan ja kemian opetukseen sopiva kokoelma käytännön kokeita joita voi tehdä koulussa. 

Tässä on sen Pinterest-sivu.


Ihan hirveästi et tällä kuvalla vielä saa aikaiseksi. Tämä on siis se Pinterestin lähde, jota mainostetaan. Jos sanot saaneesi idean Pinterestistä niin se on tämä kuva, jota käytit. Ja siltikin se ei ole tarkka lähde, koska Pinterest ei ole tätä kuvaa sinne laittanut vaan joku käyttäjä.

Tässä linkin takaa löytyvän sivusto Lemon Lime Adventures.
Kun kuitenkin on todennäköisesti käynyt siellä ihan oikealla sivulla niin ei se olisi ihan mahdoton asia tsekata sivuston nimeä ja laittaa se sinne tekstiin Pinterestin sijaan. 

Tekijänoikeudet on helppo unohtaa niin näppärän ja yksinkertaisen palvelun äärellä, kuin Pinterest on. Se on äärimmäisen hyvä työkalu ja kirjasto. Sen käyttöliittymä, helppokäyttöisyys ja ennen kaikkea linkkien määrä on aivan mahtava. Sieltä on löytynyt linkkejä hyviin ideoihin itsellekin kymmeniä, jos ei jopa satoja kertoja.

Sieltä löytyy linkkejä. Ne linkit vievät sivuille, joissa on ohjeita. Ne sivut ovat ne lähteet. 

Idea Pinterestistä on sama kuin sanoisin saaneeni idean Kirjastosta, kun tosiasiassa sain sen Harry Potterista, jonka lainasin kirjastosta. 

Idea Pinterestistä on sama kuin kertoisin saaneeni idean televisiosta, kun sain sen Faces-tietovisailusta.

Idea Pinterestistä... No tämä tuli ihan varmasti jo selväksi.

Sen sijaan voisi kirjoittaa vaikkapa

"20 Mahtavaa talvista fyken toiminnallista koetta. Idea Lemon Lime Adventuresin sivuilta ja vielä kohteliaasti suora linkki perään. 

http://lemonlimeadventures.com/must-try-winter-science-experiments-for-kids/"

Naps, on toimittu fiksusti ja oikein. Olettaen tietysti, että sivuilla ei erikseen lue, että ajatukset, kaavat, työt tm. on tekijänoikeudella suojattu. Tällaisiakin linkkejä kun aika vapaasti Pinterestistä löytyy. Pinterest ei vastaa tekijänoikeusrikkomuksista, mutta jokaisen kannattaa miettiä niitä asioita, koska lähteen merkitseminen ja huomioiminen on pieni hinta siitä, että maailma on täynnänsä ihmisiä, jotka jaksavat materiaaleja ja asioita nettiin laittaa kaikille meille käyttöön ihan ilmaiseksi.

Joten seuraavan kerran kun käytät Pinterestiä. Kopioi se ihan varsinaisen linkin takaa löytyvä nettisivusto ja laita se lähteeksi Alakoulun Aarreaittaan tai mihin tahansa muuhun ryhmään niitä laitatkin. Laita vaikka asiasta koululla kysyville kollegoille linkki suoraan wilmaviestinä. Näin ope välttää turhat Pinterest-haut ja pääsee suoraan haluamaansa ideaan.

Kaikki voittavat.

Kaikki muut paitsi oppilaat, joiden työt laitetaan jakoon someen, usein kysymättä sen suuremmin lupia.

Muistathan joka kerta kysyä oppilaalta luvan hänen työnsä julkaisemiseen netissä. Se voidaanko oppilaan kuva tunnistaa tai ei, ei ole relevanttia. Oppilaalla on samanlainen tekijänoikeudellinen suoja työhönsä kuin sillä alkuperäisellä nettisivuston työn ohjeiden julkaisijalla omaansa.   

Oppilaan antama kuvauslupa ei kata tällaisia julkisia kanavia, ellei se ole erikseen kuvausluvassa mainittu. Oppilaan oikeus työhönsä on jakamaton ja oppilaan antama lupa yhden työn julkaisuun ei tarkoita oikeutta muiden töiden julkaisuun.

Oppilaan oikeus työhönsä koskee myös keskeneräistä työtä ja työn vaiheita, ei vain valmista tulosta. Tekijänoikeus suojaa kaikkea oppilaan luovaa työtä ja siis myös kirjoituksia, satuja ja tarinoita.

Muistakaa siis kaksi asiaa.

Oikeat lähteet.

Oppilaiden lupa töidensä julkaisuun.

illä pääsee jo pitkälle.

Vihdoinkin kaikki voittavat.

Ei jatku enempää tämä blogiteksti. Tässä kohtaa oltiin jo niin fiksuja, että voi taputtaa. 

1 comments:

Anonyymi kirjoitti...

Vihdoinkin joku sanoi tämän - _Pinterest_ ei ole lähde!
Kunpa suurin osa blogimaailmassa tajuaisi tämän!

Kiitos, kiitos, kiitos!