perjantai 15. tammikuuta 2016

Menneen ajan kultaa

Yksi suosikkiaiheistani on ihmisten sosiaalisessa mediassa levittämät hauskat jutut, joissa jotenkin esimerkiksi nostalgisoidaan entisajan täydellisyydellä. Oli se sitten musiikin, taiteen, elokuvien, urheilijoiden tai ihan vaan elämän saralla, näitä hassunhauskoja nykyajan harmitelmia löytyy tasaisin väliajoin.

Aivan viimeisimmät lienevät kuva, jossa pyritään kritisoimaan nykymusiikkia ja suoratoistopalveluita verrattuna täydelliseen äänentoistoon, jota vain seitsemänkymmentä kopiota kiertänyt C-kasetti pystyi tarjoamaan. Ai niin eihän mekään siis muuten maksettu siitä musiikista läheskään aina. Polttavat cd-asemat taisi maksaa itsensä takaisin aika monelle ihmiselle myös.


Hauskaksi tämän tekee myös se, miten moni musiikin ystävä on huomioinut, että alarivissä oikealla oleva herra Ed Sheeran on kuulemma aivan helvatan kovan tason muusikko ja jopa Bieberin yksittäisiä kappaleita on kehuttu. Kuvan komppaajilta voisikin nopeasti kysyä, kuinka monta Bowien ja Motörheadin kappaletta pystyvät noin Ace of Spadesin lisäksi nopeasti nimeämään. Itsehän en ole musiikki-ihmisiä enkä edes tiennyt keskimmäisen alla olevan bändin olevan tämä kuuluisa One Direction. Koska 70- ja 80- luvuillahan ei ollut yhtään ärsyttävää bändiä tai muusikkoa. 


________________________________________________________________

Toinen nostalgisointi, jonka varmaan suuri osa ihmisistä on nähnyt kuluneen parin viikon aikana on Facebookpäivitys, jossa kerrotaan kuinka kummallista on nykymaailma entiseen verrattuna. Siihen pitääkin vastata vähän eri tavalla omalta kantiltani. Koskapa statuksessa kerrotaan niin monta asiaa, jotka ovat pielessä, niin koin omaksi tehtäväkseni (nimenomaan tehtäväksi, suorastaan pakolliseksi velvollisuudeksi, manifest destinyksi, jos anglismi sallitaan) vastata jokaiseen väitteeseen erikseen. Status kursivoituna, vastaukset lihavoituna. 

Kummalliseksi mennyt tämä maailma. No on kyllä mennyt. Ei ole enää samanlainen kuin ennen. Nuoret likat juo viinaa ja raavaat miehet syö salaattia. Toista oli ennen. Spartalaiset, jotka kovin epämiehekkäiksi tiedettiin tuppasivat syömään lähinnä kasvispitoista ruokaa ja jonkin verran riistaa. Roomalaiset sotilaat olivat toinen kovin heikko ryhmä, jotka pärjäsivät pitkälti kasvisravinnolla. Tyttöjen ja poikien alkoholinkäyttö on muuten vähentynyt jo toistakymmentä vuotta koko ajan. Samoin on käynyt röökinpoltolle. Koirat ei pärjää enää pakkasilla ilman vaatteita ja kesällä täytyy koiralle olla ilmastointi. Suomen suosituimmat koirarodut ovat labradorinnoutaja, joka ei tarvitse vaatteita pakkasella, suomenajokoira, jolla on käytetty metsästyksessä toppaliivejä pakkasilla jo ainakin sata vuotta ja jämtlanninpystykorva, jonka kuva tässä. 

  
Muita suosittuja rotuja mm. saksanpaimenkoira ja suomenlapinkoira. Ei kauheasti niilläkään toppaliivejä näe ihan peruskäytössä. Hirvee ruikutus kun ei tuu pakkasia ja sit kun vähän pakastaa niin itketään kylmyyttä. Kesällä päinvastoin. Koska ennen ei valitettu kelistä yhtään. Silloin siihen vain kuoltiin. Onneksi ei kuitenkaan koskaan harmiteltu. Ei ainakaan julkisesti sanomalehdessä niin tehty. (aivan oikean reunimmainen palsta, toisiksi ylin uutinen)Autoja ei voi enää huoltaa itse ja ne hyytyy liian kylmässä tai kuumassa. Hassua. Mä muistelen aikaa, miten kaikki aikuiset ihmiset kirosivat autoja, jotka eivät käynnistyneet pakkasilla tai hajosivat käytännössä mistä syystä tahansa. Lapsia ei saa kurittaa tai rankaista hölmöilystään vaan pitää "keskustella". On kyllä rankkaa, ettei saa siis esimerkiksi lyödä lasta. Koska lasten lyöminen on se paras rankaisukeino. On se nyt parempi kuin keskustelu. Ei aikuisetkaan keskustele. Turpaan ne vetää. Rasistikortti viuhahtaa pöytään heti jos sanoo ettei pidä ulkomaalaisista ja suvakkikortti jos taas pitää. Ihan jos rehellisesti sanoo, ettei pidä ulkomaalaisista, koska ne on ulkomaalaisia ja tässä tapauksessa varmaankin nimenomaan myös vähän eri värisiä tai muuten erilaisia kuin suomalaiset ja vaikkapa ruotsalaiset niin siinä nyt vaan satutaan menemään aika lähellä rasismin käsitettä. Ennen opettajia kunnioitettiin ja perselijät lensi käytävään oppitunnilta, nyt pitää turvautua vartijaan tai poliisiin. Ei pidä. Tämä ei vaan pidä paikkaansa. Yhä edelleen ihan sama laki mahdollistaa oppilaan poistamisen oppitunnilta tai hänen koulupäivänsä keskeyttämisen. Nolla pistettä tästä kohdasta.
Avioliitot solmittiin miehen ja naisen kesken ja sitä liittoa kunnioitettiin eikä eropapereita viety sisään ensimmäisenä päivänä kun alkoi arki. Toistaiseksi tässä maassa ei muuten ole solmittu yhtään sellaista avioliittoa, jossa eieivät olisi osapuolina mies ja nainen. Kyllä parempi oli kun naiselta oli esimerkiksi kielletty avioero. Ei turhaan lähtenyt kävelemään väkivaltaisestakaan tai muuten hirveästä liitosta. Ennen miehellä oli kirves ja kivääri, nykyään hiusvaha ja älypuhelin. Niin... ennen miehet teki pellolla töitä, nyt aika moni ei. Ennen käytettiin tuluksia ja päreitä ja nyt led-lamppuja.  Ennen 40v lapseton nainen oli vanhapiika ja nykyään "sinkku". Onhan se kamalaa, ettei naisen halventaminen lapsettomuudesta ole pop enää. Vähän jopa epäreilua monen mielestä. Ennen mopoautoilla ajoi vanhukset ja vammaiset, nykyään rikkaiden kersat. Ennen mopoautoilla ei ajanut kukaan. Ensimmäiset mopoautot rekisteröitiin vasta 1998. Yli sadan kappaleen raja ylittyi 2006. Nykyään näitä mopoautoja on rekisteröity 8366 kappaletta. Perinteisiä mopoja on rekisteröity 222 602 kappaletta.
Ennen poliisi ei tarvinnut etälamauttimia tai pippurikaasuja vaan Nokialaista kumipuun oksaa totteli kaikki vauvasta vaariin. Suomen poliisi laukaisee aseen noin kymmenen kertaa vuodessa. Siis kaikki poliisit yhteensä. Etälamautinta on käytetty kymmenen vuoden aikana noin 1500 kertaa, eli 150 kertaa vuositasolla. Tähän on laskettu myös jokainen kerta, jolloin etälamautin on otettu esiin, mutta sitä ei ole laukaistu. Ja taas siis mukana kaikki Suomen poliisit. Eli kyllä se poliisi vähän muilla keinoin kuin kumipampulla tai etälamauttimella hoitaa ylivoimaisesti suurimman osan tehtävistään. Tämähän on vain ja ainoastaan positiivinen asia. Ennen läski oli läski eikä "isokokoinen" ja neekeri oli neekeri eikä "tummaihoinen". Tämä on ihan totta. Idiootit ovat onneksi idiootteja yhä edelleen ja sosiaalinen media tekee heidät paljon näkyvämmiksi kuin nyt. Ennen naisilla oli tissiä, reittä ja persettä, nykyään "sixpack" ja enemmän munaa kuin lätkäjoukkueen suihkuhuoneessa sekä enemmän muovia kuin pallomeressä. Vielä parempi oli, kun korseteilla pienennettiin vyötäröt niin pieniksi, että hengittämään ei pystynyt. Ja meikeissä oli lyijyä ja hermomyrkkyjä jo itsessään. Silloin vasta naiset oli naisia.
Ennen kunnioitettiin vanhempia, vanhuksia, veteraaneja ja heistä huolehdittiin, nykyään perustetaan vastaanottokeskus mielummin kuin vanhainkoti.... Olisi kiva tietää, missä on jätetty perustamatta vanhainkoti, joka on kunnallinen palvelu, vastaanottokeskuksen vuoksi, joka on valtion tai yksityisen toimijan vuokraama rakennus. kummalliseksi mennyt tämä maailma. No on kyllä. Hemmetisti paremmaksi kuin ennen. Se vaan on liian paha asia se parempikin joillekin ihmisille.

0 comments: