maanantai 7. joulukuuta 2015

Minä luotan Suomen poliisiin

Todella paljon tänään saanut lukea erinäisiä tekstejä siitä, kuinka Suomen paha ja ilkeä poliisi ampui eilen kumiluodeilla pieniä ja avuttomia kokoontumisoikeuttaan käyttäviä ihmisiä suojellakseen uusnatsien hitlermarssia. 

No todettakoon ihan ensin, että pelkästään kaksi puhetta 621-tapahtumasta kuulleena niin olihan se ihan uskomatonta roskaa. Sellaista ihan oikeasti rasistista ja fasistista sontaa, jota voi odottaa, kun ihmisillä ei ole sisältöä vaan pelkästään viha. En tiedä mitä esimerkiksi meidän poliittiset päättäjät siellä puhui, mutta epäilen sen olleen retorikaaltaan yhtä huonoa. Jos joku tietää, mistä kaikki puheet pääsisi kuuntelemaan niin mielelläni sen tekisin ihan analyysimielessä.

Mutta se poliisi. Se paha ja kammottava Suomen poliisi.

Dan Koivulaakso twiittasi, että poliisin käyttämä ase on tappanut ihmisen vuonna 2004 Yhdysvalloissa. Joo pitää muuten paikkansa, paitsi että ase ei tapa ketään. Huolimaton käyttö, väärinkäyttö tai ampuja tarkoituksenmukaisesti tappaa ihmisen.  

edit: Mulle ihan oikeutetusti huomautettiin tämän olevan itse asiassa tosi susihuonoa retoriikkaa. Siksipä totean, että "Ase ei tapa" kommentin olleen siinä mielessä typerä, että en usko siihen ajattelutapaan, jota esimerkiksi aseiden vapaampaa kantamista edustavat uskovat. Aseet tappavat vahingossa, tarkoituksella ja epähuomiossa. Tarkoitukseni oli vain kritisoida Koivulaakson populistista ja mielestäni kärjistävää tapaa käsitellä poliisin voimankäyttöä. Oma tapani ei ollut yhtään sen paremmin perusteltu.
 
Suomen poliisi käyttää voimaa äärimmäisen vähän, harkitusti ja oikeasti rajatusti. Tästä on todisteena varmastikin se, että Suomessa sekä poliiseja, että heidän uhrejaan on erittäin vähän tuolla ruumishuoneiden tai sairaaloiden teho-osastojen asiakkaina. 

On tietysti muodikasta syyttää poliisia, koska poliisi on esivaltaa. Poliisi teki eilisen päätöksensä sillä perusteella, että toinen mielenosoitus oli ilmoitettu ja siitä oli tietoa etukäteen saatavilla, toisesta ei. Poliisi ei voinut tietää, mitä Vapaus pelissä porukka aikoi tehdä eikä se voinut reagoida etukäteen tai järjestää tälle porukalle esimerkiksi omaa reittiä, koska sellaista ei oltu haluttu.

Poliisi toimii tilannetietojen mukaan. Nyt oli tiedossa, että yhdet nationalistipösilöt kulkee paikasta a paikkan b. Tässä porukassa on mukana väkeä, jolla tiedetään olevan väkivaltaista rikoshistoriaa tai järjestyshäiriöitä.

Poliisi tiesi myös, että jonkinlainen porukka on pyrkimässä estämään ensimmäisen porukan kulkemisen. Sitten pitää poliisin aluejohdon ja muun päättävän porukan tehdä päätös miten toimitaan. Poliisi päätti toimia siten, että se seuraa toista kulkuetta ja pyrkii estämään kahden ryhmittymän kohtaamisen, jottei syntyisi väkivaltaisuuksia.

Nyt se tarkoitti sitä, että Vapaus Pelissä -porukkaa motitettiin ja estettiin kulkemasta. Se oli poliisin tapa pyrkiä siihen, etteivät kummatkaan osapuolet kävisi toistensa kimppuun. Edelleenkin siis Vapaus Pelissä porukka ei ollut etukäteen tehnyt mitään ilmoitusta omasta reitistään tai suunnitelmistaan, joten poliisi ei voinut tietää, mitä ryhmä halusi, lukuunottamatta sitä mikä on ollut "julkista" eli ryhmän pyrkimys estää meidän äärioikeistolaisten ja kansallismielisten marssi.

Periscopelähetysten mukaan poliisi vastasi ryhmästä heitettyihin pulloihin ja kiviin ampumalla väkijoukkoa kumiluodeilla. Poliisi vastasi siis voimaan omilla voimankäyttökeinoillaan. Missään ei ollut eilen sellaista livelähetystä tai twiittausta, jonka mukaan poliisi olisi esimerkiksi kivunnut auton päälle ja huutanut "tästä saatte anarkistit" -tai vastaavaa.

Oliko voimankäyttö tarpeellista? Sen selvittänee poliisin sisäinen selvitys, joka käsittääkseni Suomessa tehdään todella usein ja tällaisissa tilanteissa käytännössä aina. Tämän saa toki oikaista, jos tietoni ovat väärät.

Onko Suomen poliisi äärioikeiston suojelija?
Ei ole.

Oliko eilisten marssien jompikumpi puoli moraalisesti oikeutetumpi kuin toinen?
Ei ollut.

Olenko sitä mieltä, että nationalistinen ja äärioikeistolainen soihtukulkue oli typerä ja sen edustama ideologia suoraan sanottuna perseestä?
Kyllä olen.

Olenko sitä mieltä, että Vapaus Pelissä porukan olisi pitänyt saada estää marssi?
En ole.

Luotanko tämän jälkeen Suomen poliisin puolueettomuuteen?
Ihan ehdottomasti luotan.

Nyt valitettavasti tämä vastaporukka antoi soihtukulkueen tyypeille edes mahdollisuuden näyttää jollain tavalla fiksuilta, kun eivät poliisin ansiosta päässeet provosoitumaan. Vapaus Pelissä halusi joko marttyyreiksi tai täyden rähinän. Nyt eivät saaneet kumpaakaan.

Saa osoittaa mieltä. Saa olla mitä mieltä haluaa. 621-porukan mielipiteet vaan on ihan hemmetin typeriä. Vapaus Pelissä porukan tapa toimia taas oli hemmetin typerä.

Ja se poliisi. Poliisi on Suomessa erittäin jees. Vähän luottoa ihmiset.

0 comments: