sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Hyvää itsenäisyyspäivää Riitaojat ja Lehdot

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille.

Tänään muistetaan veteraaneja. Muistetaan urotekoja ja sotaa. Muistellaan ja riemuitaan siitä, mitä tapahtui talvi- ja jatkosodan pienissä ihmeissä. Kukaan ei puhu niistä jotka eivät kestäneet. Niistä jotka pakenivat, jähmettyivät tai eivät koskaan ensi alkuunkaan rintamalle menneet.

Minä haluan toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää käpykaartilaisille, jotka pakenivat sodan aikaan ja kantoivat asiaa loppuelämänsä tai kantavat yhä. On aika myöntää, että kaikki ihmiset eivät ole samanlaisia. En tietäisi itse mitä tekisin, jos sota syttyisi ja joutuisin jossain rajalla seisomaan rynnäkkökiväärin tai panssarintorjuntasingon kanssa. En usko olevani Rokka tai Häyhä. Ehkä olisin Lahtinen tai ehkä olisin Riitaoja. Lehdoksi en usko nousevani tai muuttuvani. En seisoisi kovennettua ilmahyökkäyksessä silkkaa itsepäisyyttäni. 

Maailma ei ole samanlainen kuin se oli seitsemänkymmentäviisi vuotta sitten. 

Meidän Suomemme ei ole samanlainen kuin se oli seitsemänkymmentäviisi vuotta, viisikymmentä vuotta, kolmekymmentä vuotta tai kymmenen vuotta sitten. 

Me muutumme. Maailma muuttuu. Ei se ole aina huono asia. Ei rautaa rajalle tai rajat kiinni ole tätä päivää. Maailma on pienempi ja me kaikki ihmiset liitymme toisiimme tavalla tai toisella. Me syömme ruokaa maailman toiselta puolelta ja puhumme puhelimiin, joiden osat ja raaka-aineet ovat kaikkialta palloltamme. Me katsomme televisio-ohjelmia jokaiselta kolkalta ja toivotamme suosikkijoukkueisiimme tervetulleeksi pelaajia kaikista maista. 

Maailma pienenee ja ihmiset ja kulttuurit muuttuvat. Niin mekin teemme. Joka päivä meitä suomalaisia muuttaa ympäri maailmaa ja jokainen vie pienen palan omaa maailmankatsomustaan ja kokemuspiiriään, minne ikinä asettuukin.

Emme me silti kaikki ole samanlaisia. Emme kaikki jännitä leijonien puolesta tai rakasta Euroviisuja. Emme me jokainen lomaile kesämökillä järven rannalla tai työskentele Nokialla. Kaikki meistä eivät asu Helsingissä eivätkä kaikki äänestä Keskustaa. 

Meillä on valtavan hieno maa, jossa yksi parhaita asioita on,  että meillä voi olla erilainen. Meillä voi olla eri mieltä. Meillä voi olla omanlaisensa. Minun ei tarvitse olla nationalisti tai edes yhtä isänmaallinen kuin naapurini, jotta voisin olla suomalainen. Anarkisti ja fasisti ovat suomalaisia siinä kuin porvari tai vassari. 

Kaikki ajatukset ja teot eivät silti ole yhtä arvokkaita. Kaikki mielipiteet eivät ole oikeita. Silti se mielipide on sallittu täällä. Ketään ei vangita poliittisten mielipiteidensä takia (paitsi totaalikieltäytyjät, parannettavaakin siis on). Ketään ei karkoteta tai kiduteta siksi, että arvostelee tai ei pidä meidän hallituksestamme. Kukaan ei joudu tuomiolle pilakuvista tai satiirista. Ne ovat arvokkaita asioita, ehkäpä arvokkainta, mitä meillä on.

Siispä

Hyvää itsenäisyyspäivää käpykaartilaisille, veteraaneille, lotille. 

Hyvää itsenäisyyspäivää nuorille, vanhoille, keski-ikäisille, vastasyntyneille ja kaikille siitä välistä.

Hyvää itsenäisyyspäivää anarkisteille, fasisteille, porvareille, vassareille, nukkuville ja kaikille muille.

Hyvää itsenäisyyspäivää kokkareille, kepulaisille, vihreille, demareille, persuille, vasemmistolaisille, kristillisille, ruattalaisille ja kaikille pienemmillekin kannattajaryhmille.

Hyvää itsenäisyyspäivää hallitus, eduskunta, kuntapäättäjät ja kaikki, jotka tekevät työtä Suomen eteen. 

Hyvää itsenäisyyspäivää yrittäjille, ammattiliitoille, keskusjärjestöille, EK:lle, julkisen puolen ja vientialan työntekijöille, työttömille ja eläkeläisille, ihan jokaiselle.

Suomi on hyvä maa. Se on yhä itsenäinen maa, vaikka kuinka meitä muusta peloteltaisiin. Me jokainen voimme omalla panoksellamme tehdä maasta ja myös maailmasta tänään ja huomenna hieman paremman. 

Hyvää itsenäisyyspäivää ihan jokaiselle.

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomelle.

 

0 comments: