torstai 19. marraskuuta 2015

Nanoa pukkaa - NaNoWriMo

Boom kauhea määrä tekstiä. Ei haittaa, koska kirjoittaminen on kivaa ja tarina niin sekaisin paperilla ja kirjoittajan päässä, että tuskin valmistuu ajoissa. Sanoja tulee, mutta yksi NaNoWriMon perusajatuksista on se, että tarinan pitää myös loppua. Mulla ei ole vielä hajuakaan siitä miten se tapahtuu ja kolmasosa kohta enää jäljellä. No eikös murhatarinat selviäkin aina vasta ihan lopussa. Ei tässä mitään kolmenkymmenen sivun ajojahtia tarvi kirjoittaa... vai tarviiko?

 Englanti, Gerrara vastasi koruttomasti, mikä ei tietenkään pitänyt paikkaansa.

Itse olisin veikannut portugalia. Aksenttinne ei ole espanjankielisen, mutta nimenne viittaa vahvasti Etelä-Amerikkaan. Vaihtoehdot kaventuvat aika rankasti ja vaikka englantinne on erinomaista en silti usko sen olevan äidinkielenne.

Miten äidinkieleni mahtaa liittyä yhteydenottoonne? Gerrara vastasi kysymyksellä Maxin väitteeseen ja hän tiesi horjuttaneensa miehen asetelmaa.

Minua kiinnostaa kenen kanssa puhun. Haluan tietää ihmisistä mahdollisimman paljon varsinkin silloin, kun he ovat tarkasti uutisoineet toisen ihmisen murhasta ennen kuin tieto on päässyt edes poliisille asti, Max lateli kylmän viileästi tosiasiat Gerraran eteen.

Ette varmaan tarkoita, että minulla olisi jotain tekemistä asian kanssa, Gerrara vastasi yrittäen esittää välinpitämätöntä, Vaikka epäilisittekin niin olisitte siinä tapauksessa ottaneet suoraan yhteyttä Kalifornian poliisiin, jolla on yhteistyö- ja luovutussopimukset kanssanne tällaisissa tapauksissa.

Pitää paikkansa herra Gerrara, Max jatkoi, Emme epäile teitä tällä hetkellä Fredrik Nørupin murhasta. Sen sijaan mikäli meidän kahden keskustelu näyttää minun kannaltani hyödyttömältä tai epäilen teidän pimittävän tärkeitä tietoja aion vaatia teille rangaistusta poliisin työn häiritsemisestä ja murhatutkimuksen estämisestä.

Ette voi syyttää minua niistä asioista täällä. Riittää jos kiistän kaiken niin teillä ei ole minkäänlaista näyttöä asiasta, ettekä voi vaatia minua tuotavaksi Pohjoismaihin vastaamaan näihin syytteisiin. Ne eivät ole niin vakavia, Gerraran ääni oli vakuuttava, mutta lauserakenteen muuttuminen lyhyiksi, nopeasti asetelluiksi ja hiukan töksähtäviksi tömäytyksiksi kertoi Maxille enemmän kuin tasainen ja luotettava ääni. Ääni oli samanlainen kuin mies itsekin. Kaikin tavoin miellyttävä ja tavallinen, mutta täysin unohdettava ja yksityiskohdaton.

Tunnette lainsäädäntönne varsin hyvin herra Gerrara. Voin kuitenkin tarvittaessa nostaa teitä vastaan syytteen. Se riittää varmasti perusteeksi esimerkiksi Vuodenajat Gamesille lopettaa pelitilinne, ilman suurtakaan PR-vahinkoa, Max päätti lyödä valtit pöytään saman tien ja katsoa onnistuisiko kaatamaan Gerraran korttitalon, joka hänen mielessään huojui jo vahvasti.

Vuodenajat Games... No ainakin tiedän nyt keneltä olette saaneet tuon kuvan. Saitteko paljon muutakin tietoa? Hehän eivät kerää minkäänlaista yksilöön liitettävissä olevaa tietoa tai säilytä sellaisia tietoja, joita voitaisiin myöhemmin käyttää mihinkään tunnistamistarkoitukseen tai henkilöön liittyvään tutkimukseen, Gerrara näytti hetkellisesti jo ylimieliseltä.

Minä en tiedä heidän käyttöehdoistaan juuri mitään. Itse en lukenut niitä vaan rullasin tekstin loppuun ja valehtelin lukeneeni ja hyväksyneeni käyttöehdot. En siis voi vastata puolestanne tuohon asiaan. Mitä tulee minun tietojeni alkuperään niin se on osa poliisitutkimusta johon en aio tai voi ottaa kantaa. Ymmärrätte varmaan, että anonymiteetti on hyvin tärkeää silloin kun yrittää kaivaa esiin asioita, jotka saattavat olla valonarkoja. Tai kuten tässä tapauksessa elinikäiseen vankeustuomioon johtavia, Max tiesi hallitsevansa tilannetta Gerraran yrityksestä vaikuttaa vakuuttavammalta kuin hän oli. Mies saattoi olla velho tietojenkeruussa ja erityisesti pelimaailmassa, mutta Max oli poliisi ja tiesi sen olevan aina yksi voimavara missä tahansa keskustelussa.

Maailman suurin vale herra Bergfalk, ilmeisesti Gerrara ei halunnutkaan olla niin tuttavallinen kuin oli antanut keskustelun alkuvaiheessa ymmärtää.

Olen lukenut ja ymmärtänyt nämä käyttäjäehdot, Max täydensi, Vitsi saattaa olla jo vanha, mutta aina yhtä ajankohtainen.

Ette ole tyhmä mies herra Bergfalk. Ette todellakaan. Mitä tiedätte Fredrik Nørupin pelitoimista ja elämästä. Kysyn tietenkin aivan puhtaasti spekulatiivisessa mielessä, Gerrara vaihtoi aihetta.

Tarpeeksi ymmärtääksemme murhan takana olevan jotain muuta kuin miltä se aluksi näytti. Tarpeeksi pystyäksemme linkittämään monta tunnettua pelaajaa tähän samaan asiaan. Pelaajia, joiden elanto ja hyvinvointi ja varmasti myös tarve olla näkyvissä ja pelata rakastamaansa peliä ovat kiinni siitä, ettei heitä murhaan linkitetä, Max tasapainoili röyhkeyden ja ylimielisyyden narulla, mutta ei viitsinyt alkaa leikkimään yksinään hyvää ja pahaa poliisia. Hän ei sitäpaitsi ollut juuri koskaan ymmärtänyt sitä. Paljon parempi oli olla rehellinen poliisi ja epärehellinen poliisi. Ystävällisyys oli monesti yliarvostettua.

Uhkailette turhaan herra Bergfalk. Me voimme käydä kauppaa, mutta en aio kertoa teille kaikkea mitä haluatte vain, jotta voitte myydä minut Vinterille, Virtaselle ja Altialalle. He rakensivat alustan, johon halusivat ihmisiä toimimaan ihmisten tavoin. Minä teen vain sitä. Jos he eivät pidä kaikesta mitä teen, niin voisivat myös sanoa sen julkisesti tyhjänpäiväisten lausuntojen sijaan. Olisin mielelläni esimerkiksi julkisessa väittelyssä tai keskustelussa heidän kanssaan, Gerraran lauseista kantoi huoli kaiken uhon takana.

Minä en käy kauppaa murhatun miehen tutkinnalla. Tutkin henkirikosta ja te alatte koetella kärsivällisyyttäni. Voitte ajatella motiiveistani tai minusta ihan mitä haluatte, mutta ainoa tarkoitukseni on löytää ja saattaa vastuuseen ne henkilöt, jotka tappoivat Fredrik Nørupin. Tarkoitan tällä jokaista vastuussa olevaa. Enempää teidän ei tarvitse tietää, koska oletan teidän olleen aidosti selvillä jo tätä puhelua ennen, mitä teknisesti on tapahtunut. Te voitte auttaa minua ja tätä tutkimusta tai vaihtoehtoisesti voitte olla auttamatta, jolloin minä aion syyttää teitä aiemmin mainitsemistani asioista. Minä en pelleile uhkauksilla tai jätä uhkauksia toteuttamatta, Max antoi sanojen soljua rauhallisena, mutta tasaisena virtana Gerraran suuntaan.

Myönnätte siis uhkailleenne minua, Gerrara yritti jo hiukan epätoivoisesti.

Kyllä herra Gerrara. Uhkaan teitä minun vallassani olevilla oikeustoimilla, mikäli tietoisesti ja tahallanne estätte minua tekemästä virantoimituksessa tarvittavaa työtäni. Minulla ei ole siihen ainoastaan lupa, vaan velvollisuus poliisina, joka tutkii murhaa, Max lateli faktoja.

Gerrara ei sanonut mitään. Hän tuijotti pitkään Maxin kasvoja, jotka olivat nyt täysin eleettömät. Max ei ollut millään tavalla tavallisen näköinen. Häntä saattoi helposti kuvailla komeaksi. Nyt väsymys ja monen päivän parransänki todennäköisesti hiukan rikkoivat tätä kuvaa, mutta loivat varmasti uskottavuutta hänen poliisin olemukseensa tällaisessa tilanteessa. Kuva joka Gerraralle välittyi oli poliisipäällikkö, joka oli saanut sietää liikaa ihmisiltä, jotka kuvittelivat voivansa leikkiä poliisin kanssa. Se oli kuva, jota kukaan ei halua nähdä. Se oli eleetön, tunteeton ja virallinen. Siinä heijastuivat jokainen ylinopeus, jonka olit koskaan ajanut, jokainen pissaamasi puska, jokainen aikakausilehti veroilmoituksessa. Ennen kaikkea siinä kuvastui se ajatus, että poliisi saattoi hyvinkin aiheuttaa sinulle ongelmia ennen kaikkea murhan takia, jota nyt tutki. Se oli ajatuksena suurin ja huolestuttavin. Gerrara oli työssään taitava ja joutunut kohtaamaan kaikenlaisia ihmisiä. Mikään ei kuitenkaan valmistanut tuohon tilanteeseen ja katseeseen. Uhkauksiin, jotka olivat toteamuksia ei voinut vastata turhanpäiväisellä egoismilla tai uholla. Virkavaltaan, joka ei epäröinyt käyttää kaikkia mahdollisia keinoja oli turha uhkailla julkisuudella tai epäloogisuuksilla. Niinpä Gerrara päätyi ainoaan järkevään ratkaisuun ja taipui.

Hyvä on. Minä kerron, mitä tiedän. Mutta vain sillä ehdolla, ettette nosta syytteitä tai pyri jotenkin saamaan minua ulos Four Seasonsista. Haluan, että lupaatte sen ääneen, Gerrara sanoi ruudulle.

En aio nostaa teitä vastaan syytteitä, mikäli olette totuudenmukainen ja yhteistyökykyinen tästä eteenpäin. Tähän mennessä en ole sellaista asennetta havainnut, Max vei Gerraraa eteenpäin kuin kuuluisaa pässiä narussa jatkaen, Minulla ei ole minkäänlaista intressiä tai kiinnostusta teidän pelaamiseenne tai siihen mitä teette omalla työllänne ja vapaa-ajallanne. Minä haluan saada kiinni Fredrik Nørupin murhaajan. Odotan tietojanne.

Okei mies. Minä kerron, kaikki muodollisuus ja ylimielisyys oli poissa ja Gerrara oli taipunut Maxin alle. Hänen aksenttinsa vahvistui ja siihen tuli iso ripaus Etelävaltioita. Ehkäpä Gerrara olikin puhunut totta äidinkielestään, mutta hänen syntymäpaikkansa ei suinkaan ollut vapaamielinen ja yksilönvapauksiin uskova Kalifornia vaan Uuteen konfederaattiin kuuluva Louisiana, Alabama tai Carolina. Hetken Max myös jo ajatteli pystyikö mies noin taitavasti näyttelemään, mutta ehkäpä tiedot paljastaisivat asian. Toisaalta Maxille ei myöskään olisi ongelma laittaa miestä syytteeseen, kuten oli uhannut.

Omaan tahtiisi, Max ohjeisti Gerraraa.

Minulla on lähteitä. Lähteitä, jotka työskentelevät firmoille, jotka toimivat turva-alalla. Henkilöturvaa, asuntoaluevalvontaa, tietoturva-asioita, kaikkea mahdollista. Sain tiedon yhdeltä tällaiselta tyypiltä, että Fredrikin henkilökohtainen tallennusjärjestelmä oli sammunut. Hän kertoi minulle myös, että videotallenteet näyttivät murhan.

Max mietti miksei turvayhtiö ollut hälyttänyt poliisia tai lähettänyt ketään tutkimaan asiaa, jos heidän työntekijänsä oli kuitenkin todistanut murhan.

Tarkoitatte siis, että Fredrikin henkilökohtainen turvalaitteisto...

Se pyyhe, Gerrara täsmensi...

Pyyhe oli jatkuvasti yhteydessä jonkinlaiseen turvallisuusyritykseen ja tallensi ja lähetti videota ja ääntä heille, Max toisti äsken kuulemansa asian, yrittäen saada päähänsä yhdenkään järkevän syyn siihen, ettei tieto ollut kulkeutunut siitä enää eteenpäin.

Kyllä. Tällaisia turvajärjestelmiä on monella pelaajalla ja monella ne on myös linkitetty heidän tietokoneisiinsa ja virtuaalilaitteisiinsa esimerkiksi kiristyksen tai muun vastaavan vuoksi. Nämä ovat pääasiallinen tietolähteeni, Gerrara jatkoi.

Eli siis maksatte ihan tavallisille ihmisille saadaksenne luottamuksellista tietoa. Se ei ole tietenkään mitään uutta. Miksi julkaisitte asian foorumeille? Max kysyi.

Koska sain tietää sen. En tunne Fredrikiä sen enempää, mitä olen muutaman kerran keskustellut hänen kanssaan ja hänen apulaistensa kanssa. Äärimmäisen lojaaleja yksilöitä muuten. Fredrikistä oli äärimmäisen vaikea saada minkäänlaista luottamuksellista tietoa irti, vaikka hänen koneensa ja virtuaalilaitteistonsa suojaukset ovat naurettavan huonoja. Hän kuitenkin säilytti kaiken tiedon päässänsä tai jossain muussa kuin digitaalisessa muodossa.

Ja tiedät tämän...

Sanoin, että Fredrikin ystävät olivat äärimmäisen lojaaleja, eivät täydellisen. Jokaisella on hintansa, myös läheisillä ystävillä tai vaikkapa hellyyden kohteilla.

Ni... Rea Glerup? Max hämmästyi. Ainakin hän oli onnistunut sanomaan Nina Lindströmin pseudonyymin tämän oikean nimen sijasta. Gerrara oli varmasti kyllä bongannut ensimmäisen tavun, mutta toivottavasti ei osannut yhdistää sitä koko salanimivyyhtiin, jonka parissa Max oli saanut pyöriä parin viimeisen päivän aikana.

Rea? Ei todellakaan. Rea Glerup saattaa olla taitava seppäkokelas, mutta tuskin Fredrikin makuun, Gerrara näytti vähintään yhtä yllättyneeltä, kuin Max aiemmin ja Max oli varma, että mies ei jättäisi Glerupin tutkintaa tähän. Hän kirosi hetken itseään mielessään, mutta ajatteli murhan olevan nyt kuitenkin ykkösasia. Vuodenajat Gamesin kanssa ongelmat voisi hoitaa myöhemmin. Ja jos seurauksena olisi siirtyminen takaisin talouspuolelle alennuksen ja julkisen anteeksipyynnön kera niin tuskin sekään maailmanloppu olisi. Hän ehti jo miettiä mielessään miltä Nordströmin ilme olisi näyttänyt, jos Max olisi ilmestynyt takaisin hänen asemalleen, vanhaan virkaansa ja hymyillyt iloisesti yhteenpaluusta. Ajatus jopa miellytti häntä hiukan.

Kenestä sitten puhutte?

Sarah Clinton. Englantilainen nainen, joka työskentelee Ruotsissa. Hän pelaa Four Seasonsia erittäin matalan tason hahmolla, mutta Sarahilla on ollut jonkinlainen suhde Fredrikin kanssa jo pidemmän aikaa. Kun suhde ei tuntunut etenevän ja siihen tuli muutamia on/off -jaksoja, oli Sarah suhteellisen helppo houkutella tienaamaan hiukan epävarmalla tilanteellaan.

Max tunnisti nimen tiedostoistaan, mutta päätti ensin pumpata kaiken mahdollisen tiedon Gerraralta.

Seuraavaksi kerrotte minulle Fredrikin henkilökohtaisen turvallisuusyhtiön nimen ja yhteyshenkilönne tiedot. Voin myös vastaanottaa tiedot kontaktiini, jos se on teille helpompaa ja turvallisempaa.

Lähetän ne teille heti, Gerrara vastasi nopeasti ja naputteli tarvitut tiedostot koneelta Maxin kontaktiin välittömästi.

Miksi ette ottanut yhteyttä poliisiin, Max jatkoi Gerraran hiillostamista, Saitte kuulla murhasta ja sen sijaan, että olisitte selvittänyt onko asia totta ja ottaa yhteyttä viranomaisiin, päätitte julkaista uutisen yhdellä maailman luetuimmalla nettifoorumilla.

Samasta syystä kuin ylipäänsä julkaisin tekstin. Luotan tietolähteisiini, mutta minun tiedetään olleen väärässä aiemminkin. En ole täydellinen. En myöskään halunnut tulla tunnistetuksi ihmisenä, joka ilmoittaa toisten murhia poliisille ihan vaan sattumanvaraisesta syystä, koska satuin kuulemaan asiasta. Se olisi ollut vähintään yhtä tai jopa enemmän epäilyttävää, kuin foorumeille postaaminen. Tiedän, että se oli väärin, mutta ajattelin myös, ettei Fredrik minun ilmoituksellani heräisi henkiin enkä tiennyt, ettei turvallisuusyhtiö ollut ottanut yhteyttä poliisiin. En voinut tietää sitä eikä yhteyshenkilöni missään kohtaa kertonut sitä minulle. Voin vaikka laittaa viestin teille, jonka sain.

Tehkääpä sekin hetimiten, Max totesi kylmästi. Hän kyllä ymmärsi Gerraraa. Ei kukaan halunnut olla se ihminen, joka ilmoittaa murhasta. Ilmoittaja oli aina automaattisesti yksi epäillyistä, ennen kuin pystyi todentamaan syyttömyytensä vähintäänkin poliisille, joskus syyttäjälle ja tuomarille. Onneksi Pohjoismaissa ei sentään oltu lähdetty Yhdysvaltojen valamiesjärjestelmään, jonka oikeudentaju koostui kyvystä saada kaksitoista laista mitään ymmärtämätöntä siviiliä uskomaan hienommalta kuulostavia ja paremmin argumentoituja puheita. Pohjoismaissa ihminen sai sentään luottaa siihen, että jokainen hänen asiaansa käsitellyt tiesi edes lain perusasiat ja oli koulutettu työhönsä. Joten kyllä Maxin oli helppo käsittää, ettei Gerrara ollut halunnut joutua murhasta epäillyksi. Jos hänen tarinansa piti myös sen osalta, ettei hän tiennyt turvallisuusyhtiön olleen viemättä tietoa eteenpäin, se oli äärimmäisen tärkeää.

Max sai uuden tiedoston kontaktiinsa vain muutaman sekunnin päästä. Gerrara oli oman alansa erinomaisten taitojen lisäksi myös ilmeisen järjestelmällinen. Toki tämäkin voitiin laskea journalistin tai vapaan tiedonlevittäjän, millä nimellä Gerraraa halusikin kutsua, hyväksi ominaisuudeksi.

Kiitoksia herra Gerrara. Nyt voinette valaista minulle vielä muutamaa seikkaa koskien tätä nimenomaista tapausta, Max totesi tiedoston saavuttua.

Kyllä.

Kertokaa minulle oliko Fredrikillä ympärillään ihmisiä, jotka olisivat halunneet hänelle pahaa. Kerroitte minulle, että olette pyrkineet tutkimaan häntä ja hänen toimintaansa Four Seasonsissa. Voinette siis kertoa minulle mitä saitte selville hänestä yleisesti.

En paljoakaan. Tutkin lähinnä hänen tekniikoitaan aseiden ja tavaroiden tuottamisessa. Hän oli vuosia edellä muita huippuseppiä pelimaailmassa. En tiedä miten hän oli kehittänyt tekniikkansa ja oliko hän nerokas vai vain onnekas. Moni pelillä rikastunut on törmännyt keksintöihinsä tai ominaisuuksiin täysin sattumalta...

Max antoi Gerraran sanojen soljua ylitsensä vain puoliksi kuunnellen. Hän tiesi kyllä koppaavansa tarpeelliset sanat, jos sellaisia tulisi ja laittoi itselleen mentaalisen tarralapun, että kävisi puhelun läpi vielä uudelleen varmuuden vuoksi, kun saisi pienen hetken aikaa. Hän mietti Alisaa ja hänen nostattamaansa metsää. Jostain syystä Max laittoi samaisen loitsun hakuun, mutta vieläkään ei ainakaan pelin virallisilta sivuilta tai yleisiltä sivustoilta löytynyt mitään sellaista, joka olisi viitannut kenenkään kehittäneen samaa loitsua toistaiseksi. Salaisuus oli Alisan hahmon syövereissä. Hän teki tämän samalla kun Gerrara kertoi itsestäänselvyyksiä.

...Alisa Greenfeld...

Anteeksi mitä, Max stoppasi Gerraran.

Alisa Greenfeld oli yksi niistä, jotka tekivät yhteistyötä Fredrikin kanssa. Heillä oli jonkinlainen salaseura, josta edes minä en onnistunut urkkimaan kuin aivan pintapuolista tietoa. Greenfeld oli taikuuteen erikoistunut pelaaja, jonka tutkimustulokset olivat monella taikuuden alalla vähintään yhtä edistyneitä kuin Fredrikin sepäntaidot.

Salaseura? Laittakaa minulle kaikki tiedot kyseisestä salaseurasta, Max oli varma, että Gerrara kuuli hänen äänestään, että nyt oli kyse tärkeästä asiasta, mutta tuskin ymmärsi sen olevan jotain muuta kuin Fredrikin murha.

Niin tai siis ei sitä voi varmaankaan kutsua salaseuraksi, koska sen tiedettiin yleisesti olleen olemassa. Sitä ketä kaikkia seuraan kuului ei tiedetä, eikä tiedetä liittyykö seura jotenkin siihen, että monet sen jäsenet ovat omalla alallaan niin äärimmäisen taitavia. On esitetty erilaisia epäilyjä, että heillä olisi jonkinlainen pääsy pelin koodiin tai muuta vastaavaa. Heistä ei kuitenkaan kukaan ole edes kohtuullisen tunnettu ohjelmoinnin asiantuntija eikä heillä tiedetä olevan myöskään mitään sellaisia kytköksiä. Itse ajattelen, että kyseessä on enemmän jonkinlainen äärimmäisen lahjakkaiden pelaajien tukiryhmä, jossa he auttavat toinen toisiaan. Loppujen lopuksi pelimekaniikat eivät kuitenkaan voi erota toisistaan niin valtavasti ja jossain asiassa edistyminen voi helposti antaa mahdollisuuksia ja viitteitä toisiin. Tällainen verkosto voisi helposti kasvattaa tietotaitoaan ja myös valtaansa, jos he olisivat asiaan sitoutuneita.

Ja Greenfeld oli ryhmän taikuuden asiantuntija, Max yritti kuulostaa taas asialliselta poliisilta.

Aivan. Tai vielä tarkemmin luontoon, parantamiseen ja sääoloihin liittyvien taikojen ja magian ammattilainen. Hän kehitti peliuransa aikana enemmän näihin liittyviä loitsuja kun monet muut huippupelaajat yhteensä.

Max tiesi kaiken tämän. Hän oli nähnyt sen monet kerrat Alisan hurratessa itselleen ääneen, keksittyään uuden pienen manööverin tai tekniikan, jolla saattoi luoda taas jotain uutta. Hänen välittömyytensä pelin suhteen oli ollut samaa, jolla Alisa aina suhtautui kaikkeen muuhunkin maailmassa. Analyyttinen, mutta empaattinen. Äärimmäisen utelias, mutta järkiperäinen. Aina läsnä jokaisessa hetkessä täysillä.

Luettelit äsken muitakin nimiä tämän ryhmän yhteydessä, ovatko heidän tietonsa myös tiedostoissa ja tutkimuksissasi, jotka koskevat tätä ryhmää.

Toki. Minulla on kuitenkin ryhmästä aivan valtavasti tietoa, joten en tiedä mistä kaikesta siitä olisi teille hyötyä. Sitä on tuhansien sivujen, kymmenien tuhansien keskustelujen ja viestien ja lukemattomien videotuntien verran.

Lempiprojekti? Max oli tarkoittanut toteamuksen kysymykseksi, jollaiseksi Gerrara myös sen ymmärsi.

En kuvaisi sitä niin. Äärimmäisen mielenkiintoinen ja mahdollisesti tuottava projekti. Lähetän teille indeksoidut kansiot tiedostoineen ja käsikirjoituksen, jonka olen valmistanut tämän hetkisistä tiedoista. Siinä ei kuitenkaan ole mitään niin mullistavaa, joka pystyisi ratkomaan mitään olennaista heidän toiminnastaan. Greenfeldkin katosi pelistä jo hetken aikaa sitten, joten hänestä ette todennäköisesti apua saa.

Max tiesi myös sen. Samassa hänen ajatuksensa juoksivat jonkinlaista ympyrää edelliseen päivään ja sen iltapäivään, jolloin hän oli astellut murhatun Fredrik Nørupin taloon. Hän muisteli mielessään, kuinka oli pysähtynyt pihakäytävälle ihastelemaan Fredrikin pelimaailmaa kuvannutta mosaiikkia.

Herra Gerrara. Tarvitsen apuanne eräässä asiassa, mutta teidän täytyy luvata minulle, että pidätte asian täysin meidän välillämme. Toimitte apunani tutkimuksissa ja käymme keskustelua vain kahden kesken. Jos teistä on hyötyä minulle ja aavistukseni osuu millään tavalla oikeaan, lupaan teille yksinoikeuden kaikkeen tietoon, jota onnistumme hankkimaan.

Öö... Ok, Gerrara hämmentyi ennen kuin onnistui kasaamaan itsensä, Tietysti. Tästä eteenpäin kaikki mitä keskustelemme on täysin luottamuksellista.

Ja kaikki mitä olemme keskustelleet tähän asti herra Gerrara, Max korjasi miehen tahallisen virheen.

Tietysti, Gerrara korjasi

Voi olla, että se mitä pystyn hankkimaan teille on täysin turhaa ja te tiedätte siitä jo kaiken, mutta haluan olla varma. Otan teihin yhteyttä muutaman tunnin kuluttua. Montako tuntia tarvitsette unta?

En niin montaa, ettettekö voisi soittaa koska tahansa. Mielenkiinnon herättäminen on paljon tehokkaampaa kuin uhkailu. Voisitte kokeilla sitä joskus ensimmäisenä vaihtoehtona.

Ensimmäinen ja ainoa vaihtoehtoni on käyttää kaikki tarvittavat tietoni, taitoni ja alaisteni kyvyt löytääksemme murhaajan. Se on ainoa prioriteettimme, Max tiesi valehtelevansa itsellensäkin, mutta kaikki kivet oli nyt käännettävä. Hänellä oli jo jonkinlaisia suuntia, jota kohti lähteä jatkamaan tutkimusta, joten yksi pieni harhapolku tuskin tuhoaisi koko asiaa. Gerrara taas tiesi varmasti Maxin toteuttavan aiemmat uhkauksensa, joten vaaraa tutkinnan leviämisestä suuremmaksi julkisuustempaukseksi tuskin olisi.

Kunnes tapaamme siis, Gerrara totesi.

Juuri näin, Hyvää yötä herra Gerrara, Max hyvästeli ruudun ja katseli saamiaan tiedostoja. Ensimmäinen ja tärkein asia oli selvittää miksi turvallisuusyhtiö ei ollut toimittanut tietoa Fredrikin kuolemasta eteenpäin. Kaikki muu saisi odottaa.

Ennen kuin Max ehti edes avata siihen liittyviä tiedostoja oveen koputettiin taas kerran.

Sisään vain, Max sanoi kiiruusti.

Sisään tulivat Iris ja Linda Larsson. Lindalla oli käsissään musta kiekko, jonka toimintaa Max ja Iris olivat aiemmin arvailleet.

Päivää päällikkö. Toivottavasti olette jo toipuneet eilisestä. Sain kuulla, että kukaan ei ollut vielä paljastanut teille pientä pilaani. Olen pahoillani tästä, Linda Larsson tervehti.

Anteeksi, mutta saitte minut nyt kovin hämilleni. Mistä pilasta minun pitäisi olla toipunut, Max kysyi?

Näytitte kovin järkyttyneeltä, kun kerroin teille edellisistä päälliköistämme. Ihmettelin, kun ette välittömästi korjannut, että olette itse asiassa Mattbyn ensimmäinen virkaa tekevä poliisipäällikkö. Aiemmin päällystömme on ollut suoraan aluejohtajan alaisuudessa ja hän on varsin hyvinvoiva.

Iris hymyili Larssonin takana sen näköisesti, että hänen mielestään vitsi oli ollut vallankin hyvä. Max itse kirosi aivojaan, jotka olisivat voineet toimia aina joskus nopeammin kuin mitä nyt oli käynyt. Hän yhdisteli tarinaa ja tietojansa ja ymmärsi kyllä välittömästi, että Lindan tarina oli ollut täyttä sepitettä. Se ei vaatinut kuin vuorokauden verran vainoharhaisuutta ja sen, että Linda Larsson itse kertoi asian.

Sanoja 31679/31666

0 comments: