lauantai 3. lokakuuta 2015

Päiväkodeista

Tämän tekstin inspiroi puhtaasti yksi facepäivitys, jonka kirjoittaja varmaankin tunnistaa kyllä tekstistä.

Pyry on tällä hetkellä mun kanssa kotona. Suurin osa ikäkavereista on kuitenkin jo päiväkodissa. Varmaan pikkuveljen myötä sitten myös meillä aletaan jossain vaiheessa miettimään kaikkea sitä päiväkotihässäkkää, mistä on saanut kuulla ihmisiltä.

Mitä mä haluaisin päiväkodilta?

Hyvin simppelisti mulle riittäisi pari kolme asiaa;
Turvallinen ympäristö
Suht. järkevä matka kotoa.
Taru Sormusten Herrasta -pedagogia toistuvana ympäri päiväkodin.

Mun mielestä nämä on ihan järkeviä toivomuksia.

Jos jostain pitää tinkiä ni se on toi järkevä matka kotoa. Sit pitää vaan suunnitella aikatauluja tarkemmin.

Tässä esimerkiksi hyvä päiväohjelma sellaisessa päiväkodissa, johon mielelläni Pyryn laittaisin.


07.00-08.00 Saapuminen Keskimaahan. Lapset voivat leikkiä konnussa tai esimerkiksi kiipeillä Synkmetsän puissa. Osa lapsista rakentaa hiekkalaatikolla Helmin Syvänteen mallia. Toiset lapset valmistelevat örkkien armeijaa, joka hyökkää pikapuoliin Helmin Syvänteeseen.


08.00-08.30 Aamupala.

08.30-09.00 Aamupiirissä käydään läpi, kuka on kukakin tänä päivänä. Lapset kertovat mitä aikovat tehdä Keskimaan rauhan puolesta tai vaihtoehtoisesti saavuttakseen neljännen ajan pimeyden voimille.

09.00-10.00 Liikuntatuokio jumppasalissa. Jousiammuntaa ja miekkailua. Osa lapsista harjoittelee jo keskenään, suurin osa vielä harjoitusnukkejen kanssa. Pienemmät lapset treenaavat puumiekoilla.

10.00-10.30 Aseiden huolto ja puhdistus. Tutustutaan aseiden valmistamiseen ja erilaisiin kantotapoihin. Toinen Aamupala

10.30-11.00 Taruja ja myyttejä. Lapset tutustuvat piirtämällä ja kuuntelemalla Keskimaan taruihin ja myytteihin. Vuorossa Valarin lamppujen tuho, josta lapset tekevät puhallustekniikalla kuvat. 

11.00-11.30 Puolinen, eli lounas. 

11.30-13.30 Päiväunet tai omatoimista lukemista, kalligrafiaa, riimukirjoitusta, sotataktiikoita jne.

13.30-14.00 Välipala

14.00-> Ulos leikkimään. Ohjaajien johdolla harjoitellaan samoojien metsästys- ja taistelutaktiikoita päiväkodin omassa metsässä. Metsään on vapautettu villisianpentuja, joita pyritään saamaan kiinni ansojen ja verkkojen avulla. Vanhempien saapuessa nämä auttavat ja lapsi saa lähteä pyydystettyään vähintään yhden sian. 

Muita viikon aikana tehtäviä asioita

Painia ja aseetonta taistelua
Tutustumista kääpiöiden kulttuuriin ja kaivostoimintaan
Lauluja mustalla kielellä.
Perustason haltialoitsujen lukemista
Jousenrakennusta
jne.

Mun mielestä aivan järkeviä toiveita miltä tahansa nykypäivän päiväkodilta, jossa halutaan ottaa nimenomaan vastuuta tärkeistä yksilöllisistä taidoista. Varhaiskasvatuksen suunnitelma voidaan sitten käydä läpi esimerkiksi reippaan miekkailuottelun merkeissä.

Hyväksyn myös Disney, Star Wars, Nintendo tai Babylon 5 -pedagogialla toimivat päiväkodit.

0 comments: