sunnuntai 9. elokuuta 2015

Sunnuntain somettelut - Oliko se asia nyt näin?

Hurraa!

En nähnyt yhtään sellaista perhettä tällä viikolla, jossa vanhemmilla ei ollut kypärää, mutta lapsilla oli. Paljon kypärättömiä toki näkyi. Matinkylässä suhde noin 70-30 kypärättömien hyväksi, Helsingissä aika paljon tasaisempi, ehkä jopa 50-50.

En siis myöskään viitsinyt vaivautua kuvaamaan kadunpätkiä, jolla saattoi nuori tai vanhempi ihminen yksinään kypärättä polkea. Ihan niin kuin en jaksa kuvata kadunpätkiä, jossa ihmiset puhuvat autossa kännykkään tm. laissa kiellettyä.

Joten kun pyöräilykausi alkaa kohta lähentyä loppuaan, luulen että #munpääonterästä hashtag pääsee kohta talviunille. Toki mikäli aihetta löytyy niin tietysti yhä edelleen postauksia saapuu.

Sen sijaan päästäänkin uuteen sunnuntaipostailuaiheeseen. Somen ihmeellinen maailma.

Ihan ensimmäiseksi linkitän tähän törkeästi tekstin, jonka kirjoitin neljä vuotta sitten, liittyen sosiaalisen median käyttöön ja julkaisin uudestaan tässä blogissa tänään.

Me kaikki olemme vapaaehtoisesti niissä sosiaalisissa medioissa, joita käytämme. On siis turha syyttää Zuckerbergia, Systromia, Stonea tai Spiegeliä. Kuinka moni muuten osaa tuosta nimetä kyseisten tahojen sosiaaliset mediat?

No mitä tämän tekstin varsinainen pointti on?

Se on sosiaalisen median kritiikitön käyttö, ylenpalttinen hysteria ja yleensäkin pöljä käytös, lähinnä tyhmä jakaminen ja tykkääminen.

Eli tässä ensimmäinen versio Sunnuntain somettelut - Oliko asia nyt näin?

Otetaan käsittelyyn 3-5 tällä viikolla omissa erilaisissa feedeissäni tulleita uutisia, jakoja, kilpailuja, kuvia jne. Katsotaan onko siellä perää asioissa ja annetaan tuomio. Snopesin hengessä siis mennään näin silloin tällöin sunnuntaisin.

Ensimmäisenä facessa levinnyt kuva haitilaisesta naisesta puolustamassa poikaansa poliiseilta.


Aika vahva kuva. Toki jos ei valaistus, asettelu ja ylipäänsä tunnelma jo kerro tarpeeksi, niin ehkä pätkä itse elokuvasta auttaa.

Seuraava on vähän traagisempi

Ja faktat tähän alle.


Vaan kevyet kymmenkertaiset jaot tuli tuolle roskastatukselle. Näinhän se menee vanhan sananlasku. Valhe on kiertänyt jo maailman ympäri kun totuus vasta sitoo kengännauhojaan. Valitettavasti tuo näyttää usein pitävän paikkansa. Toki sen voisi muuttaa muotoon, että vale on kiertänyt jo miljoona newsfeediä, kun totuus vasta käynnistää konetta.

Viimeisenä sitten kaksi tekstiä, jotka ilmestyivät melkein samaan aikaan näkyville. Toinen on uutinen maahanmuuttajien saamista tuista ja toinen Arman Alizadin kolumni City-lehdessä koskien maahanmuuttajia.



Sinällänsä uutinen on itsessään jo aika huonosti ja johdattelevasti kirjoitettu. Arman taas on kolumnissaan varmasti omia ajatuksiaan siihen tarkoittanutkin. Molemmat ovat vaan yli viisi vuotta vanhoja juttuja. Ylen uutinen vuodelta 2009 ja Armanin kolumni vuodelta 2008.

Armanin vastineen itselleen voit lukea tästä Nyt-liitteen jutusta.

Olisin halunnut saada mukaan myös Tekniikka Maailma -jaa ja tykkää kilpailun, mutta valitettavasti facebooksivu oli jo ehtinyt saada haluamansa klikkaukset ja kadonnut bittiavaruudesta.

Tällaisia tänään sunnuntaina. Ehkä ensi viikolla löytyy lisää hauskoja kuvia, jakoja, huhuja, kilpailuja ja hörhöilyjä selvitettäväksi.

1. Onko kuva tai uutinen luotettavasta lähteestä?
2. Koska uutinen tai kuva on tapahtunut?
3. Onko tämä liian hyvää ollakseen totta?
4. Onko minulla mitään muuta syytä epäillä, että tässä ei välttämättä ole kaikki ok?

Jos vastaat näihin kysymyksiin ei niin kannattaa miettiä ennen kuin tykkää ja jakaa. Ihan vaan koska jokainen klikki antaa sinusta itsestäsi tietoa eteenpäin.

0 comments: