lauantai 1. elokuuta 2015

eSports hehkutusta - Yleassembly

Hei. Olen Timo. Harrastan videopelien pelaamista.

Otetaanpas uusiksi. Eihän sitä tarvitse hävetä.

Eli harrastan tietokone- ja videopelien pelaamista. Olen pelannut erilaisia videopelejä suurinpiirtein kuusivuotiaasta asti. Muutaman kerran aiemminkin on tullut asiasta jotain kirjoiteltua.

Tänään piti kirjoittaa ihan muuta, mutta televisiosta sattui tulemaan Assemblyn Counter-Strike -turnauksen finaaliottelu suomalaisen ROCCATin ja puolalaisen eBettlen välillä. Tätä kirjoitettaessa ollaan ensimmäisen kartan jatkoajalla.

Tietokonepelien ja videopelien pelaamista pidetään usein nuorten poikien hupailuna tai vaihtoehtoisesti ongelmana, joka vie ajan ja tahdon kaikilta, jotka siihen aikaansa käyttävät. Silti esimerkiksi tänään aiemmin pelatussa Assemblyn Hearthstone -turnauksessa oli 25000 euron palkintopooli. Hearthstone, joka on elektroninen 1v1 korttipeli "koukuttaa" tällä hetkellä yli kolmeakymmentä miljoonaa pelaajaa. Aika hyvin peliltä, jota voi muuten pelata täysin ilmaiseksi.

eSports, kilpailullinen pelitoiminta on nykymaailmassa jo monen sadan miljoonan bisnes. Sen ennustetaan kasvavan ennen vuotta 2020 miljardibisnekseksi. 

Counter-strike turnaus muuten meni juuri ensimmäisen kartan toiselle jatkoajalle.

En ole koskaan ollut itse kilpatason pelaaja. Tämä johtuu ihan siitä yksinkertaisesta syystä, etten ole tarpeeksi hyvä. Kyse ei ole siitä, että tarvitsisin liikaa aikaa tai paremman koneen tai muita asioita. Kyse on siitä, että nämä pelaajat ovat omassa asiassaan aivan huikean taitavia.

Toki olen myös pelannut sellaisia genrejä, jotka eivät eSportsiin sovi (toim. huom. selittelyä). Ammunta- ja sotapelit ovat minulle aivan liian nopeatempoisia ja tappelupelit vaativat liikaa oikeaa opettelua. Hearthstonesta voisin helposti koukuttua, mutta todennäköisesti kävisi kuten ihan tavallisessa pokerissa, huomaisin olevani ihan ok, mutta taitavampia on vaan niin järjettömän paljon.

Perhanan eBettle vei ensimmäisen kartan.

Mitä mun sitten piti tähän kirjoittaa. No hehkuttaa kahta asiaa; Kilpailullista videopelaamista ja Ylen televisiointia tästä turnauksesta.

Kilpailullista videopelaamista tuli tuossa jo hehkutettua. Mutta pitää vielä heittää toive, että Nintendo, joka järjesti tänä vuonna ensimmäisen kerran 25:een vuoteen omien peliensä mestaruuskilpailut veisi tuon konseptin vielä pidemmälle. Videopelaamisen maailmaan mahtuisi hyvin kunnon retrosekoilu FPS, MOBA, Beat'em'Up ja reaalistrategioiden rinnalle.

Toinen asia jota pitää hehkuttaa on Ylen televisiointi tässä hommassa. Päivällä Iltasanomat lähetti Hearthstone -turnauksen, joka oli jo hyvä lähetys, mutta on tämä vaan niin monta astetta pidemmällä. Ylen pitäisi ihan ehdottomasti ottaa tästä koppi ja lähteä puskemaan omaa erinomaista osaamistaan videopelipelaamisen kilpa-areenoille. Suomella on jo kova maine pelaajina ja pelintekijöinä. Nyt voitaisiin ottaa haltuun myös pelaamisen mediatuotanto. Miljardibisnes on miljardibisnes, vaikka sitä joku nuorten miesten hörhöilynä pitäisikin.

Ylen lähetyksessä on erinomaiset (toki sinivalkoisin lasein hehkuttavat) selostajat. Selkeä ja toimiva ohjaus ja tasaisin väliajoin kerrotaan mistä on kyse, aivan kuin perinteisessä urheilulähetyksessä. On toki hiukan groteskia kuunnella kuinka upea headshot pysäyttää vastustajan hyökkäyksen tai kuinka joku ampuu kolme miestä muutamassa sekunnissa. Silti kun katsoo vaikka ihan mitä tahansa toimintaelokuvia niin ei tässä mitään sen ihmeellisempää ole kyseessä.

Toinen kartta on tilanteessa 10-7 ROCCATille

Nyt on aika lopettaa kirjoittaminen ja mennä katsomaan turnaus loppuun.

Ja kun joku lapsi pelaa videopeliä seuraavan kerran niin kysypä vaikka pelaako sitä peliä vai toisia ihmisiä vastaan. Kysy vaikka mitä tarkoittaa se MOBA tai frägi. Lapsi ja nuori ja aikuinenkin pitää siitä kun joku osoittaa kiinnostusta heidän tekemisiään kohtaan.

Ja ihan loppuun vielä.

HYVÄ ROCCAT!

0 comments: