keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Vauvaöljyä ja kylpemistä. Taitava iskä.

Kaikki alkoi tuossa noin viikko takaperin kun Pyryllä puhkesi ihan kunnolla atooppinen ihottuma taipeisiin ja kaulaan. Ilmeisestikin ihosta ja ihottumista päätellen kyseessä on täysin perinteinen atooppinen iho, jota sitten hoidetaan kunnes iän myötä toivottavasti menee pikkuhiljaa ohitse. Ainoa erikoisuus on se, että ihottuma ilmeni näin kesällä, vaikka useimmiten puhkeaa talvisin.

Ohjeet on varsin helpot. Pidetään iho puhtaana ja rasvataan. Jos tulee infektoitunutta tai vakavammin ihottunutta kohtaa käytetään kortisonivoidetta.

Saatiin myös vinkki parilta Pyryn puistokaverin äidiltä, jotka ovat samasta asiasta kokeneet enempi, että kannattaa oikeasti kylvettää ihan joka päivä kun ihottumat on kovasti päällä. Sekoittaa vaan pari tippaa vauvaöljyä veteen niin saa samalla sitä kosteutusta ja rasvaa siihen puhtaalle iholle.

Illalla sitten ajattelin, että mennään kylpyyn ja laitetaan vauvaöljyä. Tässä kohtaa sattui sitten se pikkuriikkinen ajatusvirhe tai kuullun ymmärtämisen virhe. Parin tipan sijaan lorautin vauvaöljyä muutaman truuttauksen.

Tiedättekö mitä tapahtuu kylpyvedelle ja pienelle lapselle kun veteen sekoitetaan reilusti vauvaöljyä?

No voin kertoa, että suprajohtavat magneetit on täysin turhia. Tässä on maailman ylivoimaisesti paras kitkanvähennysaine. En ymmärrä aineen kemioista tarpeeksi selostaakseni miten koko kylpyammeellinen vettä voi muuttua liukkaammaksi kun itse vauvaöljy on. Näin kuitenkin tapahtuu. Sen lisäksi vauvan iholle muodostuu jonkinlainen kitkaton kalvo, jota ei saa pois pyyhkimällä (ei tietenkään, sehän on kitkaton).

Ratkaisu on tietysti pestä omat kädet, jotta saa rasvan pois niistä.

Jos pesee omat kädet käsisaippualla ja sen jälkeen yrittää nostaa lasta kylpyammeesta johon on laitettu aivan liikaa vauvaöljyä lämpimän pesuveden sekaan... No se ei nouse.

Sen sijaan lapsi, joka ei halua nousta ammeesta nostaa kädet ylös. Samainen lapsi luiskahtaa käsien välistä altaaseen ja tekee takapuolellaan 720. asteen pyörähdyksen. Lapsi kuvittelee tämän olevan leikki ja yrittää itse samaa. Koska edellinen ol leikin sijaan vain friikki vahinko tämä samainen lapsi heiluu ja liukuu holtittomasti vielä jäljellä olevassa öljyn ja veden sekoituksessa.

No tässä kohtaa tein sitten ehkä koko kylpyepisodin ainoan fiksun teon ja otin tulpan pois kylvystä. Sitten yritin pitää vain sen verran Pyryä paikallaan, ettei satuta itseään siihen asti kunnes vesi on valunut kokonaa pois ammeesta. Se on yllättävän vaikeaa kun lapsi yrittää leikkiä ohjaskelkkaa tai lasipurkin viimeistä oliivia.

Kun saatiin vesi valutettua pois niin suihkuteltiin kaikkein suurin rasvakerros pois, jolloin Pyry muuttui täysin kitkattomasta vain järjettömän liukkaaksi.

Tiedättekö miten saa järkevästi järjettömän liukkaan lapsen, joka ei halua pois tyhjästä vauvaöljyn kyllästämästä muoviammeesta pois sieltä?

Joku? Kuka vaan?

En tiedä minäkään.

Ajatelkaa sitä vanhojen aikojen tilannetta, jossa käytettiin sellaista palasaippuaa suihkussa. Kuinka sitä palasaippuaa aina ampui käsiensä välistä ylöspäin, jos ei se jo vahingossa tippunut johonkin. Sitten suurentakaa se palasaippua 11,5-kiloiseksi, huitomisensa ja liikkeensä perusteella mustekalaa muistuttavaksi otukseksi, joka ei halua tulla kiinniotetuksi.

Oli vähän ikävä sitä kätevää verkkopussukkaa, jossa niitä palasaippuoita pystyi säilyttämään. Olisi voinut vaan heittää verkkosäkin olalle ja nostaa Pyryn hoitopöydälle kuivattavaksi.

Lopulta tämä kaveri saatiin kuin saatiinkin ilman putoamisia tai muita hajoamisia (isän päätä lukuunottamatta) kuivattua ja hoidettua. Siinä hetkessä se sitten tuli mieleen, että taisi puhua Liisa parista tipasta sitä vauvaöljyä. Itse huomattu jälkiviisaus on hieno asia.

Lapsen iholta tuon kylvyn jälkeisen rasvakerroksen taputtelu on muuten mahtavaa hommaa. Tulee pyyhkeeseen sellainen samanlainen massa kuin jos antaa kanankoiven seistä lautasella pitkään. Ihanaa hommaa.

Huomenna mennään kylpyyn uudestaan. Tai sitten käyn apteekissa ostamassa kortisonivoidetta.


0 comments: