perjantai 24. heinäkuuta 2015

45% väestöstä maksaa 45% Suomen veroista

Näinkö sen pitäisi mennä?

Tänä kesänä yksi EK:n ja oikeistolaista leikkauspolitiikkaa ajavien hallituspuolueiden suosikkivetoomuksista on ollut jotakuinkin seuraavanlainen "11% maksaa 45% verotuloista". Joskus luku vaihtuu yhdeksään prosenttiin. Toisinaan taas jälkimmäinen luku on jopa 60%. Yhtä kaikki noin kymmenesosa suomalaisista maksaa puolet kaikista veroista. Tai joskus tuloveroista. Pääomaverotuksesta kun ei ota kukaan selvää, kun sitä ei maksa kukaan juuri mitään, jos osaa hoitaa verosuunnittelunsa niin kuin rikkaan pitäisi. Jos ei osaa ja harmittaa kun ei ole tarpeeksi rikas, ettei tarvitsisi nillittää tai stressata niin muuttaa vaikkapa Ruotsiin.

Tämä on hieno heitto tämä 11%. Se on juuri sopiva määrä ihmisiä korostamaan sitä, että me ollaan muuten hemmetin paljon teitä parempia, mutta meitä on silti aika paljon. Ei siis voida olla inhottavia niinkuin vaikkapa se kuuluisa 1%. (Aika moni Suomalainen on siinäkin, jos maailmaa katsoo. Taitaa olla noin 28000 euroa vuositulot niin olet jo maailmassa melko rikas. On se hyvä, että leikataan niiltä köyhiltä, kun täälläkin se 89% ärsyttää kovasti).

Se on myös hyvä heitto, koska siihen ei tarvitse mitään lisäargumenttia. Se riittää jotenkin sellaisenaan. Sitä ei tarvitse perustella. Katsokaa nyt. Tässä on näin vähän ihmisiä ja katsokaa nyt näin paljon ne maksaa kaikista veroista. Hirveää on. On kamalaa.

Kukaan ei kuitenkaan koskaan suostu vastaamaan yksinkertaiseen kysymykseen. Kuinka suuren prosenttiosan suomalaisista pitäisi maksaa tuo 45% veroista?

Eikö tuo nyt ole aika simppeli kysymys. Yksitoista prosenttia se ei ainakaan voi olla, koska se selvästi ärsyttää ja kauhistuttaa ja on yksinkertaisesti siis ihan kamalaa. Siis ihan tosi kamalaa se on. Olisiko kaksitoista prosenttia sopiva luku? Kaksikymmentä? Kolmekymmentä? Kauheasti yli 50% prosentin ei voida mennä, koska jopa vihervasurin matikalla se taitaa sitten pikkuhiljaa alkaa menemään toiseen suuntaan.

Mutta mikä se olisi se määrä? Ei kun kyse ei olekaan veroista, vaan siitä taakasta. Mutta sitähän ne ovat ne verot. Ne ovat verotaakka. Mutta kun kyse on siitä paljonko ne tekee Suomen hyväksi. Siitä on kyse. No niinpä. Kuinka monen ihmisen sitten pitäisi tehdä sitä hyvää Suomelle?

Loppujen lopuksi siis kyse taitaa olla surullisesta itsensä pönkittämisestä. Hei kun mä huudan näin kovaa, että on rankkaa kun me maksetaan niin paljon veroja niin ehkä joku kuitenkin on taas kateellinen. Voi Suomi ja suomalaiset, kyllä kateus on sellainen ehtymätön luonnonvara, että ei sitä kalastella tarvitsisi. Sen kuin käyttää sitä rahaa niin että se näkyy. Kyllä sillä saa jo naapurit kiroamaan ja kaduntallaajan sylkemään kohti.

Tai jos kyse ei ole siitä niin kertokaa nyt joku mulle joskus sitten, että mikä se sopiva suhdeluku olisi. Saa sen kertoa toki joku muukin kuin EK tai Kokoomuslainen.

Ja mun mielestä ihan parhaita vastauksia on esimerkiksi; "Kateellinen köyhä vihervasuri", "Taidat ite olla julkisella töissä köyhä", "Et varmaan maksa veroja", "Et taida tajuta taloudesta yhtään" jne. Ne auttaa mua ymmärtämään tätä oikestolaista talousajattelua ihan tosi paljon. Pidän niistä myös henkilökohtaisesti tunnetasolla.


0 comments: