lauantai 27. kesäkuuta 2015

Mahtavaa ja onnellista Pride-viikon huipennusta!

Tällä viikolla on juhlittu Suomessa Pride-viikkoa seksuaalisen ja sukupuolisen tasa-arvon ja ihmisten erilaisuuden merkeissä. Viikko huipentui tänään pidettyyn kulkueeseen ja puistojuhlaan.

Samaan aikaan tuolla rapakon toisella puolella Yhdysvaltojen korkein oikeus julisti avioliiton avoimeksi instituutioksi kaikille pareille jokaisessa osavaltiossa sukupuolesta riippumatta. Eli siis tasa-arvoisen avioliittolain vastustajien käsittein laillisti homojen avioliitot. Tämä oli todella merkittävä asia maailman poliittisesti ja monella tavalla kulttuurillisesti voimakkaimmassa valtiossa, jossa elää myös maailman suurin kristitty yhteisö.

Pride on siitä mahtava tapahtuma, että se juhlii omaa olemistaan ja ihmisten omaa itseään iloisesti, syyttämättä ja kiusaamatta. Se on äänekäs, värikäs ja vauhdikas tapahtumien sarja, jossa iloitaan jokainen juuri omana itsenään. Sen ei tarvitse kiusata ketään tai pyrkiä vaimentamaan toisten ääniä. Se on tarpeeksi kovaääninen saamaan suvaitsevaisuuden, ymmärryksen ja ilon sanoman soraäänien ylle.

Sitä kautta aivan mahtavaa ja tasapuolisen ihanaa Helsinki Pride juhlaa ihan jokaiselle sitä juhlivalle tai vastustavalle. Vastustajille myös juhlien lisäksi ihanaa, kaunista ja lämmintä kesäpäivää. 




Pridesta hiukan arkisemmin tasa-arvoiseen avioliittolakiin vielä.

Kirjoitin aiemmin muutaman kommentin tähän blogitekstiin. Valitettavasti tekstin kirjoittaja päätti olla ottamatta järkiperusteisia kommentteja enää esiin vaan moderoi vain itseään kannattavat kommentit enää lävitse. Heikkoa argumentointia on vaikea puolustella niin parempi olla puolustelematta lienee syy tähän.

Tasa-arvoista avioliittoa ja avioliiton laajentamista myös samaa sukupuolta oleville pareille tuntuvatkin vastustavan nykyään enää vain uskonnolliset tahot. Uskonto on toki ollut jarruna niin tieteessä, kulttuurissa, politiikassa kuin ihmisoikeuksissakin kautta historian.

Suomessa tasa-arvoinen avioliittolaki kuitenkin hyväksyttiin jo viime vuoden marraskuussa. Eikö tähän demokraattiseen päätöksentekoon voitaisi nyt kaikki todeta, että homma saletti. Meillä ei tarvitse viedä asioita korkeimpiin oikeuksiin, jotka vetoaisivat perustuslakeihin kuten Yhdysvalloissa. Meillä on sitä varten ihan toimiva systeemi nimeltään lainsäädäntö ja sitä toteuttava eduskunta.

Suomalaisten lakia vastustavien kommentit ovat olleet samaa vanhaa tuttua huttua. Yhdysvalloissa sentään kristilliset johtohahmot saavat tulta ja tappuraa sanomisiinsa. On uhattu maailmanlopulla, Yhdysvaltain totaalisella tuholla tai kristittyjen joukkovaelluksella ja uuden kristityn valtion perustamisella. Näin vastustetaan mielipuolisesti, mutta edes kunnon tunteella laimeiden teknisten viivytysten tai kirjallisten kysymysten sijaan.

Suosikkijuttuni ei kuitenkaan ole ollut Yhdysvalloissa olleet vastustajat (Vaikka #movingtocanada hashtag on aivan fantastista luettavaa twitterissä) vaan yksi legendaarinen asian puolustaja. Tämä poliitikko sai yhdellä facebookin profiilikuvalla enemmän positiivista huomiota kuin moni poliitikko vuosien työllä. Onko se oikein? En tiedä, mutta mahtavaa se on.


Hasta La Vista, vanhanaikainen käsitys avioliitosta.







0 comments: