tiistai 18. marraskuuta 2014

Terveysneuvonnan puhelinpalvelu lakkautetaan.

HS:n uutinen Terveysneuvonta -puhelinpalvelun lopettamisesta.


Pääkaupunkiseudun kunnat ovat päättäneet lopettaa Terveysneuvonta -puhelinpalvelun. Virallinen syy on se, että palveluntarjoajan sopimus päättyy. Uutta kilpailutusta ei tehty ja palvelun annetaan kuolla itsekseen tämän vuoden lopussa.

Terveysneuvonta on sellainen palvelu, joka edustaa sitä hyvää hyvinvointivaltiota. Palvelu, joka tarjoaa asiantuntijaneuvoja kellonaikaan ja päivämäärään katsomatta tilanteessa, jossa nettitieto ym. voi olla jopa haitallista.

Meillä on käytetty puhelinta useamman kerran Pyryn syntymän jälkeen. Keskellä yötä kun ei ole kehdannut omalle äidille soittaa niin on saanut ammattitaitoisen terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan langan päähän. Yleensä puheluun on vastattu vielä suoraan ja jonotusajatkin ovat olleet täysin siedettäviä (teleoperaattorit paskalupauksinenne ottakaa mallia).

Kyllä mä tiedän, että netistä voi katsoa vaikka mitä. Ja tiedän myös sen, että en ole lääkäri tai sairaanhoitaja. On mulla maalaisjärkeä, mutta on mulla myös huoli omasta lapsestani. Terveysneuvonta oli (on vielä hetken aikaa) nopea, järkevä ja helppo tapa saada pientä apua, varmuutta tai neuvoa tilanteessa, jossa ei pidä yrittää olla ammattilainen.

Helsingissä puheluita on tullut rekisteriin noin 12000 kuukaudessa. Vertailuna Helsingin terveysasemiin, joihin puheluita tulee n. 200 000 - 400 000 kuukaudessa määrä voi vaikuttaa aika vähäiseltä.  Helsingissä on kuitenkin 25 terveysasemaa. Nopea jakolasku keskimääräisellä 300000 puhelulla antaa määräksi tasan 12000 puhelua per terveysasema. Ja terveysneuvonnan puhelut tulevat lähes yksinomaan terveyskeskusten soittoaikojen ulkopuolella.

Pahin skenaario on siis se, että nämä 12 000 puhelua johtavat samaan määrään uusia terveyskeskuskäyntejä (tai päivystyskäyntejä, jossa ruuhkat ovat vielä kovemmat). Lievempi skenaario on se, että tietyillä asemilla puhelut lisääntyvät niin paljon, että on pakko palkata esimerkiksi lisää ihmisiä hoitamaan ne tai järjestelemään asia muuten. Syntyvä säästö jää siis joka tapauksessa täysin arvailujen varaan.

Vanhempana ja ihmisenä, joka ei halua arvailla omaansa tai lapsensa terveyden puolesta, olen mielelläni käyttänyt tätä palvelua. Me tiedetään aika monesta kokemuksesta, kuinka ennakoiva ja ennaltaehkäisevä työ tekee paljon enemmän säästöä kuin korjaava tai akuutti työ, vaikka sitä kuinka tehostettaisiin tai toisesta säästettäisiin. Tässä on ollut kyse juuri tällaisesta työstä. Työstä, joka säästää rahaa pelkällä olemassaolollaan joka ikinen vuosi.

Yleensä sitä ajattelee, että kaupungit, kunnat, päättäjät ja virkamiehet tekee asiat parhaansa mukaan. Ja varmasti on moni kokoomuslainen, jonka mielestä tämä on hyvä ajatus (huom. kirjoittajan ankea stereotypia pääkaupunkiseudun ja Espoon päättäjistä). Nyt pitää kuitenkin sanoa, että tässä ollaan taas jotenkin ihan jossain paperi- ja kokouspinojen keskellä sen sijaan, että oltaisiin jollain tavalla kiinni arjessa. Siinä arjessa kun soittaa lapsensa yskimisen takia ensimmäisten elinviikkojen aikana johonkin mistä tietää saavansa edes sitä rohkaisua. Siinä arjessa kun yöllä tarvitsee neuvoa tai apua pienen ihmisen vatsavaivojen kanssa eikä omista autoa (yöllinen joukkoliikenne Espoossa on yllättävän huonoa). Tai ihan vaan siinä arjessa missä me välitetään toisistamme ja yritetään tehdä parhaamme yhteiskuntana kaikkien ihmisten eteen.

Olisi mukavaa lukea, että tämä oli uutisankka (kuten Espoon jokavuotinen Espoo-lisän leikkaus tai muutos), tai lukea että joku poliitikkoryhmä päättikin peruuttaa lakkauttamisen. Voisin jopa lukea siitä, kuinka yksityinen ryhmittymä kustantaa palvelun, vaikka olen vahvasti sitä mieltä, että lastensairaala on valtion asia ei yksityisten lahjoittajien. Siinä mennään myös perse edellä puuhun, sanokaa mun sanoneen (oih, ihana käyttää tuota termistöä).

Joo tämä saa riittää taas tästä avautumisesta. Tyhmä päätös minun mielestäni. En usko, että sillä saavutetaan mitään järkevää. Onneksi mä en kuitenkaan saa päättää kaikesta. Oltaisiin varmasti monella tavalla pulassa silloinkin. Äänestää pitää taas sitten keväällä ensin ja kuntavaaleissa myöhemmin. 



1 comments:

Anonyymi kirjoitti...

Niin, nyt kaikki vasemmistoa äänestämään!