maanantai 18. tammikuuta 2016

Muista aina, liikenteessä

Maailmasta tekee aina havaintoja. Niitä tekee eri asioista eri elämänvaiheissa. Kymmenen vuotta sitten teki aika paljon havaintoja opiskelijoiden sielunelämästä Marilynin pilkun jälkeen. Nyt havainnoi vihaisia kaksplus- ja vauva.fi-äitejä leikkipuistoissa. Toki isätkin voi olla vihaisia trolleja vauva.fi av-palstalla. Ei sukupuoliteta tätä asiaa turhaan.

Mutta liikennesäännöissä on aina pätenyt muutamat perusasiat, jotka nyt kun on pieni, mutta jo välillä liikenteessä mukana kävellen tuleva poika.

On olemassa nimittäin kahdet liikennesäännöt. Tavalliset, joita ihmiset noudattavat vähän sinnepäin ja sitten on "Lapsi näkyvissä" -liikennesäännöt, jotka ovat ihan naurettavan tarkat ja tekevät ihmisistä tunnollisia kansalaisia tehokkaammin kuin yksikään tehovalvonta.

Paras esimerkki tästä lapsi näkyvissä -elementistä ovat mitkä tahansa suojatien liikennevalot. Siellä kun seisoo lapsen kanssa niin vähintäänkin yksi ihminen on kävelemässä punaisia päin, näkee meikän ja pienen miehen ja askel jähmettyy kesken. Jalka vetäytyy pikkuhiljaa takaisin ylös- ja taaksepäin ja reipas askel punaisia päin muuttuu vähän hämmentyneeksi seisahdukseksi punaisiin valoihin. 

Voisi myös luulla, että tämä ärsyttäisi ihmisiä tämä sisäinen pakko jarruttaa ja noudattaa liikennesääntöjä. Voisi ajatella, että se laittaa ihmiset kiroilemaan tyhmiä vanhempia ja lapsia. Mutta joko ihmiset ovat fantasisia valehtelijoita ja näyttelijöitä tai sitten pieni pysähdys arjen ja sääntöjä rikkomaan pakottavan kiireen keskellä tuntuu useammin olevan suorastaan helpotus.

Nuoren miehen ystävällinen nyökkäys pysähdyttyään valoihin valaa uskoa siihen, että kyllä me ihmiset olemme ihan hyviä tyyppejä. Melkein juosseen naisen nopea jarrutus ja hieman surkuhupaisa "Oho, olikin punaiset" -hätävalhe lastani katsoen on suorastaan suloista.

Sitten aloinkin miettimään, että pystyisikö tätä jotenkin hyödyntämään yleisemmin lainvalvonnassa.

Isiä ja äitejä laitettaisiin pienten lasten kanssa pankkiholveille seisomaan. Olettaen siis, että elettäisiin yhä aikaa, jolloin pankkiryöstäjät ryöstivät pankkiholveja.

Perheille maksettaisiin siitä, että he hengailisivat nakkikioskeilla ja baarien edustoilla öisin sulkemisaikojen jälkeen. Tietysti olisi suht kiva ilmoittaa asiasta myös esimerkiksi paikalliselle lastensuojeluviranomaiselle.

Jokaisen sähköisen veroilmoituksen, vapaasti muotoiltavan vekselin, pankkitakauksen, avoimen maksun ja erilaisten fuusiosopimusten tai muiden pienen piirin liiketoimintojen sopimuspaperien lähetys onnistuisi vasta, kun on katsonut kahdeksan sekuntia kuvaa pienestä esikoululaisesta, jonka paidassa lukee "Valehtelijat on tyhmiä".

Lopuksi voitaisiin laittaa lapsia vaikkapa sellaiseen paikkaan, jossa on matalampi nopeusrajoitus. Siellä voisivat leikkiä ja siihen voisi laittaa vielä erillisen liikennemerkin huomauttamaan, että täällä on niitä leikkiviä lapsia. Sitten ei kukaan, varsinkaan hitosti tienaava ajelisi typeriä ylinopeuksia. Tai jos ajaisi niin tajuaisi ainakin olla mussuttamatta sakoista, jotka sai kun ajoi niin typerässä paikassa aika paljon nopeammin kuin oli sallittua... Eikun miten se homma meni.

Joka tapauksessa on kauhean kivaa, että näin talvella ja liukkaalla varsinkin ihmiset jaksaa pysähtyä niihin valoihin, kun meidän pieni vasta opettelee ihan kaikkea. Toivottavasti jaksavat sittenkin, kun se oikeasti ymmärtää mitä ne ihmiset tekee. En ole viitsinyt kertoa kellekään, joka hymyilee, nyökkää tai tervehtii vihreiden valojen kera, että pikkumies ei vielä ihan niin liikennesääntöjen päälle vielä tajua :)

0 comments: