lauantai 19. joulukuuta 2015

Mikä nimeksi - toinen lapsi

Ensimmäisen lapsen kohdalla mietittiin nimeä tosi pitkään. Päädyttiin lopulta Lauriin, joka vaihtui syntymän jälkeen pois, koska ei näyttänyt yhtään Laurilta. No onneksi sitten löytyi nimi, joka sopi Pyrylle ihan täydellisesti.

Toisen kohdalla ongelma on tietysti vielä isompi, koska nyt myös Pyry ja Lauri on pois käytöstä. Lisäksi on ehtinyt syntyä lisää tuttujen lapsia ja sukulaisten lapsia, jotka on vienyt taas nimiä pois.

Olisi ollut paljon helpompaa, jos olisi tullut tyttö, koska sille olisi ollut monta tosi hyvää nimeä valmiina. 

Mistä sitten saisi hyvän nimen? Kauheasti tekisi mieli kirjoittaa sellainen lista, että mitä nimiä ei nyt ainakaan anneta, koska ovat niin perhanan tyhmiä nimiä, mutta siitä ihmiset kuitenkin jotkut loukkaantuisi, koska just heidän ihana lapsensa on sen niminen tai sinne päin.

Joten sen sijaan keksin hyviä kriteerejä, joita pitää miettiä, kun lapsen nimeä pohdiskelee. Nämä on meille

1. Sen pitää olla sellainen nimi, joka englanninkielisen selostajan on täysin mahdoton lausua Olympiakisojen finaalissa. Pyry Elmeri Kilpiäinen täyttää tämän kriteerin mainiosti.

2. Sen pitää kyllä sopia myös isoveljen nimen kanssa jotenkin. Kyllä siinä jotain yhtäläisyyttä pitää olla. Ei mitään Markus, Matteus, Luukas ja Pasi veljessarjoja. Meille ei siis ole tulossa kuin kaksi, mutta Pyry ja Gabriel ei esimerkiksi nyt olisi keskenään mitenkään järkevä pari. 

3. Ei mitään sukupuolineutraaleja nimiä ihan vaan siksi, että se olisi sukupuolineutraali nimi. Jos joku haluaa sen tehdä niin go for it. Meitsi ei vaan jaksa. Eli ei tule Ruu, Aasi, Puh, Xivious tai Mauser.

4. Ei ole pakko olla kaksi tavua kolme tavua, mutta kyllähän ne nyt vaan kuulostaa kaikkein järkevimmiltä. Poikkeuksena oikeasti kivat pitkät nimet, joita niitäkin on olemassa. Joonatan olisi ollut kiva, mutta kun se vietiin jo. Sitä paitsi Timo Petteri on paljon parempi kuin Timo Petri.

5. Tunteet, uskomukset ja ajatukset ovat abstrakteja käsitteitä. Lapselle nimeksi kelpaa ihan varmasti muutkin kuin Rakkaus tai Peloton.

6. Jos ottaa nimen fantasiakirjallisuudesta, televisiosarjasta, tieteiselokuvasta tai kirjallisuushistorian klassikoista niin se on vasta toinen tai kolmas nimi. Ridge Sidious Mikko Lampinen ei ole hyvä nimi. Mikko Sidious Lampinen taas on vain ja ainoastaan badass.

7. Lemmikkien nimet on lemmikkien nimiä. Meidän koira on Tuikku, joten se ei ole meidän lapsen nimi. Kenenkään lapsen nimi ei pitäisi olla Rex tai Katti. Ellei se lapsi ole roomalainen kuningas tai Pikkukakkosen hahmo.

8. Jos on pakko siis ihan pakko ottaa se nimi jostain popkulttuurista niin sitten huolehtii sen oikeinkirjoituksesta. Luce ja Leija ei ole hahmoja Star Warsissa. Ja jos on antanut lapselle Leija nimen 1977-1981 aikana niin sitten pitää kestää se, että siitä saatetaan mainita vuonna 2015 kirjoitettavassa blogitekstissä.

9. Nokkeluus ei ole hyve nimetessä omaa lastansa. Jos sukunimesi on Gona niin Tuomo Juhani Olavi ei ole kiva nimi, vaikka muuten sitä ehkä onkin. Pasi Anssit, Saukkosen sukunimen omaavat Anut ja muut eivät arvosta vitsiä edes aikuisena.

10. Taitaa se Otso Kontio työnimi tässä kohtaa kuulostaa ihan järkevältä. Sai tästä sittenkin sellaisen listan, että joku voisi ottaa hernettä nokkaansa. Vaikken edes maininnut politiikkaa tai Persuja. Persu olisi muuten loistava nimi. Persu Suvakki Kilpiäinen. Siinä on kaikkea. 

0 comments: