keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Muutama sana uusimmasta sukupolvesta

Taas kiitos sosiaalisen median ihanuuden on pakko yhdistää taas pari mun lemppariaihetta yhdeksi tekstiksi. Nuorempi sukupolvi ja sosiaalinen media, jotka siis on syypäitä ihan kaikkeen tässä maassa.

Kaikkihan tietää, että nykyinen uusin sukupolvi eli alle 18-vuotiaat on ihan torvia. Ne on iPhonezombeja ja instagramporttoja. Sen lisäksi ne on kiittämättömiä ja laiskoja ja tyhmiä verrattuna meidän sukupolveen. Meidän sukupolvi osasi nauhoittaa vhs:llä ja tiesi mitä Kari Salmelainen tarkoitti kaksimielisillä vitseillään kymmenen vuotta jaksojen jälkeen. Me siis ollaan selkeästi ykkösiä.

Tietysti sosiaalinen media nyt on muutenkin syyllinen tällä hetkellä kaikkeen. Se on syyllinen siihen, että vanhemmat ei puhu lapsilleen. Se ruokkii vihapuhetta ja informaatiosodankäyntiä. Se koukuttaa ja hallitsee ja tuhoaa ja tappaa. (viimeiset kaksi kohtaa ei ole ollut uutisissa parin päivän aikana, mutta varmasti joku näinkin ajattelee).

Me unohdetaan ihan tahallamme tai tahattomasti se tosiasia, että maailma muuttuu. Tottakai vanhempien pitää puhua lapsilleen. On tyhmää luulla mitään muuta. Vähän sama kuin, että on hyvä tehdä lapsen kanssa asioita ja vaikka pitää lasta sylissä. Ei ne ole mitään ihmeellisyyksiä, vaikka niitä siten uutisoidaan (tai levitetään siellä somessa). Se ei ole tekosyy ymmärtämättömyydelle, että maailma muuttuu väärin tai liian nopeaan tai sellaiseen suuntaan, johon en itse haluaisi. Meidän tehtävänä on antaa eväät niin hyvin kuin me pystytään niille lapsille ja nuorille tähän aikaan ja huomiseen.

Tässä muutama oma ajatus liittyen näihin asoihin. Osaa olen toitottanut vuosia, toiset ajatukset kasvaneet tässä vasta isyyden myötä.

Sosiaalinen media on työkalu ja softaa ruudulla. Olet ihan itse vastuussa sen käytöstä. Sinun ei tarvitse valita sähköttömän ja kontaktittoman 5510-Nokialaisen tai kolmen minuutin välein notifikaatioiden tarkastamisen välillä. Kohtuus on yksi harvoista hyveistä, joka säilyttää paikkansa ihan jokaisessa ajassa. Joskus voi viettää vaikka päiviä ilman sosiaalisen median käyttöä ja joskus sitä voi näprätä ihan just niin paljon kuin sielu sietää. Annetaan jokaiselle kuitenkin tilaa olla oma itsensä.

Lapset ja nuoret tarvitsee rajoja vanhemmiltansa ihan noin käytännössä kaikessa, mitä tekevät. En mä antaisi Pyryn hypätä katolta, vaikka se kovasti harjoittelee hyppimistä. En myöskään antaisi sen luoda sometiliä kymmenen vanhana, jos kyseisen palvelun käyttöehdot kieltää alle kolmetoistavuotiaan käyttäjän tilin luomisen.

Meidän pitää muistaa, että jokainen lapsi ja vanhempi on yksilö. Jokaisen uuden sukupolven jäsenen on kasvattanut todennäköisimmin joku meidän sukupolvestamme. Otetaan vähän itse vastuuta vanhempina ja aikuisina, eikä sysätä meidän maailmaamme lasten ja nuorten syliin.

Ollaan armollisia myös itsellemme. Ei meistä suurin osa ole some-ekspertti tai täysin tunteitansa hallitseva järkiperäinen vulkanuslainen. Me mokataan kasvatuksessa, somessa, ihmissuhteissa ja töissä. Se on ihan ok. Lapset ja nuoret mokailee enemmän ja se on vielä enemmän ok. Mä toivon, että Pyry ja Otso Kontio (työnimike) kokeilevat ja mokaavat vaikka kuinka monesti vaikka mitä. Tietysti mä toivon, että kaikki ne mokat ja kokeilut opettaa heidät fiksummiksi ja paremmiksi tyypeiksi, mutta joskus mokaaminen kannattaa ihan mokaamisenkin takia.

Muistetaan aina perusasiat. Käyttäydytään fiksusti ja välitetään lapsista ja nuorista ja osoitetaan, että heidän tekemisillään, asioilla joista he nauttivat ja heidän mielipiteellään on merkitystä. Jonain päivänä kuitenkin tulee se vaihe, kun tajuaa, että maailma meni ja minä olen tässä ihan väärässä ajassa. Se ei johdu siitä, että maailma meni liian nopeasti vaan ihan vaan siitä, että me jokainen kuljetaan ihan snadisti liian hitaasti kuitenkin. Toisilla se päivä tulee vasta viikatemiestä moikatessa ja toisilla jo helposti parinkymmenen ikävuoden jälkeen. Kaikille se silti tulee. Silloin on mielekkäin mahdollista ajatus se, että ollaan annettu kaikki parhaat eväät ja tuki niille, jotka meidän jälkeen tänne jää.

Eli loppuun vielä tiivistetysti. Älä syytä somea tai nuorisoa tai lapsia tai ketään muutakaan zombiudesta tai muusta hölmöilystä. Elä, nauti, arvosta ja rakasta. Niillä pärjää paljon paremmin. Ole aktiivinen ja pyri tekemään maailmasta parempi sinulle, läheisillesi ja jokaiselle. Se on jo valtavan iso toive. Silti jokainen varmasti niin ainakin haluaisi tehdä.

kuva memes.com

0 comments: