perjantai 25. syyskuuta 2015

Onko rasismin kanssa flirttailu hyvää politiikkaa?

Tänään on twitterissä, facebookissa ja perinteisissä medioissa yhteen ääneen tuomittu Lahden eiliset rasistiset mielenosoitukset turvapaikanhakijoiden busseja kohtaan. Paheksuntaa ja tuomintaa on osoitettu melkein jokaiselta päättävältä taholta ja opposition kaikilta linjoilta. Valtion ylin johto on kovin sanoin osoittanut, ettei se hyväksy tällaista toimintaa.

Mutta kun se hyväksyy.

Se hyväksyy tällaisen toiminnan syntymisen, joka kerta kun se syyttää "suvaitsevaistoa" keskustelun tukahduttamisesta ja rasismi -termin käyttämisestä. Se hyväksyy tämän aina kun se ei suoraan omiensa keskuudesta kitke pois vihaa ja muukalaisvastaisuutta. Se hyväksyy tällaisen toiminnan joka ikinen hetki, kun me sallitaan keskustelun ja vastakkainasettelusyyttelyn tapahtua ja muodostua osaksi meidän arkeamme.

Meille sanotaan, että jokaisen on kannettava vastuuta. Silti hallitus ei tee mitään ennen kuin joku heittää kiviä tai polttopulloja. Sen jälkeen ollaan valmiita päivän ajan tuomitsemaan ja hillitsemään. Pian jo taas hymyillään yhteiskuvissa ja harjaukset tai rangaistukset jätetään antamatta. Jopa valtionvarainministeri Alexander Stubb, joka koko sen ajan, kun olen politiikkaa seurannut on puhunut yhtenäisen, suvaitsevaisen ja länsimaisen Suomen ja sivistyksen puolesta hiippailee nyt äärinationalismin rumassa seuraajajoukossa.

En ota kantaa hallituksen talouspoliittisiin toimiin. He edustavat asiassa eri näkemystä kuin minä. On kuitenkin turha vetäytyä niiden talousasioiden taakse, kun Suomessa ihan tavalliset suomalaiset heittävät polttopulloja vastaanottokeskuksien oville. Ihmisyys ja toisten ihmisten hyväksyminen eivät ole asioita, joissa valtion johto voi näin törkeästi pelata kaksilla korteilla.

On turhaa yrittää puhua vastuunkannosta ja hyvästä yhteistyöstä, jos sillä lakaistaan maton alle hallituskumppanin jäsenten ja aktiivien avointa rasismia ja fasismia. On ihan turha yrittää toimia inhimillisesti ja samalla kehua hallituskumppaneita, joiden mielestä arvokas teko on rikollisten suojelua. On ihan suoraan sanottuna perseestä kuinka paljon hallituspuolueet sietävät tässä yhteiskunnassa olevaa mätäpaisetta nimeltään rasismi.

Mutta kun on pakko. On pakko hyväksyä ja sallia se, koska muuten yksi hallituspuolueista lähtee pois. Tuskin lähtisi, sillä sen verran valtarohmuiksi heidätkin on jo huomattu.

Voisitteko pääministeri Sipilä ja erityisesti valtiovarainministeri Stubb nyt ihan oikeasti laittaa sen luukun kiinni rasismin kanssa flirttailulle. Voisitteko sanoa, että ei todellakaan tarvi hyväksyä ja ymmärtää.

Timo Soinilta ymmärrän puheet kuplista ja punaviheriäistä. Hänelle mikään ei olisi pahempaa, kuin joutua luopumaan siitä vallasta, jota tavoitteli toistakymmentä vuotta. Hän tarvitsee vihollisia. Hän ei pärjää ilman vihollisia, koska hänen asiaosaamisensa on jo muutamassa kuukaudessa todettu täysin riittämättömäksi. Hänkin tuomitsi tapahtuman jyrkästi, koska mikään muu ei voi olla oikein tässä tilanteessa, vaikka muistikin heti perään syyttää oikeita vihollisiaan ja "vastakkainasettelua".

Mutta Stubb jumalauta. Ihan oikeasti ihminen, joka tietää ja ymmärtää ei voi käyttäytyä noin junttimaisesti tällaisessa tilanteessa. Ihminen, joka vuosikaudet on puhunut ja vienyt Suomea kohti sivistysvaltiota nimenomaan sen inhimillisessä ja avoimessa mielessä. Nyt yhtäkkiä kaikki tuo puhe menettää merkityksensä. Mitä väliä sillä on, kuinka paljon työtä on tehty, jotta me olisimme jotain muuta kuin heikon itsetunnon omaava pikkuveli kahden entisen suurvallan välissä. Sitähän me nyt olemme Euroopassa; rakkikoiria, jotka haukkuvat heikompiansa, kun itsellä menee huonosti.

Ja pääministeri Sipilä. Te teitte aivan upean teon antaessanne omastanne sitä tarvitseville. Se on vain ja ainoastaan hyvä asia. Silti te jatkuvasti kääriydytte lukujen ja selvitysten ja vaikeiden aikojen lämpimään peittoon, kun pitäisi ottaa kantaa koko ajan kasvavaan vihamielisyyteen. Te otitte ja näytitte esimerkkiä teoilla, mutta näyttäkää sitä nyt myös pääministerin eikä vain ihmisen ominaisuudessa.

Suomalaisuus ei ole yksi yhtäläinen ja kaikkien samoin käsitettävissä oleva asia. Aika monelle ihmiselle siihen ei tunnu kuuluvan ainakaan empatia, itsehillintä tai vaikkapa lähdekritiikki. Ei tarvitsekaan, koska suomalaisuutta on monenlaista. Suomalaisuus on kuitenkin ihan helvetin yliarvostettua, jos siihen ei liity ripaustakaan ihmisyyttä.

Vielä kerran arvoisat hallituspuolueiden edustajat ja erityisesti pääministeri Sipilä ja valtiovarainministeri Stubb. Repikää laput silmiltä ja luokaa silmäys ympärillenne. Puolustakaa ihmisyyttä ja sivistystä. Luopukaa populismin raskaasta viitasta, jonka helmoissa ääriliikkeet voivat ryömiä kannoillanne rääppiäisten toivossa.

Suurin voitto, jonka nämä ääri-idiootit saavat joka päivä on se, että valtiovalta ei tuomitse tällaista toimintaa suoralta kädeltä joka kerta kun asiasta puhutaan millään tavalla millään tasolla. Suurin saavutus heille on väkivallan, halveksunnan, pelon ja uhkailun arkipäiväistyminen. Heidän ainoa toivonsa on juuri siinä, että meidän pitää ymmärtää heidän toimintansa taustat tai motiivit.

Ei pidä.

Meidän ei pidä ymmärtää tai keskustella avoimesti vihamielisten tai ihmisiä heidän syntymäominaisuuksiensa perusteella erilaisiin lokeroihin laittavien kanssa. Meidän ei pidä lähteä hakemaan sopuisaa keskitien ratkaisua. Silloin ne, jotka haluavat sementöidä oman täysin mihinkään inhimilliseen muottiin sopimattoman maailmankuvansa osaksi meidän jokapäivästä elämäämme, ovat ainoat voittajat. Silloin ei voita Suomi, suomalaiset tai yksikään ihmisarvoa kunnioittava.

Meidän ei pidä hyväksyä rasismia missään muodossa.

Eikä teidänkään, arvoisa Suomen tasavallan hallitus pitäisi niin tehdä.

Sanoutukaa irti rasismista nyt.

0 comments: