lauantai 19. syyskuuta 2015

Lakkoviikko ohi - twitterargumentoinnin voittoja

Nyt on lakkoviikko ohi. Eilisen sateisen päivän jälkeen asetelmat on purettu ja maailman kulku jatkuu sittenkin apokalyptisista ennusmerkeistä huolimatta.

Lakkoa edeltävän viikon aikana tuli kaikenlaista mediahässäkkään. Oli 700 miljoonan euron tappiolaskelmia, pääministerin historiallista tv-esiintymistä ja ay-liikkeen keskinäistä nokittelua. Oli EK:n panikointia ja tuomiopäivän maalailua luottoluokitusten romahtaessa. Kaikenlaisen myllytyksen seassa poliitikot napsivat irtopisteitä nokkelilla leiskautuksillaan kuin varpuset pullanmuruja Matinkylän rantakahvilalla.

Ajattelin sitten kasata tähän mun suosikkitwiittejä nimenomaan mielenilmaukseen liittyen viikon ajalta ja analysoida niitä vähäsen. Ihan vaan harjoittelen vähän lukemaan ja kommentoimaan ihmisten ajatuksia.

Ensimmäiset twiitit suoraan lakkopäivästä ja sen vaikutuksista.

Keskustanuorten vaikuttaja Aleksi Koivisto twiittasi "Työttömät nuoret seuraavat somesta kuinka aikuiset kitisevät lisien leikkausta ja jättävät 100 mrd € velan heidän maksettavakseen."
Koska näinhän maailma toimii. Tuo sata miljardia ei tule kenenkään aikuisen verotuloista. Itse asiassa suurin osa aikuisistahan ei kustanna yhtään mitään tulevaisuuteen. Kaikki menee lapsien maksettavaksi ja erityisesti työttömien nuorien. Työttömät mainittu. Ja muistaakseni 18.12.2032 tulee kaikkien maiden edustajat laivoilla Vuosaareen ja sinne pitää lapata se sata miljardia, käteisenä. Näin se toimii.

EK:n toimitusjohtajat Jyri Häkämies viesti omassa twiitissään aika mahtipontisesti. "Musta perjantai suomalaiselle työlle. Luonto näyttää olevan samaa mieltä"
Musta perjantai. Luonto näyttää olevan samaa mieltä. Tuomiopäivä tulee ja ilman lakkoilua olisi meillä ollut ihana ja kaunis syksyinen perjantai. En löytänyt twitteristä mainintoja siitä, että Jeesuslapsi olisi itkenyt lakkoilijoiden takia, mutta onneksi tästä sai sentään sen mielikuvan.

Niinikään EK:lla työsuhteessa oleva Vesa Perälampi kertoi meille kaikille paljonko 2400 lähihoitajan palkkaaminen maksaa "Lakkopäivästä 100 miljoonan tappiot. Summalla olisi palkannut 2400 lähihoitajaa vuodeksi."
Toisaalta voidaan myös kirjoittaa vaikkapa näin: "Lakkopäivästä 100 miljoonan tappiot. Summan olisi kokonaisuudessaan voinut sijoittaa agressiivisella verosuunnittelulla vaikkapa Luxemburgiin kulissiyhtiöön". Ihan mitä tahansahan voidaan verrata. Sadalla miljoonalla voitaisiin toisen twiitin mukaan palkata myös 285 Jyri Häkämiestä vuodeksi EK:lle.

On muuten mielenkiintoista, että EK ei ole millään tavalla huomioinut twittertilillään Fitchin uutta luottoluokitusta, jossa Suomi pysyi AAA-tasolla. Ekonomistit toki ovat olleet ärtyneitä tästä, koska se ei vastaakaan sitä kauhukuvaa, jota Suomessa mainostetaan.

Seuraavaksi muutama liittoja koskeva twiitti.

Jussi Kärki twiittasi lakon äänekkäimmästä liitosta siteeraamalla "AKT:n Marko Piirainen: Vallassa näyttävät olevan nyt menneisyyden miehet jotka käyvät uudelleen edeltävien pääministerien sotia."
Vaikka lakkoilijoille sympatiani menivätkin niin on todella koomista, että AKT:n puheenjohtajalla on kanttia puhua menneisyyden miehistä. Olen osin samaa mieltäkin, mutta suunta josta retoriikka tulee on aika... no... menneestä?

Timo Heinonen ei ilmeisesti ymmärtänyt, että mieltä voi ilmaista ja pois töistä olla muuallakin kuin rautatientorilla "Näyttää jäävän kauaksi yli 100 000 osallistujan tavoitteestaan mielenosoitus. Työ näyttää voittavan. stop, työ, sak, akava, sttk". Kaikki liitot muistettiin mainita, mutta perusasia taisi jäädä pimentoon.

Jussi Kurppa twiittasi lyhyesti ja ytimekkäästi "SAK - Olemme valmiita liikkumaan,kunhan siirrätte maapalloa". Vähän tällainen olo jäi myös itselle SAK:n esiintymisestä. Tokihan mielenilmauksessa olisi ollut kenelle tahansa liittojohtajalle uran kannalta todella idioottimaista alkaa puolustamaan mitään hallituksen toimia. Silti Lyly esiintyy kyllä jatkuvasti aina vaan samassa moodissa. Mikään ei käy nyt eikä koskaan. Ja mä sentään oikeasti symppaan niitä. Silti ärsyttää sen tyyli.

Ennen kaikkea liittotwiiteissä korostui vastapuolelta ylimielisyys ja paremmuus, liittojen puolelta uhriutuminen ja kiukuttelu.

Monta twiittiä tuli myös demokraattisesta päätöksenteosta;
Henri Alen: "Onko niin, että päättävä hallitus valitaan parlamentaarisesti. Mutta päätökset tekee ay-liikkeet joita kansa ei valitse."
Eero Vainio: "Hallituksen kannattajat pitävät kolmikantaa epädemokraattisena. Siispä hallitus päätti siirtyä kakskantaan."
Antti Vesala: "Kai on selvää, etteivät liitot hyväksy hallituksen työelämätoimia. Kyse on siitä, hyväksyvätkö ne, että demokratiassa eduskunta päättää."
Paljon oltiin lakon laillisuudesta kumpaakin mieltä ja puolustettiin ja vastustettiin hallituksen toimia. Tosiasiahan on kuitenkin, että hallitus voi säätää lakeja perustuslain sallimissa rajoissa eduskunnan ne hyväksyessä. Ei sitä kukaan ole kiistämässä. Siihen samaan demokratiaan kuuluu kuitenkin ihan yhtä vahvana oikeus ilmaista mieltänsä suunnitelmia ja päätöksiä vastaan. Kumpikin ovat osa parlamentaarista demokratiaa. Tämä vaan menee tunteiden jyllätessä tietysti ohi jokaiselta.

Mua harmittaa, etten löytänyt tosi tosi huonoja mielenosoittajien twiittejä. Sellaisia, jotka olisivat olleet traagisuudessaan tai muuten täysin yliampuvia. Niitä mielelläni ottaisin tähän kommentteihin. Tykkään nauraa kummankin puolen ylilyönneille :)

Pakko vielä loppuun laittaa Sipilän puheesta twiittejä ihan vaan, koska se synnytti kyllä sellaisen vitsimyrskyn sosiaalisessa mediassa. Ja samalla tässä muuten opin miten suoraan linkataan twiittejä niin lyödään nämä vaan tähän loppuun ilman sen suurempaa kommentointia #facepalm







Jotta se twitterianalyysista. Tämä oli tällaista semimetakirjoittelua ilman suurempaa ajatusta. Huomenna sitten tiukkaa asiaa ja ratkaisuehdotuksia, kun niitä aina kaivataan.

0 comments: