sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Stubb on melkoinen velmu ministeriksi

1. Kreikkalaisten on saatava läpi uusia lakeja 15. heinäkuuta mennessä. Tuo päivä koittaa keskiviikkona.
2. Näihin lakeihin pitäisi sisältyä kovia muutoksia työmarkkinoihin, eläkkeisiin ja veroihin.
3. Euroryhmä haluaa, että Kreikka sitoutuu myös yksityistämisiin. Esityksessä on neljä kohtaa tähän liittyen.

On tuo aikamoinen velmu tuo Stubb. Taitava kuin mikä.

Valtiovarainministerinä hän pystyy helposti näkemään kuinka huonosti hallituksen leikkauspolitiikka ym. on otettu vastaan erityisesti keskustan ja perussuomalaisten leirissä. Kokoomuksen omaan kannatukseen leikkauspolitiikka ei varmasti vaikuta lainkaan niin negativiisesti.
Samaan aikaan Kokoomus, joka on aiemmin ollut varmasti vihreiden ja RKP:n kanssa Suomen euromyönteisimpiä puolueita onkin nyt muka kääntänyt julkisesti takkinsa, kalastellen yhä lisää suosioita persujen ja keskustan äänestäjiltä, jotka ovat epävarmoja ja vihaisia omien puolueidensa euromyönteisyydestä. Jälleen tämä tuskin on vaikuttanut kokoomuksen omaan äänestäjäkuntaan.
Nyt Stubb saa osana euroryhmää Kreikalle läpi sellaisen säästökuurin, että vastaavaa ei ole 1900-luvun jälkeen nähty. Se on aivan jotain muuta kuin Suomalaisten kokemat epäoikeudenmukaisuudet, joita tähän asti on tuputettu pakonomaisuuksina tai välttämättömyyksinä. Jälleen tämä päätös tulee satamaan Keskustan ja Perussuomalaisten niskaan hävinneinä äänestäjinä, kun taas Stubb kärsinee lähinnä henkilövahinkoa ja kokoomuksen ydinkannattajat taas hyväksyvät tämän kuripolitiikan oikein hyvin. Stubb on sen verran taitava poliitikko, että on valmis vaikka itsensä heittämään ulos kansallisesta politiikasta, kun tietää sillä ajettavan sitä politiikkaa, jota itse haluaa. Euroopasta paikka tolla ammattitaidoilla ja sisäpiirituntemuksella varmasti löytyy.

No mikä tässä sitten on Stubbin kannalta kaikkein parasta? Sekö, että Kokoomus saa ajettua haluamansa kaltaista politiikkaa Kreikassa kärsimättä juurikaan kannatustappioita? Keskustan ja Perussuomalaisten kannattajien ärtymys, joka vahvistaa Kokoomuksen asemaa tulevissa vaaleissa? Stubbin näkyminen ainoana aktiivisena ja päätöksiä tekevänä Suomalaisena poliitikkona hipihiljaisuutta viettävien pää- ja ulkoministerien sijaan?
No ei mikään näistä. Parasta Stubbin ja Kokoomuksen kannalta on se, että kun Kreikalle on annettu pahimman luokan matokuuri, joka on kurjistanut maan jo nykyiseen asemaansa, voidaan samaa toteuttaa myöhemmin Suomessa, kun nykyinen politiikka ajaa meidänkin taloutemme yhä huonompaan asemaan. Kreikalle annettu ukaasi on ihan älytöntä suolaa haavoihin -politiikkaa, jolla ei korjata taloutta, joka samoilla lääkkeillä on koko ajan kurjistunut. Leikkaukset ja veromuutokset, etuuksien poistot ja yksityistäminen ovat kuitenkin politiikkaa, jota Kokoomus haluaisi ajaa myös Suomessa.
Kun sitten aika tulee, voidaan todeta, että nämä samat ehdot koskivat myös Kreikkaa. Harmimpi homma, mutta nyt pitää luopua näistä asioista, kun kerran Kreikkakin aikanaan siihen pakotettiin.

Meidän pääministerimme on nyt jo huomattu täysin tossuksi. Hiljaisuutta ja salailua ja kyräilyä ja kiukuttelua kyllä riittää, mutta ne kovasti puhutut päätökset taitaa kuitenkin olla vanhaa kunnon Keskustalaista maakuntapolitiikkaa siltarumpuhankkeineen ja maamiehet ovat jo osansa tehneet -retoriikkoineen. Timo Soini taas astui jo ulkoministerin töissänsä selkeästi liian suuriin saappaisiin. Mutta mitäs se haittaa, kun Perussuomalaiset pärjää, vai kuinka se oli?
Stubb sen sijaan osaa politiikan pelin. Hän osaa sen järjettömän hyvin. Samaan aikaan kun hallitus puhuu yhtenäisyydestä täällä ja tuolla, ajaa Stubb juuri omankaltaista ja puolueensa haluamaa politiikkaa sekä Euroopassa, että Suomessa. Pää- ja ulkoministeriä viedään kuin pässiä narussa ja viejänä on ilmeisestikin ainoa oikeasti hommaansa erittäin pätevä ministeri hallituksessa. On sääli, että hänen politiikkansa ja näkemyksensä ovat niin täysin eri laidalla kuin oma käsitykseni. Stubb olisi todella mahtava valtiovarainministeri, jos ei uskoisi juuri omaan poliittiseen ideologiaansa. Nytkin hän on erittäin taitava työssään ei sitä kiistää voi. Silti harmittaa, että kyseessä on niin erilainen politiikka kuin mitä itse näkisi paremmaksi tehtävän.

Stubbia saattaa harmittaa Euroopan tilanne, koska tietysti olisi mukavampaa, että kaikilla olisi asiat hyvin. Tällä hetkellä hän kuitenkin Kreikan varjolla saa ajettua Suomen tilanteeseen, jossa Kokoomuslainen talouspolitiikka ei ole enää vain vaalien jälkeinen vaihtoehto, vaan pakolla saneltu. Siinä ei haittaa, vaikka valtaa pitäisivät tulevaisuudessa muut, kun esimerkki on Kreikan kanssa jo annettu. Se on pitkälle ajateltua oman politiikan ajamista.

0 comments: