keskiviikko 27. elokuuta 2014

Vauvarokko, luonnon keskisormi

Vauvarokosta, tai kolmen päivän kuumeesta kertoo Wikipedia seuraavaa "Vauvarokko on herpesvirusten aiheuttama rokkotauti, joka on tyypillinen noin 0,5–2 vuoden ikäisillä pienillä lapsilla. Sairaus voi jäädä oireettomaksi, ja lähes kaikki sairastavat vauvarokon alle 3-vuotiaina."

Terveyskirjasto puolestaan kertoo näin "Vauvarokko eli "kolmen päivän kuume" (myös exanthema subitum) on ½–2 -vuotiailla yleinen kuumetauti, jonka normaalisti aiheuttaa Herpes-6-virus ja harvemmin Herpes-7-virus. Vauvarokko alkaa 3–4 päivää kestävällä korkealla kuumeella, jona aikana voi esiintyä ärtyisyyttä, lievää yskää, nuhaa, löysiä ulosteita, silmien punoitusta ja imusolmukesuurentumia erityisesti takaraivolla ja korvien takana. Usein paikallisoireet ovat kuitenkin vaatimattomat. Kuumeen laskiessa ilmaantuu punaläiskäistä tai -näppyläistä ihottumaa, joka alkaa usein korvien seudulta ja leviää kasvoihin, niskaan ja vartalolle. Ihottuma vaihtelee voimakkuudeltaan ja kestoltaan muutamasta tunnista pariin päivään."

Kaikissa sivustoissa kuitenkin painotetaan kahta asiaa

"Vauvarokko paranee itsestään eikä vaadi erityisempää hoitoa. Kuumeeseen ja ärtyisyyteen on hyvä antaa tulehduskipulääkkeitä."

"Vauvarokko on hyvin harvinainen yli 3-vuotiailla, ja sairaus jättää elinikäisen immuniteetin, jolloin ihminen ei voi sairastua siihen toista kertaa elämässään."

Meillä sairastettiin tämä vauvarokko männäviikolla ja mun henkilökohtainen mielipide on, että koko tautihan on ihan vaan kettuilua. Se on ihan silkkaa keskisormen näyttämistä luonnolta pienelle ihmiselle.

Meidän seittemänkuinen kaveri on saanut elää suhteellisen huoletonta elämään. RS-virus vähän aiheutti huolta pienenä, mutta muuten on ollut kovinkin terveenä. Mikäs siinä on lapsen elää ja oleskella, syödä hyvin, nukkua lämpimässä ja päästä syliin aina kun harmittaa.

Sitten, jossain vaiheessa puolen vuoden elämisen jälkeen, BOOM! Vauvarokko.

Luonto tulee ja kuiskaa korvaan "Hei, tässä on sulle muistutus siitä, että koska tahansa, missä tahansa ja miten tahansa sä elämääsi elät, I can fuck you up. Ei haittaa kuka olet tai mitä teet, I can fuck you up. Menneellä tai tulevalla ei ole väliä, I can... no tajuat kyllä."

Ja se tekee tuon vauvarokon muodossa. Täysin turha, immuniteetin itselleen antava aina ohimenevä kuumetauti. Harmiton, typerä ja äärimmäisen helposti tarttuva. Ihan silkkaa keskisormen heiluttelua luonnolta sanoisin minä.

Sitten kun on vauvarokko sairastettu niin tuleekin kiusallisempia tauteja, vesirokko, ehkä tulirokko tai teidän, jotka ette usko rokotuksiin tapauksessa se hemmetin tuhkarokko, josta olisi voitu jo päästä kokonaan eroonkin. Sitten ollaankin jo helisemässä, jos ei muuten niin epämukavuuden takia.

Kaiken tän sairastelun, elämäntaistelun ja tulevan pelkäämisen aikana kannattaa muistaa ne vauvarokkoajat. Ne kun luonto muistutti itsestään. "I can fuck you up."

Vauvarokko on luonnon keskisormi, mutta se on myös luonnon freebie. "Tässä teille tällainen harmiton alkuun, että tiedätte sitten mitä tuleman pitää. Respect bitches."

Ärsyttävä tuo luonto. Antaisi edes takaisin mulle mun laktaasientsyymit, jos kerran meinaa alkaa Pyryä kiusaamaan.


0 comments: