sunnuntai 31. elokuuta 2014

Curling- ja muistakin vanhemmuuksista

Yritin löytää lähdetekstejä sillä ajatuksella, että olisin kirjoittanut blogitekstin, jossa vertailtaisiin erilaisia vanhemmuustyylejä "curlingvanhemmuus" jne. No loppujen lopuksi tollasia termejä, jotka olisi millään tavalla hiukankaan yleisemmässä käytössä on aika vähän. Siksipä päätinkin keskittyä tässä tekstissä lähinnä tuohon curlingvanhemmuuteen ja ennenkaikkea siihen miten tosi väärä termi se oikeastaan on.

Yleisesti ottaen curlingvanhemmuudella tarkoitetaan sellaista kasvatustapaa, jossa lapsen edeltä putsataan pois kaikki töyssyt ja liu'utetaan (1)  lasta vailla vastoinkäymisiä eteenpäin.Toimitaan vaan lapsen edellä kulkevana harjaajana.

Tämähän ei voisi olla vähempää se mistä curlingissa on kysymys.Curlingissa ei liu'uteta ketään suoraan kohti maalia. Heitot on aina kaarevia. Siinä taistellaan kokonaista toista joukkuetta vastaan. Toimitaan yhteistyössä oman joukkueen kanssa ja otetaan aina tarvittava rooli joko heittäjänä tai harjaajana. Jokaisen panosta tarvitaan jokaisen kiven kohdalla. Koko ajan on mietittävä monta heittoa ja tilannetta eteenpäin ja yritettävä myös lukea vastustajajoukkueen peliä. Kaiken lisäksi todella usein ne nypyt ja pomput jätetään harjaamatta, koska joskus vaan on parempi jättää se kivi/lapsi suojaksi muille, ottamaan osumaa toisen joukkueen heitoista.

Itse asiassa curlingvanhemmuus olisi äärimmäisen hyvä tapa kasvattaa lasta, jos termi vain käsitettäisiin oikein.

Jotta tästä saataisiin oikein kunnon möyhiminen niin mennään ihan kohta kohdalta läpi nuo vertailut curlingiin ja vanhemmuuteen muutamien esimerkkien kera.

  • Delivery/Heitto/Liuku: Tällä kuvataan sitä kun kivi liu'utetaan jäätä pitkin omalla heittovuorolla kohti vastapäistä pesää. Kivi voidaan heittää joko pesän keskipistettä, nänniä kohti, poistaa vastustajan kivi tai jättää reilusti pesään eteen suojaksi vastustajan heittoja vastaan. Jokaisella heitolla on tarkoituksensa joukkueen yhteisen strategian hyväksi. Curlingia voitaisiin siis verrata yhteisölliseen kasvatukseen, jossa jokainen perheenjäsen, yhteisön jäsen tai vaikkapa koti ja koulu tekevät yhteistyötä saavuttaakseen lapselle parhaan mahdollisen paikan ja antamaan hänelle onnistumisen kokemuksen ja tunteen siitä, että on tärkeä osa yhteisöä. 
  • Harjaus: Curlingheitto heitetään aina kierteellä. Suoraan heitettynä se poukkoilisi epätasaisen jään pinnasta minne sattuu. Kierteellä saadaan aikaan se, että kivi sulattaa jäätä allansa ja heitto kulkee halutulla tavalla. Harjauksen tehtävänä on ohjata kiveä, ei suinkaan saada sitä vain liukumaan mahdollisimman pitkälle ja suoraan. Aivan yhtä usein kuin on tarpeen harjata kiven liukua jäätä pitkin, on tiedettävä koska harjaaminen ei kannata. Aivan samoin meidän vanhempien pitää ymmärtää, koska on syytä antaa lapselle sitä harjausta ja liukua eteenpäin ja koska on syytä antaa vauhdin pysähtyä. Joskus kaikkein parasta on antaa lapsen liukua vaan omillaan hetken aikaa.
  • Strategiasta: Pelin aikana pelataan kahdeksan päätä. Jokainen kivi heitetään siis kahdeksan kertaa. Jokaisessa päässä heitetään kahdeksan kiveä. Yhteensä kiviä heitetään siis yhden joukkueen toimesta 64. Jos jokainen kivi kuvaa lapsen elämän vaihetta ja jokaisen heiton aikana lapsi saisi sen tuen ihmisiltä ympärillänsä, joka juuri siihen tilanteeseen on sopivin oltaisiin aika ideaalitilanteessa. Joskus heitto menee pieleen, arvioidaan väärin tai harjataan liian kovaa. Näitä virheitä me vanhemmat tehdään joka tapauksessa. Ne kuuluu peliin, eikun elämään. Tärkeintä on se, että meillä on koko ajan hallussa se johtoajatus siitä miten me onnistutaan tiiminä kaikkein parhaiten. Yhdessä muiden kanssa meidän kaikkien lasten/kivien hyväksi.
Joten eiköhän oteta käyttöön uudenlaisena terminä positiivinen curlingvanhemmuus. Toimitaan yhdessä kaikkien meidän lasten hyväksi erilaisissa tilanteissa, joita elämässä eteen tulee. Yritetään saavuttaa paras mahdollinen tulos ja jos ei voiteta peliä niin treenataan seuraavaa varten entistä kovemmin.

Haluaisin tulevaisuutta varten miettiä myös seuraavia urheiluvertauksia, jotka eivät vielä ole käytössä, mutta joista saisi hienoja vanhemmuuden vertauksia: pesäpallovanhemmuus, dragracevanhemmuus, kumparelaskuvanhemmuus, vesipallovanhemmuus ja dartsvanhemmuus. Jos kenelläkään tulee kommenttia ja ideaa näihin tai joku muu hieno termi, johon haluaa selvennyksen niin pistäkää ihmeessä kommenttia.

Todellisia, käytössä olevia termejä (suomenkielisiä ja englannista käännettyjä)
Helikopterivanhemmuus
Avainkaulavanhemmuus
Hong Kong -Syndrooma
Taktinen välittämättömyys
Indigolapsi (Lukekaa tosta, hulvatonta)

(1) Mahtavaa päästä käyttämään suomen kielen sanoja, joissa on heittomerkki. Yksi hyvä syy kirjoittaa tämä teksti ja kirjoittaa  blogia ylipäänsä.




 Lopuksi vielä aika huikeita curlingheittoja kaikille katsottavaksi. Tiimipeliä

0 comments: