torstai 31. heinäkuuta 2014

Muakin ärsyttää

Mun on nyt pakko postata tänne tämä vanha teksti ihan vaan siksi, että mua risoo niin paljon kun ihmiset Someärsyyntyy kaikesta nykyään.

FAKTAT, jos et tiedä, selvitä.
HENKILÖKOHTAISUUS, loukkasko tää juttu just nyt sua? Sattuiko sua sydämeen? Voi itku.
FAKTAT, se on eri asia kun, että mä luulen.
OIKEA TOIMINTAMALLI, jos tapahtuu tyhmää, selvitä asia oikean tahon kanssa. Iltalehti ei ole oikea taho
FAKTAT, Hemmetti sentään, ne faktat!

Mutta tässä siis alkuperäinen postaus facebookista, päivämäärällä 8.11.2011

 

Mäkin oon Niin tyrmistynyt


8 September 2011 at 15:18
Tässä on viime aikoina saanut lukea useammastakin tiedotusvälineestä kuinka vanhemmat ovat tyrmistyneet, milloin mistäkin. Minäkin haluan siis olla tyrmistynyt. En suinkaan lastenkirjojen, piirrettyjen tai romaanien väkivallasta (Ne lapset ihan oikeasti lukee vielä tänä päivänäkin). En myöskään siitä, että koulu muuttaa lainvastaisesti jälki-istuntoa työrangaistukseksi. Enkä edes siitä, että meidän perusopetussuunnitelmamme mukaista ihmisen anatomiaa opetetaan jo viidesluokkalaisille. Minä haluan olla tyrmistynyt siitä, että media on löytänyt uuden sanan ja siihen sopivan villityksen, eli tyrmistyksen.

Otetaanpa asia siis tarkasteluun uutinen kerrallaan. Taannoin tyrmistyttiin siitä, että eräs itäsuomalainen koulu oli muuttanut jälki-istuntoja työrangaistuksiksi. Valitettavastihan tämä on täysin suomen perusopetuslain, joskaan ei terveen järjen vastaista. Tästä kuitenkin tyrmistyttiin siinä määrin, että uutisen päästyä lehteen joutui koulu luopumaan tästä käytänteestä. Käytänteestä joka oli ilmeisen suosittu jopa vanhempien ja väärintekijöiden keskuudessa. Koulumme rangaistusjärjestelmä on noin reilu sata vuotta ajastaan jäljessä ja on sääli, että tyrmistyksemme keskellä emme voi ottaa siihen kantaa, vaan meille riittää koulun käytänteiden muuttaminen.

Seuraava uutinen oli vieläkin tyrmistyttävämpi. Vanhempi tyrmistyi lapsensa kanssa lukiessaan Myyräkirjaa. Kirjassa jänis uhkasi syödä kärpässientä ja kuolla jos tyttöystävä ei puhu tälle. Voi sitä tyrmistyksen määrää. Tarina on kirjoitettu 1970-luvulla, kirja julkaistu suomeksi jo 2002. Voi tätä yhdeksän vuoden tyrmistyksen kasaumaa. Minun ei olisi pitänyt, mutta kävin silti pienessä sosiaalipornon toivossa lukemassa keskustelupalstaa koskien asiaa. Voi hyvä luoja mitä vastuunsiirron kakofoniaa. Mitäs jos seuraavan kerran sinä tyrmistynyt äiti tekisit jonkun seuraavista vaihtoehdoista kun lapsesi kohtaa jotain pahaa tai epämiellyttävää.
a) Kertoisit tälle, että joskus ihmiset, jänikset ja ankat tekevät ja sanovat suutuspäissään tyhmiä asioita. Se on väärin, mutta aina emme osaa hallita tunteitamme tai tekemisiämme. Siksi olisi hyvä aina miettiä miltä toisesta minun sanomiseni tai tekemiseni tuntuvat.
b) Selittäisit, että tarinassa on tarkoitus olla ristiriita. Ristiriidan on tarkoitus luoda jännitettä, joskus melko rajuin ja kontroversiaalisinkin kannanotoin. Tällä kertaa kirjailija oli ehkä mennyt hiukan liian pitkälle, koska kärpässienen syöminen on oikeastikin hengenvaarallista
c) Antaisit asian vaan olla ja olisit lukenut tarinan loppuun. Eipä olisi viisivuotiaan tarvinnut ihmetellä ja itkeä miksi äidillä on niin paha olo yhden sadun ja sen lukemisen takia.

Ja viimeisenä oma henkilökohtainen tyrmistyssuosikkini. Kerrottiin vanhemmista jotka tyrmistyivät kun heidän lapsilleen opetettiin ihmisen anatomiasta mm. miten lapset syntyvät, jo viidennellä luokalla. Itse olen henkilökohtaisesti luullut, että viidennen luokan ainoat muistiin jääneet asiat kenelläkään lapsella ovat kautta suomen perusopetuksen historian olleet Suomen ensimmäiset asutukset ja niiden kivikautiset jäänteet, desimaali- ja murtolukujen yhteys, ensimmäiset sijamuodot ja veden kemiallinen kaava. Ihan oikeasti hei. Eihän kukaan muista viidenneltä luokalta Mitään Muuta Kuin ihmisen lisääntymisen. Se on koko viidennen luokan ainoa opetettava asia. Tai ainakin ainoa joka ketään kiinnostaa jos viidennen luokan opetuksesta puhutaan. Nyt vähän sitä järkeä käteen ja ottakaa vaikka se perusopetuksen opetussuunnitelma käteen niin voitte nähdä että siellä puhutaan kuudennella myös vieraista uskonnoista. Varokaa ettei se teidän evankelisluterilainen pienokaisenne samantien ala seksin lisäksi myös kunnioittamaan sapattia tai joogaamaan.

Muita suosikkejani vuoden varrelta ovat mm. isä joka tyrmistyi kun ei saanut viedä lasta RAY:n pelisaliin (Olisikohan noussut haloo jos olisi yrittänyt viedä lapsen vaikkapa K18-yökerhoon), sekä kollektiivinen tyrmistys siihen, että reilu metsurijätkä keskisuomesta ei ollutkaan kaikkien aikojen paras ja rehdein edustaja.

Voisikohan suomalainen aikuinen ihminen seuraavan kerran tyrmistyksissään ottaa ja rauhoittua. Hengittää muutaman kerran ja todeta "Nojoo, ehkä tässä ei nyt sen suurempaa aihetta lähteä soittelemaan iltapäivälehdille ollutkaan". Voitaisiin kaikki olla vähän vähemmän tyrmistyksissämme ja enemmän vaikka ihan vaan tyytyväisiä siihen, että meillä on perusopetus, mahdollisuus opettaa lapsiamme lukemaan, viettää heidän kanssaan aikaa, nauttia yleisestikin ottaen siitä lyhyestä hetkestä kun kuka tahansa teistä tai meistä on vanhempi.

Kirjoittaja haluaisi huomauttaa, että kunhan saa joskus oman lapsen, ei ole vastuussa mistään kirjoituksistaan sitä ennen, koska ei vaan vielä voi tajuta.

Hei... Nyt mulla on lapsi.

En silti ärsyynny yhdestäkään noista asioista. Jos saan huonoa palvelua, uskallan toivottavasti mainita siitä. Osaan ärsyyntyä ja tyrmistyä joskus ihmisten piittamattomuudesta tai typeryydestä, mutta valitettavasti se on useammin juuri siitä, että ihmiset jaksavat sekoilla asioista ilman faktoja. Se muuten tyrmistyttää mua.

Mä tajuan myös, että esimerkiksi kaupassa kun on pitkä jono ja taapero auttaa äitiä laittamaan tuotteet kassahihnalle tai pieni tyttö haluaa maksaa omilla penneillään eikä ihan vielä tiedä kolikoita, niin se ärsyttää. Mutta se on ihan yks hemmetin sama vaikka se ärsyttää. Suck it. Se lapsi on ihminen siinä kun muutkin. Jos oikeasti ketuttaa niin paljon niin mene sanomaan sille, että hei tyhmä opettele laskemaan tai päästä nopeammat ohi.

Mua ärsyttää ärsyyntyminen. Jeh tulihan se sanottua. Vielä enemmän ärsyttää tyhjästä ärsyyntyminen tai vääriin tietoihin nojaava ärsyyntyminen. Meitsihän ärsyyntyy siis vallan helposti itsekin.

Missä se on se iltalehden numero.

edit: Jos joku tulee joskus mun lapsen huutaessa tm. sanomaan "*kirosana* kun ärsyttää kun pienet lapset huutaa!" niin mä lupaan tarjota oluen, siiderin, kahvikupin tm. 

0 comments: