tiistai 15. huhtikuuta 2014

Kasteesta ja seurakunnasta


Tämä teksti piti kirjoittaa jo pitkän aikaa sitten, mutta se vaan venyi ja venyi.

Me kuulutaan kummatkin kirkkoon ja ajateltiin, että halutaan myös Pyrylle kaste. Se olikin sitten hiukan haastellisempaa kuin kuviteltiin.

Homma alkoi siitä, että kun mä olen ihan tapakristitty ja koko kastetilaisuus kaikkine rukouksineen ja muine vähän ahdisti mua. Jossain vaiheessa puhuttiin ihan vaan nimenannosta, mutta päädyttiin siihen, että poika saa sitten itse vaikka kakstoistavuotiaana tehdä päätöksen haluaako edelleen kuulua kirkkoon. Toki sen mahdollisuuden liittyä siihen olisi voinut myös antaa, mutta päätös oli nyt näin päin.

Ehkä sen takia kun mä olen tällainen kirkkoon kuuluva pakana niin näitä ongelmia sitten alkoi tullakin. Tässä muutamia listattuna.

1) Haluttiin Liisan kanssa yhdeksi kummiksi ihminen, joka ei kuulu kirkkoon. No tämä ei sopinut Olarin seurakunnalle, johon me kuulutaan. Sellainen ihminen, jota ei ole kastettu ja konfirmoitu ei siis toisin sanoen ole tervetullut Olarin seurakunnan tilaisuuksiin. Eikä sellainen ihminen ole ilmeisestikään Olarin seurakunnan mielestä tarpeeksi arvokas osallistumaan lapsen elämään.

2) Perhevalmennuksessa, jossa kerrottiin mm. kastetilaisuuden järjestämisestä, kun kysyttiin tarkennusta tuohon kummiasiaan, saatiin vastaukseksi  että heidän pappinsa käyttävät pastoraalista harkintaa näissä tapauksissa ja että se ei kyllä kuulosta järkevältä, että tällainen ihminen siellä olisi. Kastettu ja konfirmoitu ja jäsenmaksua maksava (Kiitos jäsenmaksukommentista eräälle toiselle perhevalmennuksessa olleelle isälle) on sen sijaan erittäinkin sopiva ihminen kaikin puolin.

3) Koskapa papit käyttävät pastoraalista harkintaansa, niin kysyttiin sitten voidaanko ottaa pappi jostain muualta. Tämä oli kuulemma erittäin harvinaista, ei lainkaan toivottavaa ja vähän ilmeisesti jopa hankalaa. No hankalaa se todella sitten olikin.

4) Espoo ei salli tilojen varaamista ennen kuin lapsi on syntynyt. Tämähän ei päde kaikkien kohdalla, vaan vain tiettyjen seurakuntien ja tiettyjen työntekijöiden kanssa. En tiedä oltiinko jo päädytty johonkin mustalle listalle, mutta jouduttiin vaihtamaan meidän kastetilaisuuden pitopaikka ihan eri paikkaan kuin oli alunperin sovittu. 

Muita asioita, jotka olen jälkikäteen kuullut Olarin seurakunnan kieltäneen kastetilaisuudessa

- Musiikkiesitys, koska oli liian moderni
- Viulu, koska ei ole kirkollinen soitin
- Lastenlaulu, kun ei löytynyt kirkon lasten laulukirjasta

Jossain vaiheessa alkoi homma jo ärsyttämään ihan toden teolla ja oltiin päätymässä taas ihan nimenantoon ilman minkäänlaista seremoniaa tai tilaisuutta.

Päätettiin kuitenkin vielä kokeilla ottaa yhteyttä meidän vihkipappiin, joka oli vetänyt juuri meille sopivan, maanläheisen, aidon ja kivan seremonian pari vuotta sitten naimisiinmentäessä. Saatiin hänet järjestämään kastetilaisuus Espoossa, mutta eikös tästäkin vielä sitten huomautettu kun soitettiin tilavarauksen varmistamista. Nyt kun pappi ei tullut Espoosta omasta seurakunnasta niin oli sitten meidän vastuulla kaikki hommat. Ihan niinkuin Espoon seurakunnat olisi aikaisemmin kasteen yhteydessä jotenkin avuliaita ollut.

No kaikkien sekoilujen jälkeen kuitenkin lopulta kaste saatiin suoritettua ja poika liittyi seurakuntaan. Olarin ihanaan seurakuntaan, jossa ymmärrys ja läheisyydenrakkaus on kantavia tekijöitä. Itse kastejuhla oli onneksi tosi kiva ja oli taas kauhea määrä ihmisiä, jotka jaksoi auttaa ja osallistua. Kiitos kaikille kun oli mukana tavalla tai toisella.

Jos joskus pikkuveli tai -sisko maailmaan tulee, se saa sitten ihan itse kastaa itsensä, jos niin haluaa. 





0 comments: